Orange Free - połączenie jest, a internetu brak.

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lukasz88
Początkujący użytkownik forum

Orange Free - połączenie jest, a internetu brak.

Post autor: lukasz88 »

Witam,

Może na tym forum znajdzie się życzliwy człowiek, który wpadnie na genialny pomysł i pomoże mi ze złodziejskim Orange. Mianowicie problem dotyczy internetu Orange Free. Mieszkam w Centrum Gdańska (zasięg HSDPA ponad 90%), mój modem to GlobeSurfer ICON 3G+, a problem polega na tym, że można się połączyć z internetem bez problemu ale po połączeniu nie ma internetu. Pakiety są wysyłane ale żadne nie są odbierane, nie działają strony www, gadu, tlen itd. Trzeba się kilka (czasami kilkanaście) razy rozłączyć i połączyć aby wszystko wróciło do normy. Dzieje się tak, że czasami wszystko działa elegancko przez cały dzień, a czasami pada co godzinę. Sprawdzane na 3 komputerach z Win XP home i Pro i Linux Knoppix - to samo. Dzwoniąc do Orange tracę tylko pieniądze i czas bo nigdy nie można się dogadać z nikim oprócz automatu, pisząc maile czekam po 2 tygodnie na odpowiedź, która ostatnio w ogóle nie nadeszła. Na bieganie po salonach i stanie w kolejkach nie mam po prostu czasu (nerwów też).

Czy można jakoś pozmieniać DNS'y (na jakie) czy inne ustawienia sieci, modemu czy czegoś tam innego żeby to wróciło do normy albo chociaż nie było tak upierdliwe czasami.

Pozdrawiam
Orange Free 1,5-1,8 Mbps - Gdańsk
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Free - połączenie jest, a internetu brak.

Post autor: YaHooo »

lukasz88 pisze:Czy można jakoś pozmieniać DNS'y (na jakie)
Można, ale nie sądzę aby to coś pomogło. Jednak można spróbować ustawić OpenDNS:
- podstawowy: 208.67.222.222
- zapasowy: 208.67.220.220

Drugą rzeczą to może być przeciążenie sieci. Niestety nic na to nie poradzisz. Ale z doświadczenia wiem, że czasem jako środek zastępczy można wymusić łączenie się z siecią 2g (GPRS/EDGE). U mnie jak czasem nie mogę się połączyć po 3g to połączenie 2g jest zawsze. Niestety jest ono wolniejsze, jednak zawsze to coś.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
lukasz88

Zapomniałem dopisać, że w GPRS/EDGE jest to samo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No to w takim razie najprawdopodobniej jest to wina operatora i przeciążonej sieci. Masz możliwość sprawdzenia jak się zachowuje modem w innej części miasta? Chodzi mi o zalogowanie się do innego BTS'a. Czyli powinieneś pojechać w miarę daleko od miejsca w którym masz kłopoty.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

No nie szalejmy, szansa że w tej samej lokalizacji, w centrum dużego miasta, notorycznie jest problem i z 2G i 3G jest dosyć niska.
Prędzej postawiłbym odwrotną tezę - jeśli przy 3G nie działa, a w 2G byłoby OK, to wtedy jest to problem operatora (mamy dowód na to, że sprzęt jest prawidłowo zainstalowany, nie ma problemów z zasilaniem, robakami w systemie itd. itp.).

lukasz88 zrób tak, jak radzi YaHooo - test w innej lokalizacji, ew. późno w nocy (2-3 dla pewności).
Awatar użytkownika
lukasz88

Na innym BTS w Rębiechowie (co prawda zasięg tylko 20%) było to samo tylko ze trochę rzadziej. Dzisiaj zapuszczę go na noc i zobaczymy czy padnie. Jutro opiszę.

Póki co dziękuje wszystkim :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lukasz88 w takim razie spróbuj zobaczyć ustawienia oszczędzania energii dla modemu w Menadżerze Urządzeń. Powinno być wyłączone.
Awatar użytkownika
lukasz88

Niestety nic takiego tam nie widzę.
Awatar użytkownika
lukasz88

W nocy jest to samo - przerwało raz około 4:00. Wczoraj internet działał pięknie ani jednego przerwania przez niecałe 12 godzin. Dzisiaj już miałem niespodziankę o 8:00 i około 12:00. Macie jakieś pomysły ?

