Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam! Mam pytanie. Zlapalem zasieg 3G ale jest bardzo slaby 0-1 kreska (za oknem na strychu 2) na mapce zasiegu pokazują ze zasieg jest jakies 4km ode mnie
i kompletnie nie wiem jaką antene kupic.
Tak.
Kup lepiej antenę z końcówką FME i do tego konektor. Będzie minimalna strata pewnie, ale łatwiej wyrobiony konektor wymienić niż cały kabel w antenie.
rekin27, za taką cenę to weź yagi jak chcesz w bestpartnerze. 5m z przyłączem. http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10
Na dole masz inne długości kabli.
rekin27, kupowanie anten na allegro to nieporozumienie. Panele mikropaskowe są konstrukcją bardziej zaawansowaną niż yagi. W ogóle yagi tak na prawdę nie powinno być robione dla częstotliwości większych niż 1GHz, więc te UMTS czy WiFi to już naciąganie. Chociaż dla UMTS jeszcze może być, to dla WiFi panel jest znacznie lepszym wyborem, chociażby na lepsze tłumienie innej polaryzacji.
A u mnie sytuacja jest taka: 10 km do nodeB, ładna widoczność, brak szumów w eterze i antena offsetowa bezczynnie wisząca na dachu. Ktoś wspominał na tym forum, że kombinacje z taką anteną mogą dać 20 dBm zysku... Tak więc lepiej zabawić się z biquadem, czy zainwestować w "mikropaski"?
gajorek1977 pisze: Tak więc lepiej zabawić się z biquadem, czy zainwestować w "mikropaski"?
Jeżeli masz zamiar zbudować antenę offsetową do UMTS to ja osobiście zacząłbym od samodzielnego zbudowania biquada, ewentualnie podwójnego biquada oraz połączeniu go z czaszą.
rozebrany huaweii e 220, o aktualną antenę nie pytajcie bo to straszna żenada (ale na edge działa ) Właśnie zassałem poradnik jak zbudować biquad z linku na tym forum (wielki szacunek dla wszystkich, którzy przyczynili się do powstania i rozwoju tak zacnego zgromadzenia rady i pomocy ) teraz zabieram się do pracy i o wynikach jak najbardziej napiszę.
Ostatnio zmieniony 2008-10-13, 16:06 przez gajorek1977, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytam bo jeden z kolegów na forum (już nie pamiętam który i gdzie, ale poszukam) użył tego modemu jako konwertera. W jakiejś osłonie bezpośrednio na antenie do zamontował.
ja.michal pisze:
Tak czy siak 10m to dużo bardzo. Jak duży jest talerz?
standardowa 60, pocieszam się tym, że jest widoczność z nadajnikiem, a po drodze same pola i łąki... w komórce miałem 3 kreski umts, dzwonić mogłem bez problemu, ale videorozmowy nie przechodzą nawet pod samym nadajnikiem. W plusie mówią że ten typ tak ma
Hmmmm... z tymi trzema kreskami to trochę przesadziłem, były przez chwilę gdy sprawdzałem zasięg na dachu, w miejscu gdzie mam zamontowaną już antenę offsetową (pamiątka z czasów gdy "fachowcy" próbowali zrobić most WIFI na te 10 km, ale nie dali rady... ) Ale już przymierzam się do tego biquada (na UMTS jest jednak trochę męczarni chociaż mam doświadczenie z precyzyjnym wyginaniem drutów ). Dzięki wszystkim za pomoc