Huawei E220 pytanie newbie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E220 pytanie newbie
Witam, aktualnie studiuje w Poznaniu, mieszkam w piwnicy ;d Zazwyczaj zasieg wynosi 2, czasem 3 EDGE. Przy ścianie czasem wbija na coś z ''g'' :d Z tego co pamiętam, był to szybsze niż edge. W kazdym razie, po przeczytaniu paru tematów i zrozumieniu nie wiele, stwierdziłem, że z odpowiednią anteną dało by rade osiągnąć ten ''lepszy'' internet. Na mapce iplusa widnieje kolorek czerwony na całym poznaniu, symbolizujący najszybszego neta z tej sieci. Moze ktoś w miare treściwie i łopatologicznie wytłumaczyć, jak osiągnąć szybszy internet? 60zł miesięcznie za ~4kb/s sciągania jest dla mnie żałosne ;d Z góry dziekuje za pomoc.
ps. jeśli rozwiazanie faktycznie mi pomoze, moge przesłać troche kasy za pomoc :d
ps. jeśli rozwiazanie faktycznie mi pomoze, moge przesłać troche kasy za pomoc :d
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei E220 pytanie newbie
GPRS? Jak coś to GPRS jest najwolniejszy (nie liczę CSD), potem jest EDGE, UMTS i HSDPA.shadowsof2 pisze:Przy ścianie czasem wbija na coś z ''g''
shadowsof2 zaisntaluj program do pomiaru prędkości łącza i zrób testy prędkości na zewnątrz. Jeżeli będzie satysfakcjonująca większa to możesz spróbowac albo konektora antenowego albo rozebrać modem i dolutowac antenę.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli zapewne miałeś sieć 3g. Jak czasem łapiesz te 3g to w pierwszej kolejności zalecałbym wymuszenie w programie do obsługi modemu używanie połączenia 3g. Bo jak modem łapie silniejszy sygnał EDGE/GPRS niż 3g to łączy się za pomocą EDGE/GPRS. Wymuszając użycie 3g nawet przy minimalnym zasięgu 3g łączysz się z szybszą technologią.shadowsof2 pisze:Przy ścianie czasem wbija na coś z ''g'' :d Z tego co pamiętam, był to szybsze niż edge.
Aha i zapewne masz program dostarczony przez operatora? W takim razie proponuję odinstalowanie go oraz zainstalowanie sobie oprogramowania od Huawei > Software / Oprogramowanie / Sterowniki do kart i modemów < (Mobile Connect albo Mobile Partner).
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Chodzi o to 3g :d No dobrze, ale jak juz wymusze te 3g to co zrobić, by nie zrywało mi łącza? I czy moze nie dało by rady jeszcze szybszego wyciągnięcia neta? Zdaje się, że powinienem mieć tutaj jeszcze szybszy internet bo na mapce iplusa moje miejsce zamieszkania jest w koloru najlepszego neta :d
I jeszcze jedno, 3,8kb/s to najczestrza predkosc jaką osiągam, czy to nie jest czasem predkosc tego najsłabszego łącza? To nie mozliwe zebym ściągnoł 1GB danych >_>
I jeszcze jedno, 3,8kb/s to najczestrza predkosc jaką osiągam, czy to nie jest czasem predkosc tego najsłabszego łącza? To nie mozliwe zebym ściągnoł 1GB danych >_>
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak będzie zrywać to musisz postarać się o antenę zewnętrzną jak to napisała Sundance_kid. Napisałeś, że mieszkasz w piwnicy i to jest pewnie wina Twoich kłopotów ze słabym sygnałem.shadowsof2 pisze:jak juz wymusze te 3g to co zrobić, by nie zrywało mi łącza?
3.8kb/s to jest prędkość mniej więcej jaką ja mam po przekroczeniu limitu w Plusie. Najsłabsza technologia to GPRS i ona oferuje 52kb/s. Zatem poczekaj do nowego okresu rozliczeniowego i wtedy sprawdź jakie masz prędkości.shadowsof2 pisze:I jeszcze jedno, 3,8kb/s to najczestrza predkosc jaką osiągam, czy to nie jest czasem predkosc tego najsłabszego łącza?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Jeśli mam przekroczony limit, to w takim razie tak czy siak nie odczuje różnicy wychodząc na zewnątrz, mam racje?
Da się to sprawdzić w jakiś inny sposób? I jaką antene polecacie, chodzi o to rozwiązanie bez lutownicy rzecz jasna.
Da się to sprawdzić w jakiś inny sposób? I jaką antene polecacie, chodzi o to rozwiązanie bez lutownicy rzecz jasna.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie musisz poczekać, do początku następnego okresu rozliczeniowego.shadowsof2 pisze:Jeśli mam przekroczony limit, to w takim razie tak czy siak nie odczuje różnicy wychodząc na zewnątrz, mam racje?
Masz iPlusa, zatem możesz kupić starter SimDaty. Jest to internet na kartę Plusa. Więc możesz zbadać czy to nie wina limitu.shadowsof2 pisze:Da się to sprawdzić w jakiś inny sposób?
Właśnie do Huawei e220 ciężko jest podłączyć w łatwy sposób antenę.shadowsof2 pisze: jaką antene polecacie, chodzi o to rozwiązanie bez lutownicy rzecz jasna.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Po instalacji Mobile Connect złapało mi jakieś HSDPA :d czy to nie był czasem jakiś dobry internet?
Mam 3 kreski zasięgu. Powinienem jednak bawic sie w antene? Różnicy w predkosci i tak na_razie nie widze bo ''niby'' przekroczyłem limit :d
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-10, 12:44 ]
Poprawa pisowni.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-10, 12:44 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-10, 11:44 przez shadowsof2, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie to jest ten szybki internet co reklamują do 7.2 mb/s, ale nie spodziewaj się, że uda się osiągnąć takie wynikishadowsof2 pisze:Po instalacji Mobile Connect złapało mi jakieś HSDPA :d czy to nie był czasem jakiś dobry internet?

