P.S. Niestety ma on zaplombowany komputer, więc żadnych urządzeń na PCI itp. nie może instalować
Jaki sprzęt do odbioru WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
xaver
- Początkujący użytkownik forum
Jaki sprzęt do odbioru WiFi
Mój kolega poprosił mnie, abym pomógł mu znaleźć sprzęt do odbioru WiFi. Otóż ostatnio przeprowadził się do nowego domu. Niestety, żaden z operatorów (TP, Netia /w tym WiMAX/, dialog, itp.) niesą w stanie dostarczyć mu internetu
, ale jego gmina przygotowała darmowy internet w technologii WiFi. Nie jest to może extra prędkość (256 kb/s), ale burmistrz obiecał, że Netia będzie administrować tą sieć i puści szybszy (a zarazem płatny) internet. I tak, mój kolega mieszka od nadajnika około 100 - 150 metrów
Przeszkodą w dostępie do sygnału są drzewa i betonowy mur. I teraz jaki sprzęt wybrać, aby mu ten internet odbierał??
P.S. Niestety ma on zaplombowany komputer, więc żadnych urządzeń na PCI itp. nie może instalować
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki sprzęt do odbioru WiFi
A da się jakoś przeskoczyć ten mur i drzewa? Jakiśkolwiek sygnał łapie?xaver pisze:Przeszkodą w dostępie do sygnału są drzewa i betonowy mur. I teraz jaki sprzęt wybrać, aby mu ten internet odbierał??
Myślałem, że takie praktyki minęły jakieś 5 lat temuxaver pisze:Niestety ma on zaplombowany komputer, więc żadnych urządzeń na PCI itp. nie może instalować
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Osobiście polecam kartę > Edimax EW-7318USg < oraz jakąś mocną antenę.Jo_gurt pisze:W każdym razie zawsze jest USB lub po prostu AP.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
xaver
Witam ponownie 
Więc tak, zakupił tą antenę Edimax`a YaHooo polecił, jednak zasięgu niema. Dodatkowo trochę Was okłamałem, bo pomyliły mi się pokoje i naprzeciwo ''pokoju'' w odległości 30 m stoi budynek, więc pewnie sygnał się nieprzebije. Myślałem aby mu kupić coś takiego (chociaż opinie ma nie za specjalne). Co o tym sądzicie??
Więc tak, zakupił tą antenę Edimax`a YaHooo polecił, jednak zasięgu niema. Dodatkowo trochę Was okłamałem, bo pomyliły mi się pokoje i naprzeciwo ''pokoju'' w odległości 30 m stoi budynek, więc pewnie sygnał się nieprzebije. Myślałem aby mu kupić coś takiego (chociaż opinie ma nie za specjalne). Co o tym sądzicie??
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale jak masz tego Edimax'a to teraz wystarczy zakupić do niego jakąś mocną antenkę i powinno być lepiej.xaver pisze:Myślałem aby mu kupić coś takiego (chociaż opinie ma nie za specjalne)
Czyli chcesz się przebić przez budynek? A możesz zbadać za pomocą laptopa i NetStumbler'a gdzie jeszcze łapiesz sygnał sieci do której się chcesz połączyć? Wtedy się okaże, czy warto inwestować w jakąkolwiek antenę.
Pozdrawiam YaHooo 
- wojteks
- *** Administrator ***
Za 25-30 zł można dokupić antenę taką jak w tym zestawie, kartę już masz.
Nie pomagam na PW!
-
Bartuc
Witam,
Nie chcę zakładać nowego tematu, mam nadzieję, że uzyskam pomoc tutaj
Otóż: postanowiłem zakończyć współpracę z moim monopolistycznym providerem kablowym, ponieważ sąsiad ma niezabezpieczone łącze 6Mbps a na osiedlu powstaje darmowa radiówka. W związku z tym potrzebuję karty wifi na PCI a w późniejszym czasie również anteny kierunkowej do takiej właśnie karty. Co chcę zrobić? Pytam, bo nie wiem, czy to możliwe: istnieją karty, które mają np. 3 gniazda, w które można wkręcić anteny. Czy mogę wkręcić do takiej karty jedną antenę dookólną, żeby zbierać sygnał od sąsiada a do innego gniazda antenę kierunkową?
