którego operatora wybrać ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ml0dy
Użytkownik forum

którego operatora wybrać ?

Post autor: ml0dy »

Witam,
Która z wymienionych poniżej sieci oferuje największy zasięg i niezawodność ?

iPlus simdata,
Orange Free na kartę,
MobiTransfer,
Blueconnect Starter,
Play Online na kartę
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: którego operatora wybrać ?

Post autor: Patryk »

ml0dy pisze:Która z wymienionych poniżej sieci oferuje największy zasięg i niezawodność ?
Śmiem stwierdzić,że iPlus,jeśli chodzi o zasięg i niezawodność w skali całej Polski
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Która z wymienionych poniżej sieci oferuje największy zasięg i niezawodność ?
Nikt Ci tego nie zagwarantuje. Zobacz który z operatorów oferuje Ci najlepszy zasięg, pożycz modem lub telefon z tą technologią i kup prepaidy i potestuj. I zostaw tego prepaida który Ci da najlepsze wyniki.
iwwonna
Początkujący użytkownik forum

Post autor: iwwonna »

Przetestuj MO-Call. Korzystam bo tanio, przekonałam się w UK, dzwoniąc do Polski. Teraz na odwrót dzwonie dużo z Polski za granice, jest ok.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

iwwonna pisze:Przetestuj MO-Call. Korzystam bo tanio, przekonałam się w UK, dzwoniąc do Polski. Teraz na odwrót dzwonie dużo z Polski za granice, jest ok.
Co to ma do internetu bezprzewodowego?
Patryk_ pisze:Śmiem stwierdzić,że iPlus,jeśli chodzi o zasięg i niezawodność w skali całej Polski
Śmiałem twierdzić to samo do pewnego czasu wstecz.
Teraz twierdzę, że w miejscach w których przebywam Orange ma najlepszy zasięg. Wiem, że jest to subiektywne, ale nie ma sensu porównywać tego do "całej Polski" tylko do obszaru w którym korzystamy z tego najczęściej.

Proponuję testy i nie jednorazowe, tylko co najmniej tygodniowe i o różnej porze.
Wydałem sporo na doładowania/startery pre-paid alb utwierdzić się w przekonaniu, że migracja Plus -> Orange była dobrym pomysłem.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marens pisze:Wiem, że jest to subiektywne, ale nie ma sensu porównywać tego do "całej Polski" tylko do obszaru w którym korzystamy z tego najczęściej.

Proponuję testy i nie jednorazowe, tylko co najmniej tygodniowe i o różnej porze.
Ja jednorazowych testów nigdy nie wykonywałem ! :]

Testowałem ( i testuję nadal) Plusa i Orange (początkowo na wpmobi) na prawie całym obszarze województw: małopolskiego,śląskiego,pomorskiego, często też na znacznym obszarze woj.warmińsko-mazurskiego,podkarpackiego oraz na północy Mazowsza i w woj.dolnośląskim (od Wrocławia na południe,w tym kotlina kłodzka).

I Plus w 2G wygrywa,zarówno jeśli chodzi o zasięg w większości miejsc,jak i jakość usług ma wyższą.

2G Orange w Małopolsce i na Śląsku poza konurbacją to notoryczne HRowanie rozmów, czy EDGE na jednym timeslocie w GMSK - ale szumna ikonka "E" jest...i 16 kbit/s,gdy GPRS Plusa trzyma stabilne 45 kbps.
Jedynie na terenach o niewielkiej gęstości zaludnienia Orange daje radę,no i w nocy.

Porównaj liczbę stacji 2G 900 MHz Orange i Plusa.
Coś mało !
I pomyśl,że w ostatnich miesiącach doszło im 200 tysięcy abonentów TP zmigrowanych z NMT,2.4 GHz i różnych innych wynalazków.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

marens pisze:Wydałem sporo na doładowania/startery pre-paid alb utwierdzić się w przekonaniu, że migracja Plus -> Orange była dobrym pomysłem.
No i nie ma co tutaj dyskutować nad wyższością X nad Y bo to nie ma sensu. Taki sposób wyboru jest najlepszy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:No i nie ma co tutaj dyskutować nad wyższością X nad Y bo to nie ma sensu.
Wiem, że nie ma to sensu.
Próbuje zwrócić uwagę, że w miejscach gdzie przebywam najczęściej Orange sprawuje się lepiej od Plusa. Sprawdzone na pre-paidach.

Jednak ludzie najpierw kupują a później narzekają, że źle działa. Ja najpierw testuje później biorę.