No to całkiem dobry wynik, ale mógłby być lepszy.shadowsof2 pisze:Mam 3 kreski zasięgu
No to poczekaj do następnego okresu rozliczeniowego i wtedy zadecydujesz czy Ci odpowiada prędkość jaką łapiesz na HSDPA.shadowsof2 pisze:Powinienem jednak bawic sie w antene?
Pozdrawiam YaHooo 

-
A teraz włączył mi sie UMTS (??) strasznie skacze mi zasięg, w ogóle nie wiem co sie dzieje ;d
edit: omg >_> przełancza mi sie pomiedzy tymi dwoma z tym, ze umts ma mniejszy zasięg. Jak zrobić by trzymalo sie tego lepszego?
edit: omg >_> przełancza mi sie pomiedzy tymi dwoma z tym, ze umts ma mniejszy zasięg. Jak zrobić by trzymalo sie tego lepszego?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
shadowsof2 a to, że czasem włącza Ci się zasięg UMTS zamiast HSDPA to całkiem normalne. Po pewnym czasie bezczynności modem przełącza się z HSDPA na UMTS. Jak zaczniesz znowu wysyłać/pobierać jakieś dane to modem powinien wskoczyć na HSDPA.
Pozdrawiam YaHooo 

-
HSDPA mam 1 kreskę zasiegu, do 3 max. Czy opłaca mi sie robić antenke w takim razie? Co zyskam na większej ilosci ''kreseczek'' ? I jakim cudem mogłem przekroczyc limit 1gb, gdy prawie nic nie ściągałem? Jest w tym jakiś haczyk?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak najlepiej by było jakbyś sobie dokupił jakąś antenę zewnętrzną.shadowsof2 pisze:HSDPA mam 1 kreskę zasiegu, do 3 max. Czy opłaca mi sie robić antenke w takim razie?
Stabilniejsze połączenie przy brzydkiej pogodzie (deszcz, burza,...) Najlepiej poczytaj ten wątek zshadowsof2 pisze:Co zyskam na większej ilosci ''kreseczek'' ?

