którego operatora wybrać ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
którego operatora wybrać ?
Witam,
Która z wymienionych poniżej sieci oferuje największy zasięg i niezawodność ?
iPlus simdata,
Orange Free na kartę,
MobiTransfer,
Blueconnect Starter,
Play Online na kartę
Która z wymienionych poniżej sieci oferuje największy zasięg i niezawodność ?
iPlus simdata,
Orange Free na kartę,
MobiTransfer,
Blueconnect Starter,
Play Online na kartę
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: którego operatora wybrać ?
Śmiem stwierdzić,że iPlus,jeśli chodzi o zasięg i niezawodność w skali całej Polskiml0dy pisze:Która z wymienionych poniżej sieci oferuje największy zasięg i niezawodność ?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Nikt Ci tego nie zagwarantuje. Zobacz który z operatorów oferuje Ci najlepszy zasięg, pożycz modem lub telefon z tą technologią i kup prepaidy i potestuj. I zostaw tego prepaida który Ci da najlepsze wyniki.Która z wymienionych poniżej sieci oferuje największy zasięg i niezawodność ?
-
- Początkujący użytkownik forum
Przetestuj MO-Call. Korzystam bo tanio, przekonałam się w UK, dzwoniąc do Polski. Teraz na odwrót dzwonie dużo z Polski za granice, jest ok.
-
- Guru bezprzewodowy
Co to ma do internetu bezprzewodowego?iwwonna pisze:Przetestuj MO-Call. Korzystam bo tanio, przekonałam się w UK, dzwoniąc do Polski. Teraz na odwrót dzwonie dużo z Polski za granice, jest ok.
Śmiałem twierdzić to samo do pewnego czasu wstecz.Patryk_ pisze:Śmiem stwierdzić,że iPlus,jeśli chodzi o zasięg i niezawodność w skali całej Polski
Teraz twierdzę, że w miejscach w których przebywam Orange ma najlepszy zasięg. Wiem, że jest to subiektywne, ale nie ma sensu porównywać tego do "całej Polski" tylko do obszaru w którym korzystamy z tego najczęściej.
Proponuję testy i nie jednorazowe, tylko co najmniej tygodniowe i o różnej porze.
Wydałem sporo na doładowania/startery pre-paid alb utwierdzić się w przekonaniu, że migracja Plus -> Orange była dobrym pomysłem.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ja jednorazowych testów nigdy nie wykonywałem !marens pisze:Wiem, że jest to subiektywne, ale nie ma sensu porównywać tego do "całej Polski" tylko do obszaru w którym korzystamy z tego najczęściej.
Proponuję testy i nie jednorazowe, tylko co najmniej tygodniowe i o różnej porze.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Testowałem ( i testuję nadal) Plusa i Orange (początkowo na wpmobi) na prawie całym obszarze województw: małopolskiego,śląskiego,pomorskiego, często też na znacznym obszarze woj.warmińsko-mazurskiego,podkarpackiego oraz na północy Mazowsza i w woj.dolnośląskim (od Wrocławia na południe,w tym kotlina kłodzka).
I Plus w 2G wygrywa,zarówno jeśli chodzi o zasięg w większości miejsc,jak i jakość usług ma wyższą.
2G Orange w Małopolsce i na Śląsku poza konurbacją to notoryczne HRowanie rozmów, czy EDGE na jednym timeslocie w GMSK - ale szumna ikonka "E" jest...i 16 kbit/s,gdy GPRS Plusa trzyma stabilne 45 kbps.
Jedynie na terenach o niewielkiej gęstości zaludnienia Orange daje radę,no i w nocy.
Porównaj liczbę stacji 2G 900 MHz Orange i Plusa.
Coś mało !
I pomyśl,że w ostatnich miesiącach doszło im 200 tysięcy abonentów TP zmigrowanych z NMT,2.4 GHz i różnych innych wynalazków.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No i nie ma co tutaj dyskutować nad wyższością X nad Y bo to nie ma sensu. Taki sposób wyboru jest najlepszy.marens pisze:Wydałem sporo na doładowania/startery pre-paid alb utwierdzić się w przekonaniu, że migracja Plus -> Orange była dobrym pomysłem.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Guru bezprzewodowy
Wiem, że nie ma to sensu.YaHooo pisze:No i nie ma co tutaj dyskutować nad wyższością X nad Y bo to nie ma sensu.
Próbuje zwrócić uwagę, że w miejscach gdzie przebywam najczęściej Orange sprawuje się lepiej od Plusa. Sprawdzone na pre-paidach.
Jednak ludzie najpierw kupują a później narzekają, że źle działa. Ja najpierw testuje później biorę.
Co do ilości stacji 2G
Orange
GSM 900: 4873
GSM 1800: 3404
Plus
GSM 900: 7300
GSM 1800: 2215
Mnie też Plus zaczął denerwować polityką, że stały klient ma gorzej niż nowy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mnie też denerwuje to. Z tym, że nie w tych miejscach gdzie przebywam to właśnie Plus ma najlepszy zasięg oraz prędkości. Do końca umowy zostało mi jeszcze 12 rachunków do zapłaty i myślę, że może coś się zmieni. Jak nie to nie wiem co zrobię. Już teraz zastanawiam się nad wypróbowaniem pre-paidu Playa i korzystanie z niego jak przekroczę limit w Plusie.marens pisze:Mnie też Plus zaczął denerwować polityką, że stały klient ma gorzej niż nowy.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Guru bezprzewodowy
Pozbyłem się MixPlusa i iPlusa. Sparowałem to na jednej karcie w Orange. Przyznam, że jestem zadowolony, tylko:YaHooo pisze:Mnie też Plus zaczął denerwować polityką, że stały klient ma gorzej niż nowy.
Zauważyłem, że Orange ma większe pokrycie terenu jednak kosztem słabszego sygnału.
Mam często poza miastem 2-3/4, w Plusie miałem przeważnie 4/4. Zaobserwowałem częste handovery w niektórych miejscach. Przykładowo stoję w jednym miejscu i w ciągu minuty zmienia mi się cell info.
- "Wrocław"
- "Siechnice"
- "Oława"
Jednak nie zdarzyła mi się akcja w stylu "sieć zajęta" "błąd połączenia" itp.
Nie zaobserwowałem dziur w zasięgu. Nie zerwało połączenia.
Nawet dostałem dodatkową "promocję" wynikającą z błędu systemu bilingowego.
Dzwonię sobie na numer Playa przeniesiony z Ery za 0,57 gr :-D
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to bardzo ładniemarens pisze:Jednak nie zdarzyła mi się akcja w stylu "sieć zajęta" "błąd połączenia" itp.