Co do ilości stacji 2G

Orange
GSM 900: 4873
GSM 1800: 3404

Plus
GSM 900: 7300
GSM 1800: 2215

Mnie też Plus zaczął denerwować polityką, że stały klient ma gorzej niż nowy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Mnie też Plus zaczął denerwować polityką, że stały klient ma gorzej niż nowy.
Mnie też denerwuje to. Z tym, że nie w tych miejscach gdzie przebywam to właśnie Plus ma najlepszy zasięg oraz prędkości. Do końca umowy zostało mi jeszcze 12 rachunków do zapłaty i myślę, że może coś się zmieni. Jak nie to nie wiem co zrobię. Już teraz zastanawiam się nad wypróbowaniem pre-paidu Playa i korzystanie z niego jak przekroczę limit w Plusie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Mnie też Plus zaczął denerwować polityką, że stały klient ma gorzej niż nowy.
Pozbyłem się MixPlusa i iPlusa. Sparowałem to na jednej karcie w Orange. Przyznam, że jestem zadowolony, tylko:

Zauważyłem, że Orange ma większe pokrycie terenu jednak kosztem słabszego sygnału.
Mam często poza miastem 2-3/4, w Plusie miałem przeważnie 4/4. Zaobserwowałem częste handovery w niektórych miejscach. Przykładowo stoję w jednym miejscu i w ciągu minuty zmienia mi się cell info.

- "Wrocław"
- "Siechnice"
- "Oława"

Jednak nie zdarzyła mi się akcja w stylu "sieć zajęta" "błąd połączenia" itp.
Nie zaobserwowałem dziur w zasięgu. Nie zerwało połączenia.

Nawet dostałem dodatkową "promocję" wynikającą z błędu systemu bilingowego.
Dzwonię sobie na numer Playa przeniesiony z Ery za 0,57 gr :-D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Jednak nie zdarzyła mi się akcja w stylu "sieć zajęta" "błąd połączenia" itp.
No to bardzo ładnie :ok:
marens pisze:Nie zaobserwowałem dziur w zasięgu. Nie zerwało połączenia.
No to uczciwie przyznam, że mi się czasem zdarzają takie rzeczy. Jednak bardzo rzadko.
marens pisze:Dzwonię sobie na numer Playa przeniesiony z Ery za 0,57 gr :-D
E tam ja w SimPlusie mam do wszystkich 60 gr za minutę :P
marens
Guru bezprzewodowy

Jak zauważę jakieś błędy/usterki to na pewno się podzielę.
Jednak niepokoi mnie słabsza siła sygnału w porównaniu z Plusem.

[ Dodano: 2008-10-25, 13:24 ]
Rzutuje to np na wytrzymałość baterii.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z tymi przeniesieniami są numery jakieś. Np. przyszedł mi sms z ery, że jakaś promocja dla użytkowników TT. Od kilku miesięcy ten numer już mam w Playu. :)
marens
Guru bezprzewodowy

Wiem, dlatego lepiej jest przeboleć i kupić nową aktywację z numerem docelowej sieci.
Jednak nie zawsze możemy sobie pozwolić na zmianę numeru.

Ja mogłem sobie pozwolić, bo nie wiedzę problemu wysłać sms ze zmianą numeru 30-40osobą. Jak masz numer prywatny/firmowy tak jak ma moja mama to wiązałoby się to z tym, że nigdy nie pozbierałaby się z rozdaniem nowego numeru wszystkim osobą które się z nią kontaktują. Tak było jak swojego czasu zmieniała Orange -> Era.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

marens, no u mnie też był problem z poinformowaniem o nowym numerze. Osoby na w kontaktach to małe piwo, ale dalej był problem. Więcej zachodu niż zysku. 50zł przy docelowym zamieszaniu z nowym numerem tym to nie było dużo.
marens
Guru bezprzewodowy

Akurat Orange sprezentowało mi taki numer, że go do końca życia zachowam. Zapamiętałem po pierwszym przeczytaniu.
Swojego czasu surfowałem po sieciach jak była jakaś fajna promocja. To była głupota, teraz muszę jakoś to powoli naprawiać. Zdarzają się tacy, co mają po 5 moich numerów i wszystkie złe... Nawet specjalnie podpisałem umowę na 2 lata abym nie wpadł na pomysł za 6 mies, że coś źle działa i zmieniam sieć.

Nie wykluczam takiej możliwości za 2 lata ale wtedy uciekam z numerem.
ODPOWIEDZ