Huawei K3520/E169 pytanie o firmware

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eltelkom
Początkujący użytkownik forum

Huawei K3520/E169 pytanie o firmware

Post autor: eltelkom »

Witam!

Pytanko czy posiada ktoś dashboard do Hauwei K3520 / E169 z kustomizacją z iplus ??

Mam to cudeńko z Vodafona K3520 chciałbym korzystać z aplikacji iplus lecz zawsze odpala mi się soft wbudowany w pamięć modemu i zbędnie kaszani w systemie :)

Pozdrawiam

Czekam na info
BartollG

Re: Huawei K3520/E169 pytanie o firmware

Post autor: BartollG »

Witam, jest sposób aby to rozwiązać, niestety trochę skomplikowany.
Pierwsza sprawa to musisz zainstalować modem. Czyli trzeba zainstalować to co znajduje się w pamięci modemu. Jak zainstalujesz modem to dopiero wtedy wyłącza się pamięć wewnętrzna w tym modemie.
Po drugie trzeba uruchomić okno terminala w którym wpisujemy komendę, która wyłącza funkcję pamięci w modemie. Jest to komenda at^u2diag=1. Aby aktywować okno terminala w XP wchodzimy w Panel sterowania => Połączenia sieciowe => naciskamy prawym klawiszem na połaczenie które zostało utworzone i wybieramy Właściwości => tutaj wybieramy zakładkę Zabezpieczenia => tutaj zaznaczamy opcję Pokaż okno terminalu => zatwierdzamy OK. Następnie próbujemy się połączyć. Naciskamy prawym klawiszem na nasze połączenie i wybieramy Połącz. Otworzy nam się okno w którym wpisujemy tę komendę i zatwierdzamy OK. W tej chwili połączenie powinno zostać nawiązane. Rozłączamy to połączenie, odinstalowujemy aplikację, z której nie chcemy korzystać. Odłaczamy modem i instalujemy aplikację Iplus Manager. Po zainstalowaniu wyłączamy komputer i gdy komputer się włączy dopiero wtedy podłączamy modem. Powinny nam się automatycznie zainstalować sterowniki do modemu i aplikacja iplusa powinna już chodzić normalnie. Należy pamiętać żeby Iplus Manager był w wersji 2.0, czyli najnowszej. Próbowałem tego sposobu na modemie Huawei e230 i właśnie e169 i zadziałało.
piotrnn

Huawei K3520/E169

Post autor: piotrnn »

Witam! Przy okazji mam pytanie, czy jest mozliwość w ogole usuniecia tej aplikacji Vodafone i zamiast niej wgać same drivery? Wydaje mi sie ze ona do niczego nie jest potrzebna a modem da sie zainstalowac bez niej bez wiekszych problemów. U mnie modem bez problemu działa w iPlusie, tylko ze za każdym razem po włożeniu modemu, jesli komputer jest już odpalony zaczyna sie instalować oprogramowanie Vodafone:(
Co można z tym zrobić?
Pozdrawiam!
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

BartollG, komenda at^u2diag=1 włącza opcję urządzenia magazynującego.
Właściwa jest komenda at^u2diag=0 - to ona odpowiedzialna jest za wyłączanie.
Operacja jest oczywiście w pełni odwracalna.
Thrinor

Post autor: Thrinor »

a czy ktoś może mi powiedzieć jak mam to zrobić w Viscie ?
Drugim moim problemem jest to że zainstalowałem Blueconnect'a z Ery wszystko fajnie chodzi ale jedna opcja, a mianowicie ten ich Kompresor nie działa i nie mam pojęcia jak go uruchomić choć instalator twierdzi że wszystkie składniki zostały pomyślnie zainstalowane... :(
Ostatnio zmieniony 2008-11-13, 16:42 przez Thrinor, łącznie zmieniany 1 raz.
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

Thrinor pisze:jak mam to zrobić w Viscie ?
TNI oraz w :faq: jest "hyperterminal w Viście"
bronkovic

Post autor: bronkovic »

BartollG,

"Witam, jest sposób aby to rozwiązać, niestety trochę skomplikowany.
Pierwsza sprawa to musisz zainstalować modem. Czyli trzeba zainstalować to co znajduje się w pamięci modemu. Jak zainstalujesz modem to dopiero wtedy wyłącza się pamięć wewnętrzna w tym modemie."
MÓGŁBYŚ mi podpowiedzić jak zainstalowac to co jest w pamięci modemu ?
Wielkie dzięki
[email protected]
bronkovic
artis

Post autor: artis »

BartollG pisze:Witam, jest sposób aby to rozwiązać, niestety trochę skomplikowany.
Pierwsza sprawa to musisz zainstalować modem. Czyli trzeba zainstalować to co znajduje się w pamięci modemu. Jak zainstalujesz modem to dopiero wtedy wyłącza się pamięć wewnętrzna w tym modemie.
Po drugie trzeba uruchomić okno terminala w którym wpisujemy komendę, która wyłącza funkcję pamięci w modemie. Jest to komenda at^u2diag=1.[...]
Bardzo proszę o pomoc. Włącza mi się okno terminala (miga kursor) ale za skarby świata nie mogę wprowadzić żadnego znaku z klawiatury.
Ostatnio zmieniony 2009-10-23, 09:01 przez artis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

artis pisze:Włącza mi się okno terminala (miga kursor) ale za skarby świata nie mogę wprowadzić żadnego znaku z klawiatury.
To wpisz na ślepo od razu po włączeniu terminala komendę:
ATE1
Po czym zatwierdź enterem. Być może masz wyłączone echo poleceń i temu nic nie widzisz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