Moderator: Moderatorzy
Bo pop3 jest do odbierania (sprawdzania) poczty a smtp gdy coś chcesz wysłać.giepol pisze:Drugi adres smtp.wp.pl w moim przypadku nie działa,wróciłem do pop3.wp.pl.
Nie. Program TNI sam z siebie nic nie zmienia w systemie, nie trzeba go instalować. Nie spotkałem się z informacją aby były problemy z jego uruchomieniem. Jeżeli chodzi o ten modem to spodziewam się że pracuje w trybie NDIS. Ja osobiście inny modem Optiona pracujący w trybie NDIS (Express HSUPA) zainstalowałem tak:Tomisek pisze:Dzisiaj spodziewam się nowego modemiku Icon 401. Mam się spodziewać jakiś problemów z tym modeme a TNI ?
Tak. Dodatkowo jak się ustawi program pocztowy w TNI i kliknie dwukrotnie w powiadomienie to się otworzy.giepol pisze:czy jeżeli w opcjach Mail- Konfiguracja zaznaczę powiadamianie o wiadomościach to Topnet będzie mnie informował o nowych wiadomościach w mojej skrzynce?
Nie wydaje się, tak jestja.michal pisze:Top Net Info mierzy na podstawie CSQ a nie "jakichś" pomiarów.Przynajmniej tak mi się wydaje.
No to dobrze.janek222 pisze:Nie wydaje się, tak jest
Ich zawyżanie, jak to jest w niektórych programach to moim zdaniem nie jest dobry pomysł.ja.michal pisze:Też miałem małe pomiary
Też jestem tego samego zdania.janek222 pisze:Ale ich zawyżenie, jak to jest w niektórych programach to moim zdaniem nie jest dobry pomysł.
Moim zdaniem też na podstawie CSQ tylko wyniki są inaczej wyświetlane.ja.michal pisze:nie wiem na jakiej zasadzie te programy to pokazują.
To ja uściślę, że:janek222 pisze:Z tego co pamiętam to (przed przecinkiem - siła sygnału) 10 to minimum (bardzo słaby sygnał) a 30..32 to maksimum (bardzo dobry sygnał).
+CSQ: <rssi>, <ber> OK
Parameter
<rssi> Receive level:
0 -113 dBm or less
1 -111 dBm
2...30 -109... -53 dBm
31 -51 dBm or greater
99 not known or not detectable
<ber> Bit error rate:
0...7 as RXQUAL values in the table in GSM 05.08
section 8.2.4.
99 not known or not detectable.
O ile dobrze pamiętam (tolerancja +-1) poniżej 10 brak sygnału, powyżej 31 maksymalny sygnał. Czyli jak to ująłeś "pokazuje skalę" od 10 do 31.ja.michal pisze:Czy pokazuje skalę od 0 do 99 czy jest zrobione, że pokazuje od 0 do 31 a gdy 99 to brak sygnału?
ja.michal pisze:Wydawało mi się, że do 99 zrobiłeś.
Co sześć sekund.ja.michal pisze:Co ile program to sprawdza?
Ja np. mam maksymalny poziom sygnału.ja.michal pisze:Chodzi mi o to, że strasznie niski poziom był w TNI
Aha.janek222 pisze:Co sześć sekund.
No ja na GT Maxie w GTC miałem 1 kreskę więc w TNI praktycznie nic.janek222 pisze:Ja np. mam maksymalny poziom sygnału.
Wydaje mi się, że dobrze by było tak jak dotychczas używać podwersji (czyli: a,b,c,...) podczas testów, a ostatnią z nich po przetestowaniu kierować do publikacji jako nową wersję.janek222 pisze:Chyba nie będę już robił podwersji. Od razu będą następne wersje, nawet przy małej ilości zmian. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Tomisek pisze:Witam. No zainstalowałem Icona 401. Wszystko pracuje OK.
Z tego wynika że modem pracuje w trybie RAS (jestem zaskoczony tym faktem). Nie wiem czy ten modem może pracować w NDIS. Ustawienie trybu (Ustawienia->Połączenie->Tryb modemu) nie zmienia trybu w modemie a jedynie umożliwia korzystanie z modemu, który pracuje w danym trybie. Tryb w niektórych modemach firmy Option można zmienić ale to już inna bajka. NDIS jest zbliżony do Wifi. Modem w trybie NDIS jest widziany jako karta sieciowa a nie modem.Tomisek pisze:Niestety mam za małą wiedzę odnośnie ustawienia Ras/Ndis. Ustawienie Ndis - zero reakcji. Pracuje na RAS.
Modem w specyfikacji ma podane ze - HSUPA up to 2 Mbps upload (5.76 Mbps Ready)
Ale nie doczytałęm czym się oba ustawienia różnią.
Jeżeli tak to nie ma się czym martwić.Tomisek pisze:Pozatym wszystko pracuje stabilnie-
Technologię można zmienić w Ustawienia->GPRS/UMTS. Ustawienia zostaną wprowadzone przy następnej próbie połączenia (po przyciśnięciu przycisku "Połącz"). Uwaga! Jeżeli np. ustawi się "Tylko UMTS/HSDPA" a nie jest się w zasięgu tej technologii (dotyczy używanej sieci) to nie będzie się można połączyć z internetem.Tomisek pisze:niestety tylko na razie na Edge
Chwilowo nie ma takiej możliwości. Program miał nie umożliwiać dotacji, niestety ze względu na słabszą kondycję finansową się to zmienia i taka opcja pojawia się w planach. Oczywiście plusem tej opcji może być przeznaczenie większej ilości czasu, którego ostatnio brakuje, na ten program.Tomisek pisze:Dobrowolne dotacje celem dalszego rozwoju programu gdzie moge wysyłać?
Tak będzieChris-Kr pisze:Wydaje mi się, że dobrze by było tak jak dotychczas używać podwersji (czyli: a,b,c,...) podczas testów, a ostatnią z nich po przetestowaniu kierować do publikacji jako nową wersję.
Nie rozumiem, system go nie widzi, nie odpowiada na komendy AT?Nikelajer pisze:odpalić MobilePartner jako że dzieki niemu w ogole dziala mi modem
Dalej tak jest.Nikelajer pisze:Pamietam jak w XP nacisnalem minimalizuj to mi sie TNI schowalo do paska
Nie nie, po prostu dolaczone sterowniki do e170 nie dzialaja na viscie x64 wiec mi modemu w ogole system nie widzial. Jak zainstalowalem MP to sie zainstalowaly stery do tego huaweia i dlatego napisalem ze dzieki MP w ogole mi modem dzialajanek222 pisze:Nie rozumiem, system go nie widzi, nie odpowiada na komendy AT?
1. Jest wpisany poprawniejanek222 pisze: Sprawdzić:
1. Ustawienia -> AT i PIN -> PIN Czy jest na pewno poprawnie wpisany PIN?
2. Ustawienia -> AT i PIN -> Wprowadź PIN przed połączeniem... Czy jest zaznaczone?
Ok, ustawiłem.janek222 pisze: Ustawić:
1. Ustawienia -> AT i PIN -> Zainicjuj modem przed wybraniem połączenia.
1. Zwiększyłem na 4000janek222 pisze: Spróbować:
1. Zwiększyć Ustawienia -> AT i PIN -> Opóźnienie po PIN
2. Połączyć się kilka razy np. co 10 sekund bez odpalania MP.
No własnie i tu jest problem bo w XP mi to minimalizowalo do Traya a teraz na pasek Start. Przez "X" go minimalizuje ale przyzwyczajony jestem do "_"janek222 pisze:Dalej tak jest.
Przycisk "_" minimalizuje do paska.
Ale nie trzeba go używać.Nikelajer pisze:dzieki MP w ogole mi modem dziala
Zostało to zmienione na prośbę innych użytkowników. Może dorobię w przyszłości możliwość ustawienia tego.Nikelajer pisze:przyzwyczajony jestem do "_"
Specjalnie dla CiebieNikelajer pisze:jak nacisne na te Ustawienia w TNI to mam błąd
Co przez to rozumiesz? Jeżeli chodzi o APN to jest.Adamusek xD pisze:Przydałaby się możliwość manualnego wyboru operatora.
Chodzi o to, że jak jestem koło granicy żeby nie przełączyło w roaming, albo chcę sprawdzić jaki opek ma u mnie zasięg (po ewentualnym wymuszeniu technologii)janek222 pisze:Co przez to rozumiesz?