EDIT: właśnie przy wysyłaniu tego postu też padł...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lukasz88 w takim razie ja myślę, że to jest wina operatora. Próbowałeś zgłaszać problem do BOK?
Awatar użytkownika
lukasz88

Tak, zgłaszałem to w salonie ale tam nie wiedzieli co to jest i polecili zadzwonić do BOK. Tam za to nikt nie odbierał przez kilka dni pod rząd. Zacząłem pisać do nich maile. Odpowiedzieli na jeden z prośbą o dane osobiste do konta i się urwało.

Mam już szczerze dość Orange.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lukasz88 no to rzeczywiście z takim nastawieniem do klienta to nic się na to nie poradzi. Trzeba przeczekać :(
Awatar użytkownika
lukasz88

Właśnie ale już drugi miesiąc bangla jak internet nie działa.

Dzięki wam wszystkim za pomoc. To forum to skarb dla takich pechowców jak ja :D
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

lukasz88, W twoim przypadku ja bym wymienił kartę SIM jeśli jest taka możliwość za darmo.
Awatar użytkownika
lukasz88

Na drugiej karcie z Orange dzieje się to samo. Poza tym karta może i jest darmowa ale jej aktywacja kosztuje.

Dzisiaj ani raz jeszcze się nie przerwał, zobaczymy na jak długo. :szok:

Od ostatniej edycji tego posta czyli 3 dni internet śmiga znakomicie. Prawdopodobnie mój ostatni niezbyt miły e-mail się komuś spodobał i wzięli się do roboty :brawa: :hurra: Czyli jak widać wina leżała po stronie operatora.

Możecie zamknąć temat - dziękuję wszystkim :papa:
arwi-faraon

Post autor: arwi-faraon »

NIE NIE i jeszcze raz nie temat dobry bo Orange naprawdę leci w Komórki ale znalazłem na nich sposób dzwonię z karty propaind pod numer *100 opłata 1,- zł za całe połączenie niezależnie od czasu trwania i ostatnio po 3 godzinach rozmowy z nimi i chyba z 10 razy montowaniu i odmontowywaniu udało się odpaliś ICON 225 pod win XP i jeszcze mi podziękowali za kontakt, a i jeszcze szczegól przy uruchamianiu kompa Icona wyciągam i podłanczam go po odpaleniu windy wtedy sie wykrywa i działa <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy to coś ma wspulnego z długotrwałym połączeniem ale umnie nawet jak zaniknie czyli transmisja 0,00kbs to i tak trzyma połączenie dobrze się nagłówkowali ale pomogli wkońcu płace abonament za internet.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

To fakt. Icon225 podczas startu systemu w porcie USB to klopoty z wykryciem go. Z Erowskimi jest to samo :(
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Awatar użytkownika
lukasz88

To dobrze, że w ogóle się dodzwoniłeś bo ja ostatnio właśnie w sprawie mojego internetu próbowałem kilkanaście razy i tylko słyszałem w słuchawce te ich durną muzyczkę. W salonie nie wiedzieli co to, tłumaczyli się ze oni tylko sprzedają usługi Orange. Po napisaniu kliku maili z którego ostatni był ubarwiony dość kwiecistymi słowy internet już 5 dzień działa jak należy :)
arwi-faraon

Post autor: arwi-faraon »

:cfaniak: Ostatnio sie dowiedziałem że jest jeszcze jeden numer w Orange *800 też w sprawie internetu opłata jak za jedną minutę z twojej taryfy niezależnie od długości połączenia muzyczki czy reklam niestety trzeba wysłuchać ale za to później można ich podręczyć do dzisiaj nie zdarzyło mi się by chcieli się rozłączyć mimo iż naprawdę nie mieli już nic do powiedzenia. Trochę to nie tak że nie można dodzwonić się do tego samego człowieka a oni nie przełączają na niego bo niektórzy w tym serwisie to nawet na temat "PREFEROWANEGO PRZEZ ORANGE" Windowsa nic nie mają do powiedzenia. :padam: :padam:
wikorybek

Post autor: wikorybek »