No to uczciwie przyznam, że mi się czasem zdarzają takie rzeczy. Jednak bardzo rzadko.marens pisze:Nie zaobserwowałem dziur w zasięgu. Nie zerwało połączenia.
E tam ja w SimPlusie mam do wszystkich 60 gr za minutęmarens pisze:Dzwonię sobie na numer Playa przeniesiony z Ery za 0,57 gr :-D

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Guru bezprzewodowy
Jak zauważę jakieś błędy/usterki to na pewno się podzielę.
Jednak niepokoi mnie słabsza siła sygnału w porównaniu z Plusem.
[ Dodano: 2008-10-25, 13:24 ]
Rzutuje to np na wytrzymałość baterii.
Jednak niepokoi mnie słabsza siła sygnału w porównaniu z Plusem.
[ Dodano: 2008-10-25, 13:24 ]
Rzutuje to np na wytrzymałość baterii.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tymi przeniesieniami są numery jakieś. Np. przyszedł mi sms z ery, że jakaś promocja dla użytkowników TT. Od kilku miesięcy ten numer już mam w Playu. 

-
- Guru bezprzewodowy
Wiem, dlatego lepiej jest przeboleć i kupić nową aktywację z numerem docelowej sieci.
Jednak nie zawsze możemy sobie pozwolić na zmianę numeru.
Ja mogłem sobie pozwolić, bo nie wiedzę problemu wysłać sms ze zmianą numeru 30-40osobą. Jak masz numer prywatny/firmowy tak jak ma moja mama to wiązałoby się to z tym, że nigdy nie pozbierałaby się z rozdaniem nowego numeru wszystkim osobą które się z nią kontaktują. Tak było jak swojego czasu zmieniała Orange -> Era.
Jednak nie zawsze możemy sobie pozwolić na zmianę numeru.
Ja mogłem sobie pozwolić, bo nie wiedzę problemu wysłać sms ze zmianą numeru 30-40osobą. Jak masz numer prywatny/firmowy tak jak ma moja mama to wiązałoby się to z tym, że nigdy nie pozbierałaby się z rozdaniem nowego numeru wszystkim osobą które się z nią kontaktują. Tak było jak swojego czasu zmieniała Orange -> Era.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
marens, no u mnie też był problem z poinformowaniem o nowym numerze. Osoby na w kontaktach to małe piwo, ale dalej był problem. Więcej zachodu niż zysku. 50zł przy docelowym zamieszaniu z nowym numerem tym to nie było dużo.
-
- Guru bezprzewodowy
Akurat Orange sprezentowało mi taki numer, że go do końca życia zachowam. Zapamiętałem po pierwszym przeczytaniu.
Swojego czasu surfowałem po sieciach jak była jakaś fajna promocja. To była głupota, teraz muszę jakoś to powoli naprawiać. Zdarzają się tacy, co mają po 5 moich numerów i wszystkie złe... Nawet specjalnie podpisałem umowę na 2 lata abym nie wpadł na pomysł za 6 mies, że coś źle działa i zmieniam sieć.
Nie wykluczam takiej możliwości za 2 lata ale wtedy uciekam z numerem.
Swojego czasu surfowałem po sieciach jak była jakaś fajna promocja. To była głupota, teraz muszę jakoś to powoli naprawiać. Zdarzają się tacy, co mają po 5 moich numerów i wszystkie złe... Nawet specjalnie podpisałem umowę na 2 lata abym nie wpadł na pomysł za 6 mies, że coś źle działa i zmieniam sieć.
Nie wykluczam takiej możliwości za 2 lata ale wtedy uciekam z numerem.