E169G a Nokia 6120 jako modem ?????????

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

E169G a Nokia 6120 jako modem ?????????

Post autor: Tomisek »

Jak kilka wątków wczesniej napisałem że udało mi się wgrac soft HUWEI do E169G od Vodafonu. Wszystko z małymi problemami poszło ok. Modem działa ale jest problem....

Niestety mieszkam obecnie ( i jeszcze jakis czas) w zasięgu EDGEa - nadajnik w odległości kole 2100m- teren płaski - ale miejska zabudowa - ja mieszkam na 4 piętrze ( w zasadzie najwyżej w miescie ;) -blok osią długą "wskazuje" nadajnik a ja mieszkam w ostatniej klatce - jeżeli to ma znaczenie

Nokia działa idealnie - zasięg zawsze full.
Łudziłem się że e169 bedzie przynajmniej działał tak jak N6120. Niestety ogólnie jest tak sobie.....
Pierwotnie odpaliłem modem z Mobile Partner - połączył się z netem ale wszystko jakos tak dziwnie pracowało. Siła sygnału w przedziale 92-94%. Pingi nieco gorsze niz w Nokii. No i odpaliłęm Utorrentta - i tu porażka - w zasadzie transfer na poziomie 3-4kB/sek - zmiena ustawien nie wiele pomogla. Sciaganie programow z serwerow ftp - juz lepiej ale i tak znacznie gorzej niz w Nokii. Chociaz strony testujący wskazuja podobna predkość obu modemów.Zmiana ustawien nic nie pomaga. Bawiłem się cały dzien z tworzeniem wlasnego DialUp - ustawienia plusa i rózne ustawienia modemu.Ogólnie mina- wyjąłem karte z modemu i wsadziełm do nokii ktora dzisiaj bedzie pracować jako modem a ja czekam na jakiego HTC HD ;) na urodziny

Sam nie wiem jak to rozgryźć - moze jakies sugestie - korzystanie z modemu jest jednak wygodniejsze no ale w Utorrencie jak sprawdziłem ogolnie nokia jest szybsza kole 3x ;(

Moze to kwestia słabszej anteny w modemie - z tym sie liczyłem - ale Edge i 2km to nie powiniem byc problem. Ostatnio dowiedziałem się ze w tygodniu w jednym ze sklepow maja być juz dostepne iCON 401 z mozliwościa podpiecia anteny w cenie miedzy 500 a 600zł. Ale czy np antena magnetyczna 11 dBi dookólna rozwiąże problem ???
Gdzie na forum czytalem ze modemy nie lubia Edgea- moze to jest problem???
W kazdym razie teraz jade na Nokii i przynajmniej nie maja ludziska jak do mnie zadzwonic ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: E169G a Nokia 6120 jako modem ?????????

Post autor: YaHooo »

Tomisek pisze:Moze to kwestia słabszej anteny w modemie
To może być przyczyną. Generalnie uważa się, że modemy mają słabsze anteny oraz czułość niż telefony.
Tomisek pisze:Ale czy np antena magnetyczna 11 dBi dookólna rozwiąże problem ???
Tylko, że pamiętaj iż antena magnetyczna powinna stać na metalowym dachu, ewentualnie metalowym parapecie. Ale taka antena powinna poprawić dość znacznie sygnał.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek

No ale te 2200m to moze az miec takie znaczenie dla modemu??? Teraz podpiąłem jednoczesnie modem i 6120 i przeprowadzam jednoczasowo testy. Upload o dziwo pracuje stabilnie,A download to jakas sinusoida- dochodzi do 15kB/sek potem spada do 1-2 . Nokia pracuje stabilnie. Dzisiaj przetestuje go moze w centrum Rzeszowa

A jakie są opinie to tym iCON 401 - mało opini o tym modemie. Wydawanie kolejnych 600zł na kolejny modem mija sie powoli z celem bo lepiej pewnie kupic za 400zł jako modem kolejna 6120 tylko te kable i kable ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Tomisek pisze:bo lepiej pewnie kupic za 400zł jako modem kolejna 6120 tylko te kable i kable
Zawsze mozesz kupić kolejną 6120 i zapiąć ją do routera Asusa WL-500gP - wtedy będzie po wifi,bez-kabli ;)

[ Dodano: 2008-10-12, 12:52 ]
Tomisek pisze:ale te 2200m to moze az miec takie znaczenie dla modemu???
Widocznie jakis kiepski ten modem...np.mój Aircard tez jest mniej czuły od 6120,ale aż takich problemów z GSM nie ma...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tomisek pisze:Teraz podpiąłem jednoczesnie modem i 6120 i przeprowadzam jednoczasowo testy. Upload o dziwo pracuje stabilnie,A download to jakas sinusoida- dochodzi do 15kB/sek potem spada do 1-2 . Nokia pracuje stabilnie.
A jesteś pewien, że modem oraz telefon logują się do tej samej stacji?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek

Powiem szczerze że sam nie wiem co się dzieje ;). Pojechałem do domu rodziców. Centrum miasta prawie ale na mapce Iplusa w zasadzie poza zasięgiem 3G ( brak kielkadziesiąt metrów). W pokoju gdzie jest kompik Nokia6120 nawet jak się wymusi 3G nie łapie sieci. Podpiąłem E169 sworzyłęm dial -upa i o dziwo sam bez wymuszenia złapał 3G - fakt że siła słaba ale złapał. Transfery takie sobie - na stronkach testowych tak w zasadzie 60-70kB/sek wiec wiecej niz Edge. Pingi niestety takie sobie - dużo zgubionych.
Wróciłem do miejsca tymczasowego zamieszkania - Kolbuszowa - i niestety wszystkie się wyburaczyło - i nokia i e169 chodzą jak trew z nosa - pinki fatalne od 30-podan sekundy - i co 5-10 w kosmos. Myśle ze moze cos nie tak z siecia - chyba dam sobie na wstrzymanie na razie - zobacze co bedzie za kilka dni.
Zgodnie c tym co jest na mapie to w rejonie gdzie mieszkam w Kolbuszowej jest tylko jeden nadajnik Plusa wiec łączy się z jednym chyba ;)

E169 po podmianie softu Vodafonu chodzi stabilnie i szybko się łączy - z programem Mobili Partner nie ma problemu - jak nie chce z niego korzystac to sie tylko pyta przy restercie czy go odpalic czy nie. Ten program Vodafonu bardzo sie narzucał i odpalał z założenia. Myśle wiec że warto było ten soft podmienic.

Na koniec - jak wam się wydaje - czy dokupienie zewnetrznego IP w Iplusie coś w przypadku uTorrenta zmieni???
Ostatnio zmieniony 2008-10-13, 16:55 przez Tomisek, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Na koniec - jak wam się wydaje - czy dokupienie zewnetrznego IP w Iplusie coś w przypadku uTorrenta zmieni???
Ja miałem kiedyś i zmieniło. Cały czas "zielono" w Azureusie i High ID w eMule.

[ Dodano: 2008-10-13, 17:56 ]
Tomisek, pytanie jeszcze. Jakie firmware wgrywałeś?
Tomisek

Co do softu to ostatnie dostepne na stronie HUAWEI ( pobrałem tydzien temu). Tylko tak jak mowie- na własne ryzyku bo programik Vodafonu był upierdliwy i w trakcie instaliacji softu sie odpalił co zawiesiło cały proces instalacji. Po resecie i małym stresie wszystko poszło od początku bez problemu.

Dzwoniełm własnie do Plusa- i zamowiłem za 5zł ten zewnetrzny IP ale bedzie to adres zmienny ( stały 15zł ). Czyli teraz powinienem być widoczny bez względu na port jako High ID ?
A i jeszcze facet kazał tylko nie wiem gdzie to wpisać w Dial- upie nazwe połączenia wpisać jako pro.plusgsm.pl - jednoczesnie dodał że nazwa uzytkownika i hasło zostawic puste .
Czy jest możliwość podania APN tworząc własne DialUp??? Nie bardzo znajduje takie miejsce ;) gdzie bym mógł to wpisać
Ostatnio zmieniony 2008-10-13, 17:35 przez Tomisek, łącznie zmieniany 1 raz.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Nie nazwę połączenia, a zmienić APN na właśnie pro.plusgsm.pl

Jeśli nie używasz żadnego menadżera połączeń, wejdź w zaawansowane właściwości modemu z poziomu menadżera urządzeń i w polu "dodatkowe polecenie inicjujące" wpisz: at+cgdcont=1,"IP","pro.plusgsm.pl
Jeśli tego nie zrobisz dalej przy połączeniu będzie Ci przydzielane standardowe IP.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Tomisek pisze:Czyli teraz powinienem być widoczny bez względu na port jako High ID ?
Tak. Dynamiczne czy statyczne ważne, że zewnętrzne w tym wypadku.
Tomisek

Przez temat przebijam się od tygodnia - i czytam FAQ prok po kroku i troche jest kilka porad niejasne jak dla mnie :
Patrz FAQ
Kolega Jaco podaje - cytuje -
""""W tym oknie mamy również bardzo ważne okno Nazwę użytkownika inaczej APN.Nie wpisujemy hasła.Pomijamy je. Wpisujemy tylko APN i klikamy Dalej """" ???

Czyli tworząć włąsne połączenie DialUp - we właściwości modemu wpisujemu komendę
at+cgdcont=1,"IP","pro.plusgsm.pl" - powinien chyba zamykac tę komendę cudzysłow,
natomiast uzytkownik i hasło zostawiamu puste ????
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

powinien chyba zamykac tę komendę cudzysłow
Tak, moje niedociągnięcie, całkowita komenda to at+cgdcont=1,"IP","pro.plusgsm.pl"
Użytkownik i hasło puste.
ODPOWIEDZ