Engelbert pisze:w przypadku gdy osoba "nie występuje w charakterze podmiotu gospodarczego czy tez w ramach prowadzonej działalności gospodarczej" jak sprzedający ma to ustalić?
Nawet spodziewałem się tego pytania. Otóż okres (w praktyce i zależności od dnia miesiąca) jest 10 dni a więc to za krótko by ustalić tą zależność bo ja mogę oddać fakturę do księgowości bądź nie zwłaszcza jeśli jest przed 20 i 25 dniem miesiąca. Nawet jeśli oddam to można jeszcze zrobić korektę na tą fakturę nawet jeśli pit36 i vat7 poszedł do urzędu skarbowego bo przecież deklaruję tylko kwotę a nie konkretne pozycje z faktury. Należałoby przypuszczać, że sam fakt wzięcia faktury VAT na towar jest taką deklaracją, że biorę na cele gospodarcze towar ale przecież niekoniecznie właśnie tą fakturę muszę oddać, mogę czekać z nią nawet do przyszłego miesiąca gdzie będę już pewny, że wszystko w porządku i 10 dniowy ochronny termin minął...
[ Dodano: 2008-10-23, 19:53 ]
Engelbert pisze:Wydaje mi się, że za "występowanie w charakterze podmiotu gospodarczego" można uznać fakt, że na dokumencie potwierdzającym zakup/zawiązanie umowy figuruje nazwa firmy i NIP a nie dane osoby fizycznej.
Praktycznie na wszystko można brać taką fakturę ale niekoniecznie ją rozliczać.
[ Dodano: 2008-10-23, 19:58 ]
Engelbert pisze:pewnie w przypadku mniejszych firm wizja zaskarżania, ciągania po sądach itd. robi większe wrażenie...?
Myślę, że są bardziej cywilizowane i postępują według już nowoczesnego wzorca jaki panuje w Europie Zachodniej. Tu panuje większa przedsiębiorczość i ukłon w stronę klienta i nie muszą się szarpać. Zresztą Ci sami operatorzy, którzy są w Polsce w swoich krajach bardzo często i od lat dają termin 14 dniowy na próbę. Było o tym na forum. Tak samo jest w sklepach stacjonarnych w rozwiniętych krajach. Towar nieużywany np. w Marks&Spancer możesz oddać nawet po wielu miesiącach itp. itd.