![:]](./images/smilies/splash.gif)
P.S. Niestety ma on zaplombowany komputer, więc żadnych urządzeń na PCI itp. nie może instalować
Moderator: Moderatorzy
A da się jakoś przeskoczyć ten mur i drzewa? Jakiśkolwiek sygnał łapie?xaver pisze:Przeszkodą w dostępie do sygnału są drzewa i betonowy mur. I teraz jaki sprzęt wybrać, aby mu ten internet odbierał??
Myślałem, że takie praktyki minęły jakieś 5 lat temuxaver pisze:Niestety ma on zaplombowany komputer, więc żadnych urządzeń na PCI itp. nie może instalować
Osobiście polecam kartę > Edimax EW-7318USg < oraz jakąś mocną antenę.Jo_gurt pisze:W każdym razie zawsze jest USB lub po prostu AP.
Ale jak masz tego Edimax'a to teraz wystarczy zakupić do niego jakąś mocną antenkę i powinno być lepiej.xaver pisze:Myślałem aby mu kupić coś takiego (chociaż opinie ma nie za specjalne)
A sąsiad wie, że się podłączasz?Bartuc pisze:sąsiad ma niezabezpieczone łącze 6Mbps a na osiedlu powstaje darmowa radiówka
Wkręcić możesz, ale nie wiem za bardzo co chcesz osiągnąć. Ale jestem pewny, że nie będzie to działać tak jak myślisz, że będzie.Bartuc pisze:istnieją karty, które mają np. 3 gniazda, w które można wkręcić anteny. Czy mogę wkręcić do takiej karty jedną antenę dookólną, żeby zbierać sygnał od sąsiada a do innego gniazda antenę kierunkową?
Nie istnieje taki standard.Bartuc pisze:karta musi pracować w standardzie N
Znaczy, że co?Bartuc pisze:Słyszałem, że karta musi "dać niezłego kopa" antenie kierunkowej
Są dwie opcje: skoro nie wie jak zabezpieczyć sieć to nie wie, że się podłączam... albo dobrze o tym wie i chce uzyskać z tego jakieś korzyści.A sąsiad wie, że się podłączasz?
No właśnie dlatego proszę o pomoc. Chcę jedną sieciówką zbierać sygnał z bloku i od providera radiowego, a jednym typem anteny tego nie zrobię...Wkręcić możesz, ale nie wiem za bardzo co chcesz osiągnąć. Ale jestem pewny, że nie będzie to działać tak jak myślisz, że będzie.
Wiesz, o co mi chodziło. Nie ma sensu czepiać się błędów w nazewnictwie u osoby, która mówi otwarcie o tym, że nie jest ekspertem w tej dziedzinie.Nie istnieje taki standard.
Nie wiem właśnie... To pytanie to też prośba o wyjaśnienie tematu, czy wyjścia kart mogą różnić się mocą? (tu mogło nastąpić kolejne błędnie użyte słowo).Znaczy, że co?
Innymi słowy - nie dogadałeś się z nim i robisz to nielegalnie/nieetycznie. Koniec tematu.Bartuc pisze:Są dwie opcje: skoro nie wie jak zabezpieczyć sieć to nie wie, że się podłączam... albo dobrze o tym wie i chce uzyskać z tego jakieś korzyści.
Ciągle nie do końca rozumiem co dokładnie masz na myśli, ale powiem tak: jedna sieciówka = jeden tor radiowy = połączenie z jedną siecią na raz.Bartuc pisze:No właśnie dlatego proszę o pomoc. Chcę jedną sieciówką zbierać sygnał z bloku i od providera radiowego, a jednym typem anteny tego nie zrobię...
Nie chodzi o czepialstwo a o zastanowienie się: czy warto. N nie jest jeszcze standardem, bo nie jest jeszcze dopracowany. Często implementacje różnych producentów różnią się na tyle, że nie współpracują ze sobą. Za rok będzie co innego (teraz mamy Draft-N zdaje się 2.1), za dwa jeszcze co innego. Standard przewidziany na zdaje się 2011 czy 2012.Bartuc pisze:Wiesz, o co mi chodziło. Nie ma sensu czepiać się błędów w nazewnictwie u osoby, która mówi otwarcie o tym, że nie jest ekspertem w tej dziedzinie.
Owszem, mogą, a nawet się różnią (moc - bardzo dobre słowo w tym przypadku). Inna sprawa, że ma to niewielki związek z tym jaką można zastosować antenę.Bartuc pisze:Nie wiem właśnie... To pytanie to też prośba o wyjaśnienie tematu, czy wyjścia kart mogą różnić się mocą?
Tak, ale tylko jeśli będziesz podłączał raz jedną raz drugą antenę. Nie w ten sposób, że programowo przełączasz raz na jedną raz na drugą. Przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem.Bartuc pisze:Czy zatem dla obu przypadków wystarczy jedna i ta sama sieciówka z dwoma wejściami?
Dobrze, rozumiem. Czy w takim razie mógłbyś polecić mi jakieś konkretne rozwiązanie sprzętowe? Solidna karta sieciowa b/g + MIMO z mocną/mocnymi antenami, najlepiej na jakimś kablu, bo komp stoi w rogu pokoju na podłodze, do zastosowań wewnątrzbudynkowych?Jo_gurt pisze: Tak, ale tylko jeśli będziesz podłączał raz jedną raz drugą antenę. Nie w ten sposób, że programowo przełączasz raz na jedną raz na drugą. Przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem.