Jaco pisze:nazywa się to dual sim ale raczej tego nie polecam
Dlaczego tego nie polecasz? Czasami to jedyne wyjście i sprzęt mniej się niszczy od czegoś takiego. Mam tu namyśli to, że odpada nam konieczność rozbierania go na części pierwsze, żeby wymienić karty.
EDIT:
Co nie zmienia faktu, że Dual-Sim ma też swoje wady i przed jego użyciem należy się zastanowić co więcej nam da, jego wady czy zalety.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Trzeba pamiętać jeszcze, że jest wiele rodzai Dual SIMów.
Są takie gdzie wkłada się SIMy w całości, ale trzeba się upewnić czy zmieszczą się one wraz z tym adapterem pod i nad baterią.
Są też takie gdzie wycina się część SIMów i wkłada do adaptera wielkości jednej karty i on mieści się praktycznie do każdego telefonu, ale istnieje ryzyko, że jeżeli źle się wytnie to nie będzie działać.
No i jeszcze Dual SIM musi być odpowiedniej generacji aby obsługiwał 3G. Ja chyba miałem 16 generacji i był ok. Koszt ok. 50 PLN.
Zdecydowanie polecam, ale do sporadycznego łączenia się z netem. Ja go wykorzystuję do odbierania poczty na PDA aby korzystać z SimDaty, ponieważ na moim abonamencie mam zablokowany net.
canidy pisze:Są takie gdzie wkłada się SIMy w całości[...]
Są też takie gdzie wycina się część SIMów
Są też takie, ze "programuje" się pustą kartę np. 10 różnymi Simami
canidy pisze:Ja go wykorzystuję do odbierania poczty na PDA aby korzystać z SimDaty
Sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, bo moja kochana Era ma gdzieś użytkowników Tak-Taka i postanawia nie wprowadzać pakietów na przesył danych utrzymując zabójcze stawki i zabójcze rozliczanie (a niestety nie samymi SMSami człowiek żyje). Dlatego albo czeka mnie "dual-sim" z SimDatą, żeby nie przekładać karty (bo stary dual się połamał), albo zamiana na SimPlusa i powiedzenie Erze Papa i coraz bardziej ku temu się skłaniam.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
wojteks pisze:Dla mnie dual-sim (11 generację miałem) ma wadę polegającą na zwiększonym poborze prądu przez telefon, bez duala bateria trzyma 4 dni z dualem 2 dni.
wojteks pisze:Dla mnie dual-sim (11 generację miałem) ma wadę polegającą na zwiększonym poborze prądu przez telefon, bez duala bateria trzyma 4 dni z dualem 2 dni.
To nie jest wada przy dual simie pobór może prądu może byc zwiększony o 30-50 % niż na jednej karcie. Ale jakoś o 100% nie chce mi się wierzyc.
Odkopię temat.
Do testów kupiłem sobie dual-sim'a 16tej generacji. Załadowałem do telefonu (E51) razem z dwoma simami: Plus abo i SimData. Telefon się włącza, wszystko gra, menu się pojawia, ale za grzyb nie mogę przełączyć z iPlusa na abo. Za każdym razem wywala "nie można zarejestrować karty sim".
Ma ktoś jakieś doświadczenia/pomysły/informacje? Nawet takie, że na pewno to nie zadziała i kropka?
ja.michal pisze:Jo_gurt, ja Ci do E51 to wlazło? Tam miejsca na jedną sim ledwo starcza.
Może to był Dual SIM w formie wycinanej?
Używałem właśnie takiego i miałem włożony SIM z abonamentu oraz iPlusa. W HTC TyTN chodziło mi to bez najmniejszego problemu i Dual SIM miałem też 16 generacji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
Jo_gurt, a robiłeś update oprogramowania telefonu? Z tego co wiem w starszym sofcie działały dobrze dual sim. W nowym coś Nokia zrobiła i już nie jest tak różowo. ;]
Niby tak ale jakby tak wszystko testować to niezłe hobby by się z tego zrobiło a jak wiadomo dobre hobby to ruina dla rodziny.
Podobny problem zdaje się jest z kartą Ricoh do PC. Zadziała lub nie. Miałem kiedyś też dylemat ze słuchawką BT do N7650 i dobrze, że nie inwestowałem.
Trochę poczytałem kiedyś na forach że z Nokią E51 są problemy. Czy to dual-sim czy te omijające simlock. Ile w tym prawdy nie wiem bo nie mam tego fona.
Powiem tak - nie wiem jak na każdym telefonie - ale u mnie simdata działa i zasięg jest identyczny (to nie ma jak wpłynąć na zasięg - to telefon odbiera sygnał GSM/UMTS a nie simkarta).