Jaki sprzęt do odbioru WiFi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xaver
Początkujący użytkownik forum

Jaki sprzęt do odbioru WiFi

Post autor: xaver »

Mój kolega poprosił mnie, abym pomógł mu znaleźć sprzęt do odbioru WiFi. Otóż ostatnio przeprowadził się do nowego domu. Niestety, żaden z operatorów (TP, Netia /w tym WiMAX/, dialog, itp.) niesą w stanie dostarczyć mu internetu :( , ale jego gmina przygotowała darmowy internet w technologii WiFi. Nie jest to może extra prędkość (256 kb/s), ale burmistrz obiecał, że Netia będzie administrować tą sieć i puści szybszy (a zarazem płatny) internet. I tak, mój kolega mieszka od nadajnika około 100 - 150 metrów :] Przeszkodą w dostępie do sygnału są drzewa i betonowy mur. I teraz jaki sprzęt wybrać, aby mu ten internet odbierał??

P.S. Niestety ma on zaplombowany komputer, więc żadnych urządzeń na PCI itp. nie może instalować
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki sprzęt do odbioru WiFi

Post autor: Jo_gurt »

xaver pisze:Przeszkodą w dostępie do sygnału są drzewa i betonowy mur. I teraz jaki sprzęt wybrać, aby mu ten internet odbierał??
A da się jakoś przeskoczyć ten mur i drzewa? Jakiśkolwiek sygnał łapie?
xaver pisze:Niestety ma on zaplombowany komputer, więc żadnych urządzeń na PCI itp. nie może instalować
Myślałem, że takie praktyki minęły jakieś 5 lat temu :zdziwko: W każdym razie zawsze jest USB lub po prostu AP.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:W każdym razie zawsze jest USB lub po prostu AP.
Osobiście polecam kartę > Edimax EW-7318USg < oraz jakąś mocną antenę.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
xaver

Post autor: xaver »

Witam ponownie :)

Więc tak, zakupił tą antenę Edimax`a YaHooo polecił, jednak zasięgu niema. Dodatkowo trochę Was okłamałem, bo pomyliły mi się pokoje i naprzeciwo ''pokoju'' w odległości 30 m stoi budynek, więc pewnie sygnał się nieprzebije. Myślałem aby mu kupić coś takiego (chociaż opinie ma nie za specjalne). Co o tym sądzicie??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

xaver pisze:Myślałem aby mu kupić coś takiego (chociaż opinie ma nie za specjalne)
Ale jak masz tego Edimax'a to teraz wystarczy zakupić do niego jakąś mocną antenkę i powinno być lepiej.

Czyli chcesz się przebić przez budynek? A możesz zbadać za pomocą laptopa i NetStumbler'a gdzie jeszcze łapiesz sygnał sieci do której się chcesz połączyć? Wtedy się okaże, czy warto inwestować w jakąkolwiek antenę.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Za 25-30 zł można dokupić antenę taką jak w tym zestawie, kartę już masz.
Nie pomagam na PW!
Bartuc

Post autor: Bartuc »

Witam,

Nie chcę zakładać nowego tematu, mam nadzieję, że uzyskam pomoc tutaj :)

Otóż: postanowiłem zakończyć współpracę z moim monopolistycznym providerem kablowym, ponieważ sąsiad ma niezabezpieczone łącze 6Mbps a na osiedlu powstaje darmowa radiówka. W związku z tym potrzebuję karty wifi na PCI a w późniejszym czasie również anteny kierunkowej do takiej właśnie karty. Co chcę zrobić? Pytam, bo nie wiem, czy to możliwe: istnieją karty, które mają np. 3 gniazda, w które można wkręcić anteny. Czy mogę wkręcić do takiej karty jedną antenę dookólną, żeby zbierać sygnał od sąsiada a do innego gniazda antenę kierunkową?

Proszę o pomoc w wyborze takiej karty. Zastanawiałem się nad SparkLAN WPIR-501 i Asus WL-130N (karta musi pracować w standardzie N, MIMO - przyda mi się to w domowej sieci później). Macie może jakieś inne sugestie? Słyszałem, że karta musi "dać niezłego kopa" antenie kierunkowej, żeby ładnie działała, poza tym zależy mi na stabilności i niezawodności.

Bardzo dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Bartuc pisze:sąsiad ma niezabezpieczone łącze 6Mbps a na osiedlu powstaje darmowa radiówka
A sąsiad wie, że się podłączasz?
Bartuc pisze:istnieją karty, które mają np. 3 gniazda, w które można wkręcić anteny. Czy mogę wkręcić do takiej karty jedną antenę dookólną, żeby zbierać sygnał od sąsiada a do innego gniazda antenę kierunkową?
Wkręcić możesz, ale nie wiem za bardzo co chcesz osiągnąć. Ale jestem pewny, że nie będzie to działać tak jak myślisz, że będzie. ;)
Bartuc pisze:karta musi pracować w standardzie N
Nie istnieje taki standard.
Bartuc pisze:Słyszałem, że karta musi "dać niezłego kopa" antenie kierunkowej
Znaczy, że co?
Bartuc

A sąsiad wie, że się podłączasz?
Są dwie opcje: skoro nie wie jak zabezpieczyć sieć to nie wie, że się podłączam... albo dobrze o tym wie i chce uzyskać z tego jakieś korzyści.
Wkręcić możesz, ale nie wiem za bardzo co chcesz osiągnąć. Ale jestem pewny, że nie będzie to działać tak jak myślisz, że będzie. ;)
No właśnie dlatego proszę o pomoc. Chcę jedną sieciówką zbierać sygnał z bloku i od providera radiowego, a jednym typem anteny tego nie zrobię...
Nie istnieje taki standard.
Wiesz, o co mi chodziło. Nie ma sensu czepiać się błędów w nazewnictwie u osoby, która mówi otwarcie o tym, że nie jest ekspertem w tej dziedzinie.
Znaczy, że co?
Nie wiem właśnie... To pytanie to też prośba o wyjaśnienie tematu, czy wyjścia kart mogą różnić się mocą? (tu mogło nastąpić kolejne błędnie użyte słowo).

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-10-27, 23:17 ]
Dodałem znaczniki cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-10-27, 23:16 przez Bartuc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Bartuc pisze:Są dwie opcje: skoro nie wie jak zabezpieczyć sieć to nie wie, że się podłączam... albo dobrze o tym wie i chce uzyskać z tego jakieś korzyści.
Innymi słowy - nie dogadałeś się z nim i robisz to nielegalnie/nieetycznie. Koniec tematu.
Bartuc pisze:No właśnie dlatego proszę o pomoc. Chcę jedną sieciówką zbierać sygnał z bloku i od providera radiowego, a jednym typem anteny tego nie zrobię...
Ciągle nie do końca rozumiem co dokładnie masz na myśli, ale powiem tak: jedna sieciówka = jeden tor radiowy = połączenie z jedną siecią na raz.
Do tego anteny w urządzeniach o jednym torze radiowym a o wielu antenach nie są równorzędne i ta główna musi być obsadzona.
Mam nadzieję, że ci to w jakiś sposób rozjaśni sytuację.
Bartuc pisze:Wiesz, o co mi chodziło. Nie ma sensu czepiać się błędów w nazewnictwie u osoby, która mówi otwarcie o tym, że nie jest ekspertem w tej dziedzinie.
Nie chodzi o czepialstwo a o zastanowienie się: czy warto. N nie jest jeszcze standardem, bo nie jest jeszcze dopracowany. Często implementacje różnych producentów różnią się na tyle, że nie współpracują ze sobą. Za rok będzie co innego (teraz mamy Draft-N zdaje się 2.1), za dwa jeszcze co innego. Standard przewidziany na zdaje się 2011 czy 2012.
Jesteś pewny, że potrzebujesz w tym momencie N na tyle, żeby wiązać z producentem i niepewną przyszłością?
Bartuc pisze:Nie wiem właśnie... To pytanie to też prośba o wyjaśnienie tematu, czy wyjścia kart mogą różnić się mocą?
Owszem, mogą, a nawet się różnią (moc - bardzo dobre słowo w tym przypadku). Inna sprawa, że ma to niewielki związek z tym jaką można zastosować antenę.
Bartuc

Już jest troszkę jaśniej. Wiem, że nie mogę odbierać jednocześnie dwóch sieci. Natomiast chcę mieć możliwość przełączania się między nimi. Do odbioru sygnału od providera potrzebuję anteny kierunkowej i karty sieciowej, do której mogę ją podłączyć. Do odbioru bliżej nieokreślonej sieci z bloku potrzebuję anteny dookólnej i karty sieciowej. Czy zatem dla obu przypadków wystarczy jedna i ta sama sieciówka z dwoma wejściami? Czy trzeba to jakoś inaczej rozwiązać? Prosiłbym o doradzenie w wyborze sprzętu. A jeśli sugerujesz (całkiem słusznie) żeby nie sugerować się "N", to karta powinna obsługiwać technologię MIMO.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Bartuc pisze:Czy zatem dla obu przypadków wystarczy jedna i ta sama sieciówka z dwoma wejściami?
Tak, ale tylko jeśli będziesz podłączał raz jedną raz drugą antenę. Nie w ten sposób, że programowo przełączasz raz na jedną raz na drugą. Przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem.
Bartuc

Jo_gurt pisze: Tak, ale tylko jeśli będziesz podłączał raz jedną raz drugą antenę. Nie w ten sposób, że programowo przełączasz raz na jedną raz na drugą. Przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem.
Dobrze, rozumiem. Czy w takim razie mógłbyś polecić mi jakieś konkretne rozwiązanie sprzętowe? Solidna karta sieciowa b/g + MIMO z mocną/mocnymi antenami, najlepiej na jakimś kablu, bo komp stoi w rogu pokoju na podłodze, do zastosowań wewnątrzbudynkowych?
ODPOWIEDZ