Nie wiem. W sumie nie trudno jest przekroczyć 1GB samym oglądaniem stron internetowych. Ja nie ściągając nic muszę się starać by go nie przekroczyć... Najlepiej zainstaluj sobie jakiś program do pomiaru transferu i wtedy będziesz dokładnie wiedział ile masz na liczniku > Programy monitorujące ruch w sieci i nie tylko <shadowsof2 pisze:I jakim cudem mogłem przekroczyc limit 1gb, gdy prawie nic nie ściągałem? Jest w tym jakiś haczyk?
Pozdrawiam YaHooo 

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ten 1 GB limitu nie jest tylko do pobierania plików. Dotyczy każdej czynności dokonywanej w necie: przeglądanie stron, granie on-line, gadu-gadu, aktualizacje...shadowsof2 pisze:I jakim cudem mogłem przekroczyc limit 1gb, gdy prawie nic nie ściągałem? Jest w tym jakiś haczyk?
-
Nie rozumiem, teraz to juz tylko EDGE mi odbiera. Czyzby zasięg miał to do siebie, że skacze z jakiś blizej nie znanych mi powodów? Co do tego 1gb, oglądanie filmików na necie, słuchanie muzy - duzo to zjada tych mb?
Co do tej antenki do e220, widziałem, że az 8 stron jest zapisanych i zdeczka skomplikowanie to wygląda (dla człowieka nie znającego sie na technice), mozesz to jakoś w skrócie opisać łopatologicznie? Czy koniecznie musze szukac w Poznaniu kogos kto by na tym się znał?
Co do tej antenki do e220, widziałem, że az 8 stron jest zapisanych i zdeczka skomplikowanie to wygląda (dla człowieka nie znającego sie na technice), mozesz to jakoś w skrócie opisać łopatologicznie? Czy koniecznie musze szukac w Poznaniu kogos kto by na tym się znał?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Bardzo dużo. Taki mały limit i oglądanie filmików to nie są dwie rzeczy które powinny wystepować razem.shadowsof2 pisze:oglądanie filmików na necie, słuchanie muzy - duzo to zjada tych mb?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zasięg może się zmieniać nawet od pory dnia oraz obciążenia sieci w przypadku komórek UMTS/HSDPA.shadowsof2 pisze:Czyzby zasięg miał to do siebie, że skacze z jakiś blizej nie znanych mi powodów?
UUU no to na pewno przekroczyłeś limit. Jeden filmik na YouTube - ok. 10-15MB zaś jedna piosenka na wrzucie - ok. 3-5MB.shadowsof2 pisze:Co do tego 1gb, oglądanie filmików na necie, słuchanie muzy - duzo to zjada tych mb
Cóż musisz rozebrać modem oraz przylutować przewód antenowy w odpowiednie miejsce płytki drukowanej.shadowsof2 pisze:mozesz to jakoś w skrócie opisać łopatologicznie?
Jak masz pewną rękę oraz jakieś doświadczenie w lutowaniu to możesz się tego podjąć, jak masz obawy to lepiej poproś kogoś bardziej doświadczonego.shadowsof2 pisze:Czy koniecznie musze szukac w Poznaniu kogos kto by na tym się znał?
Pozdrawiam YaHooo 

- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
...aktualizacji Windowsa i antywirusa, ktore potrafia w porywach zjesc kilkaset MB miesiecznieSundance_kid pisze:Dotyczy każdej czynności dokonywanej w necie: przeglądanie stron, granie on-line, gadu-gadu, aktualizacje...

Przy Blueconnect warto wybrac sie na takie okazje do HotSpota i zedrzec co trzeba nie korzystajac z limitu

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie