Niestety mieszkam obecnie ( i jeszcze jakis czas) w zasięgu EDGEa - nadajnik w odległości kole 2100m- teren płaski - ale miejska zabudowa - ja mieszkam na 4 piętrze ( w zasadzie najwyżej w miescie

Nokia działa idealnie - zasięg zawsze full.
Łudziłem się że e169 bedzie przynajmniej działał tak jak N6120. Niestety ogólnie jest tak sobie.....
Pierwotnie odpaliłem modem z Mobile Partner - połączył się z netem ale wszystko jakos tak dziwnie pracowało. Siła sygnału w przedziale 92-94%. Pingi nieco gorsze niz w Nokii. No i odpaliłęm Utorrentta - i tu porażka - w zasadzie transfer na poziomie 3-4kB/sek - zmiena ustawien nie wiele pomogla. Sciaganie programow z serwerow ftp - juz lepiej ale i tak znacznie gorzej niz w Nokii. Chociaz strony testujący wskazuja podobna predkość obu modemów.Zmiana ustawien nic nie pomaga. Bawiłem się cały dzien z tworzeniem wlasnego DialUp - ustawienia plusa i rózne ustawienia modemu.Ogólnie mina- wyjąłem karte z modemu i wsadziełm do nokii ktora dzisiaj bedzie pracować jako modem a ja czekam na jakiego HTC HD

Sam nie wiem jak to rozgryźć - moze jakies sugestie - korzystanie z modemu jest jednak wygodniejsze no ale w Utorrencie jak sprawdziłem ogolnie nokia jest szybsza kole 3x ;(
Moze to kwestia słabszej anteny w modemie - z tym sie liczyłem - ale Edge i 2km to nie powiniem byc problem. Ostatnio dowiedziałem się ze w tygodniu w jednym ze sklepow maja być juz dostepne iCON 401 z mozliwościa podpiecia anteny w cenie miedzy 500 a 600zł. Ale czy np antena magnetyczna 11 dBi dookólna rozwiąże problem ???
Gdzie na forum czytalem ze modemy nie lubia Edgea- moze to jest problem???
W kazdym razie teraz jade na Nokii i przynajmniej nie maja ludziska jak do mnie zadzwonic