Jestem z Gdańska i problemy takie jakie opisał lukasz88 są coraz częstsze w Orange. Ostatnio tłumaczyła mi pani z BOK, że to wina przeciążonych stacji ponieważ jest coraz większy ruch w bezprzewodowym internecie. Jeszcze na początku roku transfery miałem pomędzy 2,2 a 3,4 Mb/s a ostatnio jak przekraczają 1,0 Mb/s (chwilowo) to sukces. Zmiana transferu jest tak dynamiczna jakby wiatr miał wpływ na nią.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

wikorybek pisze:Jestem z Gdańska i problemy takie jakie opisał lukasz88 są coraz częstsze w Orange. Ostatnio tłumaczyła mi pani z BOK, że to wina przeciążonych stacji ponieważ jest coraz większy ruch w bezprzewodowym internecie. Jeszcze na początku roku transfery miałem pomędzy 2,2 a 3,4 Mb/s a ostatnio jak przekraczają 1,0 Mb/s (chwilowo) to sukces. Zmiana transferu jest tak dynamiczna jakby wiatr miał wpływ na nią.
To wnioskując z tej wypowiedzi tej pani z BOK wygląda na to że wszyscy ''walą drzwiami i oknami''do orange że takie obciążone?
W innych sieciach nie mają takiego problemu jak my w orange?
żebym nie mieszkał na odludziu to bym może coś zmienił,a tak męcze się z EDGE i wstrzymuję się z różnymi decyzjami do Nowego roku! może coś się zmieni.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

onimusza666 pisze:W innych sieciach nie mają takiego problemu jak my w orange?
Jeśli chodzi o 3G to jest jeszcze gorzej niż w Orange.
W Plusie 4-5 Mbit/s nie widzialem od dawna,a w Orange prawie codziennie :)
O Erze lepiej nie wspominać...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

:szok: myślałem że takie rzeczy to tylko w erze :dobani:
malik

Post autor: malik »

czyloi reasumujac orange jest dobry reszta beee ? :> bo tak to zrozumialem ? :>
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

malik pisze:czyloi reasumujac orange jest dobry reszta beee ?
Różnie bywa w różnych lokalizacjach,ale generalnie 3G Orange jest chyba najlepszy pod względem osiągów (a zaniedbania w poryciu zasięgiem ostro nadrabiają).

Za to sieć 2G Orange ma najgorszą - najbardziej zapchaną.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

malik pisze:reasumujac orange jest dobry reszta beee ?
To zależy od lokalizacji. Jak chcesz się przekonać to kup startery pre-paidów różnych sieci i sam się przekonaj co dla Ciebie jest najlepsze :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Patryk_ pisze:Za to sieć 2G Orange ma najgorszą - najbardziej zapchaną.
Coś w tym jest. ;)
wikorybek

Post autor: wikorybek »

Patryk_ pisze:
malik pisze:czyloi reasumujac orange jest dobry reszta beee ?
Różnie bywa w różnych lokalizacjach,ale generalnie 3G Orange jest chyba najlepszy pod względem osiągów (a zaniedbania w poryciu zasięgiem ostro nadrabiają).

Za to sieć 2G Orange ma najgorszą - najbardziej zapchaną.

Widzę z opisu, że korzystasz z AirCard 875. Mam taki sam modem z softem na 7,2 Mb/s i ostatnio,przy coraz gorszych transferach w Orange (HSDPA), zaczynałem się zastanawiać czy to może nie wina modemu. Czy np. jakiś nowszy modem np.
HSPA nie byłby "sprawniejszy" w tej materii? Co Ty na to?
Awatar użytkownika
lukasz88

Witam po dłuższej przerwie.

Problem, który opisałem w tym temacie dotyczy niezgodności protokołu sieciowego IPv6 w systemie z tym obecnie obowiązującym w Orange. Dotyczy to wszystkich systemów powyżej Windows XP oraz samego Windows XP z SP3. Sprawdzając stan połączenia sieciowego podczas gdy jest ono aktywne możemy zauważyć, ze połączenie z protokołem IPv6 jest oznaczone jako "ograniczone" co powoduje błędy w systemie i "ucina" Internet. Rozwiązanie jest najprostsze pod słońcem - we właściwościach połączenia wyłączamy obsługę IPv6 dla połączenia internetowego Orange Free, jeżeli korzystamy z Windows Vista można się pokusić o wyłączenie funkcji NETBios dla powyższego połączenia, która także sprawia wiele problemów

Pozdrawiam, życzę mega transferów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lukasz88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lukasz88 pisze:Problem, który opisałem w tym temacie dotyczy niezgodności protokołu sieciowego IPv6 w systemie z tym obecnie obowiązującym w Orange.
Przecież obecnie IPv6 nie jest jeszcze używane więc gdzie problem?
Podstawa internetu to IPv4 na dzień dzisiejszy i najlepiej wyłączyć wszystko co związane z IPv6.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