Proszę o pomoc w wyborze takiej karty. Zastanawiałem się nad SparkLAN WPIR-501 i Asus WL-130N (karta musi pracować w standardzie N, MIMO - przyda mi się to w domowej sieci później). Macie może jakieś inne sugestie? Słyszałem, że karta musi "dać niezłego kopa" antenie kierunkowej, żeby ładnie działała, poza tym zależy mi na stabilności i niezawodności.
Bardzo dziękuję za pomoc
Nie chcę zakładać nowego tematu, mam nadzieję, że uzyskam pomoc tutaj
Otóż: postanowiłem zakończyć współpracę z moim monopolistycznym providerem kablowym, ponieważ sąsiad ma niezabezpieczone łącze 6Mbps a na osiedlu powstaje darmowa radiówka. W związku z tym potrzebuję karty wifi na PCI a w późniejszym czasie również anteny kierunkowej do takiej właśnie karty. Co chcę zrobić? Pytam, bo nie wiem, czy to możliwe: istnieją karty, które mają np. 3 gniazda, w które można wkręcić anteny. Czy mogę wkręcić do takiej karty jedną antenę dookólną, żeby zbierać sygnał od sąsiada a do innego gniazda antenę kierunkową?
Proszę o pomoc w wyborze takiej karty. Zastanawiałem się nad SparkLAN WPIR-501 i Asus WL-130N (karta musi pracować w standardzie N, MIMO - przyda mi się to w domowej sieci później). Macie może jakieś inne sugestie? Słyszałem, że karta musi "dać niezłego kopa" antenie kierunkowej, żeby ładnie działała, poza tym zależy mi na stabilności i niezawodności.
Bardzo dziękuję za pomoc
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A sąsiad wie, że się podłączasz?Bartuc pisze:sąsiad ma niezabezpieczone łącze 6Mbps a na osiedlu powstaje darmowa radiówka
Wkręcić możesz, ale nie wiem za bardzo co chcesz osiągnąć. Ale jestem pewny, że nie będzie to działać tak jak myślisz, że będzie.Bartuc pisze:istnieją karty, które mają np. 3 gniazda, w które można wkręcić anteny. Czy mogę wkręcić do takiej karty jedną antenę dookólną, żeby zbierać sygnał od sąsiada a do innego gniazda antenę kierunkową?
Nie istnieje taki standard.Bartuc pisze:karta musi pracować w standardzie N
Znaczy, że co?Bartuc pisze:Słyszałem, że karta musi "dać niezłego kopa" antenie kierunkowej
-
Bartuc
Są dwie opcje: skoro nie wie jak zabezpieczyć sieć to nie wie, że się podłączam... albo dobrze o tym wie i chce uzyskać z tego jakieś korzyści.A sąsiad wie, że się podłączasz?
No właśnie dlatego proszę o pomoc. Chcę jedną sieciówką zbierać sygnał z bloku i od providera radiowego, a jednym typem anteny tego nie zrobię...Wkręcić możesz, ale nie wiem za bardzo co chcesz osiągnąć. Ale jestem pewny, że nie będzie to działać tak jak myślisz, że będzie.
Wiesz, o co mi chodziło. Nie ma sensu czepiać się błędów w nazewnictwie u osoby, która mówi otwarcie o tym, że nie jest ekspertem w tej dziedzinie.Nie istnieje taki standard.
Nie wiem właśnie... To pytanie to też prośba o wyjaśnienie tematu, czy wyjścia kart mogą różnić się mocą? (tu mogło nastąpić kolejne błędnie użyte słowo).Znaczy, że co?
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-10-27, 23:17 ]
Dodałem znaczniki cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-10-27, 23:16 przez Bartuc, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Innymi słowy - nie dogadałeś się z nim i robisz to nielegalnie/nieetycznie. Koniec tematu.Bartuc pisze:Są dwie opcje: skoro nie wie jak zabezpieczyć sieć to nie wie, że się podłączam... albo dobrze o tym wie i chce uzyskać z tego jakieś korzyści.
Ciągle nie do końca rozumiem co dokładnie masz na myśli, ale powiem tak: jedna sieciówka = jeden tor radiowy = połączenie z jedną siecią na raz.Bartuc pisze:No właśnie dlatego proszę o pomoc. Chcę jedną sieciówką zbierać sygnał z bloku i od providera radiowego, a jednym typem anteny tego nie zrobię...
Do tego anteny w urządzeniach o jednym torze radiowym a o wielu antenach nie są równorzędne i ta główna musi być obsadzona.
Mam nadzieję, że ci to w jakiś sposób rozjaśni sytuację.
Nie chodzi o czepialstwo a o zastanowienie się: czy warto. N nie jest jeszcze standardem, bo nie jest jeszcze dopracowany. Często implementacje różnych producentów różnią się na tyle, że nie współpracują ze sobą. Za rok będzie co innego (teraz mamy Draft-N zdaje się 2.1), za dwa jeszcze co innego. Standard przewidziany na zdaje się 2011 czy 2012.Bartuc pisze:Wiesz, o co mi chodziło. Nie ma sensu czepiać się błędów w nazewnictwie u osoby, która mówi otwarcie o tym, że nie jest ekspertem w tej dziedzinie.
Jesteś pewny, że potrzebujesz w tym momencie N na tyle, żeby wiązać z producentem i niepewną przyszłością?
Owszem, mogą, a nawet się różnią (moc - bardzo dobre słowo w tym przypadku). Inna sprawa, że ma to niewielki związek z tym jaką można zastosować antenę.Bartuc pisze:Nie wiem właśnie... To pytanie to też prośba o wyjaśnienie tematu, czy wyjścia kart mogą różnić się mocą?
-
Bartuc
Już jest troszkę jaśniej. Wiem, że nie mogę odbierać jednocześnie dwóch sieci. Natomiast chcę mieć możliwość przełączania się między nimi. Do odbioru sygnału od providera potrzebuję anteny kierunkowej i karty sieciowej, do której mogę ją podłączyć. Do odbioru bliżej nieokreślonej sieci z bloku potrzebuję anteny dookólnej i karty sieciowej. Czy zatem dla obu przypadków wystarczy jedna i ta sama sieciówka z dwoma wejściami? Czy trzeba to jakoś inaczej rozwiązać? Prosiłbym o doradzenie w wyborze sprzętu. A jeśli sugerujesz (całkiem słusznie) żeby nie sugerować się "N", to karta powinna obsługiwać technologię MIMO.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale tylko jeśli będziesz podłączał raz jedną raz drugą antenę. Nie w ten sposób, że programowo przełączasz raz na jedną raz na drugą. Przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem.Bartuc pisze:Czy zatem dla obu przypadków wystarczy jedna i ta sama sieciówka z dwoma wejściami?
-
Bartuc
Dobrze, rozumiem. Czy w takim razie mógłbyś polecić mi jakieś konkretne rozwiązanie sprzętowe? Solidna karta sieciowa b/g + MIMO z mocną/mocnymi antenami, najlepiej na jakimś kablu, bo komp stoi w rogu pokoju na podłodze, do zastosowań wewnątrzbudynkowych?Jo_gurt pisze: Tak, ale tylko jeśli będziesz podłączał raz jedną raz drugą antenę. Nie w ten sposób, że programowo przełączasz raz na jedną raz na drugą. Przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem.