problem z orange free
Moderator: Moderatorzy
problem z orange free
jak w temacie,coś ostatnio ślimaczy mi się ten net,chociaż nigdy nie był on super,jestem chyba w zasięgu EDGE,piszę chyba bo sam nie wiem!w telefonie SE w300i jest literka E zasięg pełny bez jednej kreski,największą'' szybkość''ściągania osiągnełem 30KB/s , ostatnio zainstalował mi się service pack3 do windy,z początku wydawało mi się że wszystko śmiga jakoś szybciej(net) a teraz drastycznie wszystko spadło,wiesza się, długo ładują się strony,zatrzymuje się to,trzeba klikać na odświeżanie, podczas przeglądania stron NetMeter pokazuje mi max 5-9KB/s nic nie ściągam bo mnie to wk..Przełożyłem simkę do telefonu SE k530i , i nie widzę żadnej różnicy a przecież ten telefon nie ma EDGE!
Co może być przyczyną??ostatnio nawet nie potrzebnie podniosłem sobie neta z 1GB na6GB-nie potrzebnie szkoda kasy,bo z tą szybkością to jest nierealne aby to wykorzystać i ciekawa sprawa ,płacę rachunki zawsze wcześniej,przed terminem,jeszcze tego samego dnia przychodzi mi sms z podziękowaniem blabla , a po paru dniach sms z innego numeru przypomina mi o opłaceniu neta który upływa 24 dnia miesiąca! i ciekawi mnie czy to u nich jest coś pop.. i mi blokują??gdzie to trzeba zadzwonić i kogo op..!!!
Co może być przyczyną??ostatnio nawet nie potrzebnie podniosłem sobie neta z 1GB na6GB-nie potrzebnie szkoda kasy,bo z tą szybkością to jest nierealne aby to wykorzystać i ciekawa sprawa ,płacę rachunki zawsze wcześniej,przed terminem,jeszcze tego samego dnia przychodzi mi sms z podziękowaniem blabla , a po paru dniach sms z innego numeru przypomina mi o opłaceniu neta który upływa 24 dnia miesiąca! i ciekawi mnie czy to u nich jest coś pop.. i mi blokują??gdzie to trzeba zadzwonić i kogo op..!!!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z orange free
Dzwoń na BOK i spytaj się, może coś naprawiają?
Nic nie naprawiająJo_gurt pisze:Dzwoń na BOK i spytaj się, może coś naprawiają?

[ Dodano: 2008-10-25, 15:58 ]
przeprowadziłem 2 testy oto wyniki-o co z tym orange chodzi??

miały być wyniki speedtest mini-dowload 63kbps upload-28kbps
drugi z Warszawy dowload-58kbps upload-30kbps ping-945ms, distanse 50mi
to dobrze czy żle??

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tragicznie.to dobrze czy żle??
Ta prędkośc jest całkiem spoko.[email protected] pisze:podczas przeglądania stron mam 12-15KB/s
[email protected] moje standardowe pytanie: w dzien i w nocy to samo? Jak nie korzystasz z neta dane też "lecą" ?
Witam! w dzień pracuję a w nocy śpię-a tak poważnie to nie wiem , ale ogólnie jest do d..
Z neta korzystam w godz.17-21,w sobotę i niedzielę to prawie cały dzień(jak nie robię czegoś innego na kompie)jak nie korzystam to wyłączam , w trayu mam ikonkę programu AutoConnect która miga kolorami jak net chodzi to samo z Scrool Lock też miga na klawiaturze.
Z neta korzystam w godz.17-21,w sobotę i niedzielę to prawie cały dzień(jak nie robię czegoś innego na kompie)jak nie korzystam to wyłączam , w trayu mam ikonkę programu AutoConnect która miga kolorami jak net chodzi to samo z Scrool Lock też miga na klawiaturze.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Nastaw sobie budzik, zrób test nocny przez pół godziny lub godzinke i pójdź spać dalej[email protected] pisze:Witam! w dzień pracuję a w nocy śpię-a tak poważnie to nie wiem

Nie wiem czy warto-potem będę miał wory pod oczami a skończył mi się puder
A tak poważnie to zobaczę , w tej chwili NetMeter pokazuje 12,8KB\s podczas przeglądania stron
[ Dodano: 2008-10-29, 05:13 ]
o 5 rano NetMeter pokazuje 18-33,6 KB/s czyli wniosek jest taki:ci z orange śpią i nie robią mi na złość
Co zrobić żeby tak było cały czas??czy zamiast telefonu wybrać modem albo ruter gdzieś wyżej i jakaś antena na dachu coś by zmieniła? zasięg w tej chwili mam 3kreski na 5.Czy po prostu ludzie śpią i jest nie obciążony nadajnik? czy jak bym miał antenę kierunkową to bym skierował na nadajnik to by coś dało?
Najbliżej mnie mam nadajnik w prostej linii 5km i czy to z niego łapię sygnał czy z innego? jak to jest ?
[ Dodano: 2008-10-29, 05:28 ]
20 po5 NetMeter pokazuje 15,9KB/s a test na stronie Speedtest: dowload-30 kbps. upload-13 kbps. ping-902 ms. Powiedzcie co to jest ten ping?

A tak poważnie to zobaczę , w tej chwili NetMeter pokazuje 12,8KB\s podczas przeglądania stron

[ Dodano: 2008-10-29, 05:13 ]
o 5 rano NetMeter pokazuje 18-33,6 KB/s czyli wniosek jest taki:ci z orange śpią i nie robią mi na złość

Najbliżej mnie mam nadajnik w prostej linii 5km i czy to z niego łapię sygnał czy z innego? jak to jest ?
[ Dodano: 2008-10-29, 05:28 ]
20 po5 NetMeter pokazuje 15,9KB/s a test na stronie Speedtest: dowload-30 kbps. upload-13 kbps. ping-902 ms. Powiedzcie co to jest ten ping?

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Na to wygląda.[email protected] pisze:Czy po prostu ludzie śpią i jest nie obciążony nadajnik?
Zobacz na mapce wieprz.net/bts jak masz rozmieszczone nadajniki u siebie. Trzeba by było wybrać jakis inny, mniej obciążony o ile jest taka możliwość.[email protected] pisze:czy jak bym miał antenę kierunkową to bym skierował na nadajnik to by coś dało?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Poczytaj tutaj sobie http://pl.wikipedia.org/wiki/Ping[email protected] pisze:Powiedzcie co to jest ten ping?
W skrócie pingiem można nazwać czas jaki jest potrzebny na to aby pakiet przeszedł z Twojego komputera do jakiegoś innego komputera.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- lukasz88
- Początkujący użytkownik forum
To raczej wina serwerów Orange. Mi też HSDPA muli od około 3 dni mam 50-60 KB/sek przy prawie pełnym zasięgu. Orange leci w chu chu.
Orange Free 1,5-1,8 Mbps - Gdańsk
- bob
- Guru bezprzewodowy
A ja na GT MAX 7,2 w firmie (zasięg na granicy) około 400kBps.lukasz88 pisze:Mi też HSDPA muli od około 3 dni mam 50-60 KB/sek przy prawie pełnym zasięgu.

to czyli wychodzi na to że im mniejszy ping to lepiej?czy można to jakoś zmienić? Pozdrawiam.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tam,gdzie mają transmisje do stacji via radio to się zapycha niestetylukasz88 pisze:Orange leci w chu chu.

[ Dodano: 2008-10-29, 21:34 ]
Tak,lepiej.Ale tego nie zmienisz,bo ping zależy od warunków w sieci.to czyli wychodzi na to że im mniejszy ping to lepiej?czy można to jakoś zmienić?
PS - nie tylko u Ciebie 2G Orange zdycha...u mnie np.praktycznie leży całkowicie.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To podwójnie mi przykro.Patryk_ pisze:2G Orange zdycha...u mnie np.praktycznie leży całkowicie.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czasem można go poprawić stosując antenę kierunkową podłączoną do modemu i wycelowaną w najmniej obciążony BTS. Ale to też nie wiadomo czy tak akurat będzie.[email protected] pisze:czy można to jakoś zmienić?
Pozdrawiam YaHooo 

Czyli pozostaje mi zakup modemu+antenę.Tylko który modem wybrać,dużo ludzi na modemy narzeka , podoba mi się Teltonika ma antenę w komplecie - i tu zachodzi pytanie czy to bonus czy słaby modem?
A może lepszy by był jakiś ruter z możliwością podpięcia anteny?coś jak Geteway Option GlobeSurfer II ?
W moim regionie jest dostawca internetu radiowego(Fantex Ełk) chciałem mieć od nich neta ale powiedzieli że nie da rady chociaż w wiosce(1km)ode mnie stoi maszt który nie jest wyższy od drzew a jakoś 3rodziny tego neta mają,ale u mnie niby nie da rady?jak te fale radiowe działają?nie dadzą rady ''przebić się"przez drzewa kilometr a u nich dają radę przebić się ponad 10km bo antena na maszcie skierowana jest w las w kierunku Ełku a" po drodze "nic nie ma??

W moim regionie jest dostawca internetu radiowego(Fantex Ełk) chciałem mieć od nich neta ale powiedzieli że nie da rady chociaż w wiosce(1km)ode mnie stoi maszt który nie jest wyższy od drzew a jakoś 3rodziny tego neta mają,ale u mnie niby nie da rady?jak te fale radiowe działają?nie dadzą rady ''przebić się"przez drzewa kilometr a u nich dają radę przebić się ponad 10km bo antena na maszcie skierowana jest w las w kierunku Ełku a" po drodze "nic nie ma??
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Teltonika to Option w litewskiej obudowie.[email protected] pisze:podoba mi się Teltonika ma antenę w komplecie - i tu zachodzi pytanie czy to bonus czy słaby modem?
A antenę jaką dają w komplecie ?
[ Dodano: 2008-10-30, 08:26 ]
Taa...[email protected] pisze:a u nich dają radę przebić się ponad 10km
Po prostu mają drugą bazę gdzie indziej,i z nią się te trzy rodziny łączą
![:]](./images/smilies/splash.gif)
10 km przez drzewa to nawet NMT nie przejdzie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A nie zakładają na próbę? Dziwne powinni najpierw sprawdzić, a potem nie/tak. Dziwną politykę mają. A ten 1km to przez las?[email protected] pisze:powiedzieli że nie da rady
![:]](./images/smilies/splash.gif)
HSDPA ~90KB/s, 10km od nodeB -103dBm
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Wiem że to Litewska produkcja a antena to taka zwykła jak widać na dachach samochodów.Patryk_ pisze:Teltonika to Option w litewskiej obudowie.
A antenę jaką dają w komplecie ?
[...]
Taa...
Po prostu mają drugą bazę gdzie indziej,i z nią się te trzy rodziny łączą![]()
10 km przez drzewa to nawet NMT nie przejdzie.
Co do tego ''przebicia''to się mylisz-Stoi maszt który gościu postawił na swój koszt(architekt) maszt nie jest wyższy od drzew(dom w ''dołku")na maszcie antena "siatkowa"coś jak telewizyjna i puszka z ruterem-te dwie inne osoby mają skierowane anteny na maszt (anteny satelitarne skierowane w dół)antena na maszcie skierowana jest w stronę miasta gdzie jest dostawca netu a po drodze NIC nie ma tylko las ja mieszkam w tym samym kierunku co "patrzy antena"tylko trochę z boku-Wzrokowo masztu z dachu nie widzę i tu moje pytanie ,czemu jak miał bym antenę skierowaną na ten maszt to bym nie złapał sygnału??
2dni temu poszedłem do Fantexu zapytać się czy coś się nie zmieniło?-gość jak mu powiedziałem że rok temu był ich pracownik u mnie na "pomiarze"i stwierdził że nie da rady u mnie założyć neta to powiedział że widocznie nie da rady!Ja mu na to że jak oni to stwierdzili skoro ten ''fachowiec''nawet nie wlazł na dach ani nie rozwiną żadnego sprzęty(tak mówiła matka,byłem w pracy)tylko popatrzył w niebo i powiedział że nie da rady!Jasnowidz jakiś!!
Ten drugi na to że jak kolega tak powiedział to tak ma być-To ja p..taką firmę która tylko brała by kasę zupełnie jak orange-a konsumenta ma w d..

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-30, 18:40 ]
Przycięcie zbędnego autocytatu.
[ Dodano: 2008-10-30, 19:38 ]
A czy jest może taka możliwość żebym" złapał"HSDPA ery lub UMTS plusa??do nadajnika ery mam bliżej ok 10km wzdłuż torów .Teraz mam EDGE z nadajnika w miejscowości Ostrykół ok 4km.
Chciałem przesłać w załączniku mapę mojej okolicy z wieprz.net ALE ten mój net znowu robi mnie w balona

Ostatnio zmieniony 2008-10-30, 18:39 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Mała uwaga odnośnie prędkości HSDPA w Orange Gdańsk. Rzeczywiście od kilku tygodni transfery spadają drastycznie. Z informacji z BOK wynika, że jest temu winne przeciążenie stacji ponieważ coraz więcej jest użytkowników internetu bezprzewodowego. Poza tym pierwszeństwo ma transmisja głosowa nad transmisja danych. Miało być 7,2 a jest czasami ledwie 0,3 Mb/s i gorzej.
Internet nadal mi ''szwankuje'' ale może zmieni się coś na lepsze w orange,które zakłada UMTS w mojej okolicy,ale żeby nie było fajnie to ta'' moja okolica''jest oddalona ok.8-10km.
Ale zawsze już coś się dzieje,może za paaaaaaarę lat i dotrze do mnie
Ale zawsze już coś się dzieje,może za paaaaaaarę lat i dotrze do mnie

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
w Gdyni (głównie Chylonii) o wiele lepiejwikorybek pisze:Miało być 7,2 a jest czasami ledwie 0,3 Mb/s i gorzej.

Nie wiem, dla mnie trochę to dziwne,ja jak bym mieszkał w ''wielkim''mieście,albo chociaż w ''małym''tak jak te ''moje''w okolicy,na pewno wybrał bym ''neta po kablu'',chyba że miał bym lapka i jak w tej reklamie orange chciałbym mieć neta ''tu i tu''
Na peryferiach net komórkowy to ostateczność!!
Na peryferiach net komórkowy to ostateczność!!