Żadna antena nie pomoże[email protected] pisze:Do masztu z HDSPA mam ok 10km teren zalesiony
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Moderator: Moderatorzy
Żadna antena nie pomoże[email protected] pisze:Do masztu z HDSPA mam ok 10km teren zalesiony
tutaj to nie spodziewałbym się hsdpa - chyba, że jakaś super antena i dokładnie wycelujesz - 10 km przy umts hsdpa to sporo[email protected] pisze:A jaką byście polecili antenę do HSDPA-panelową czy typu yagi?Interesuje mnie jakaś najmocniejsza. Do masztu z HDSPA mam ok 10km teren zalesiony bez większych wzniesień
Czy antena na dachu będzie widziała NodeB?[email protected] pisze:Do masztu z HDSPA mam ok 10km teren zalesiony bez większych wzniesień
Jakiś panel mikropaskowy na 2.1GHz[email protected] pisze:Interesuje mnie jakaś najmocniejsza
Router WRT54G3G na dachu w puszce przy antenie z modemem PCMCIA ze złączem anteny zewnętrznej.[email protected] pisze:Jak najlepiej było by to zrobić żeby nie mieć dużych strat sygnału
Nie do końca. Np. w Białymstoku Plus ma wszystkie BTS'a na 900MHz i 90% z nich posiada EDGE. Z resztą jest tak na całym Podlasiu, w innych częściach Polski nie wiem jak jest.lpala106 pisze:pasmo 900 to gprs edge na 1800 działa
Na zdjęciach satelitarnych to jest ściana 7.5 km lasu w kierunku na Ełk...chyba więcej nie trzeba dopowiadać[email protected] pisze:Umiecie podnieść człowieka na duchuczyli mam dalej męczyć się z orange??
Trzeba znaleźć znajomego klienta biznesowego Orange,najlepiej klienta kluczowego[email protected] pisze:A jak nie da rady z 3G to jak poprawić stabilność EDGE?(pół miesiącadrugie
normalnie robią mnie w balona)
TERAZ to już wiem,że nic nie wiem!YaHooo pisze:Nie do końca. Np. w Białymstoku Plus ma wszystkie BTS'a na 900MHz i 90% z nich posiada EDGE.
Że co proszę ?lpala106 pisze:pasmo 900 to gprs edge na 1800 działa
Zobacz tutaj http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControlandrzejxxl0 pisze:TERAZ to już wiem,że nic nie wiem!YaHooo pisze:Nie do końca. Np. w Białymstoku Plus ma wszystkie BTS'a na 900MHz i 90% z nich posiada EDGE.Studiowałem przed chwilą mapki i wszystkie bts'y plusa wkoło mnie są900'setki,jedyny bts na 1800 koło mnie ma orange,ale nie będe kupował karty orange,bo mam karte na abonament w iplusie,więc to nie ma sensu,jak mam więc sprawdzić,czy któryś bts plusa koło mnie ma Edge.Podejrzewam,że masz racje,bo kiedyś na antenie tej orginalnej przy modemie pokazywało mi Edge,ale sygnał był taki słaby,że internet był jeszcze wolniejszy niż w Gprs,jednakże znaczek Edge był
Takie,jak kolory firmowe operatorów[email protected] pisze:A te kolory Bts'ów to czyje - jakie
No to w końcu jak jest?Coś tak czuje,ze podejde pod nadajniki plusa koło mnie z lapkiem i dopiero wtedy będe wiedział!Patryk_ pisze:
Że co proszę ?
Zwykle jest dokładnie odwrotnie !
Czyli najbliżej mam do UMTSC plusa a ja myślałem że zielony to era?Patryk_ pisze:Takie,jak kolory firmowe operatorów![]()
Niebieski - Era
Zielony - Plus
Pomarańczowy - Oange
Fioletowy - Play
Era ma logo zdecydowanie niebieskie[email protected] pisze:Czyli najbliżej mam do UMTSC plusa a ja myślałem że zielony to era?
Być może.A czy jak bym miał antenę na dachu to by udało mi się złapać EDGE iplusa?
Mam podobnie,jakieś 2km lasu do nadajnika,pasmo900.,czyli na Edge nie ma szans?Do nadajnika jakieś 4kmPatryk_ pisze:No i znowu las i EDGE są jak woda i ogień - dosłownie - jedno "gasi" drugie.
Oczywiście modem czy telefon będzie sygnalizował,że pracuje w EDGE,ale prędkość moze być niewiele lepsza od GPRS,a stabilność gorsza od "czystego" GPRS.andrzejxxl0 pisze:jakieś 2km lasu do nadajnika,pasmo900.,czyli na Edge nie ma szans?Do nadajnika jakieś 4km
Nie wiem ale mi się zdaje że trochę wyolbrzymiasz sprawę,przecież ja mam EDGE w orange łącze się z nadajnikiem w Prostkach(pisze w telefonie)ok 5km i też las-telefon leży w domu obok kompa(usb)a nie na oknie czy gdzieś tam,a ściany są grube(poniemiecki dom)więc dlaczego jak bym posiadał antenę to nie mógł bym jej kierując na północ złapać EDGE plusa?Patryk_ pisze:Oczywiście modem czy telefon...Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!andrzejxxl0 pisze:jakieś 2km lasu do nadajnika,pasmo900.,czyli na Edge nie ma szans?Do nadajnika jakieś 4km
EDGE pozwala na download z prędkościami do 236.8kb/s zaś GPRS do 52.6kb/s.[email protected] pisze:nie wiem jak powinien śmigać EDGE a jakie prędkości ma GPRS
YaHooo pisze:[...]
EDGE pozwala na download z prędkościami do 236.8kb/s zaś GPRS do 52.6kb/s.
Niekoniecznie.[email protected] pisze:trzeba by było chyba mieszkać pod bt'sem
Dlatego,że masz bliżej stację z GPRS.[email protected] pisze:Nie wiem ale mi się zdaje że trochę wyolbrzymiasz sprawę,przecież ja mam EDGE w orange łącze się z nadajnikiem w Prostkach(pisze w telefonie)ok 5km i też las-telefon leży w domu obok kompa(usb)a nie na oknie czy gdzieś tam,a ściany są grube(poniemiecki dom)więc dlaczego jak bym posiadał antenę to nie mógł bym jej kierując na północ złapać EDGE plusa?
Jeśli potrzebujesz internetu nie mobilnego,a stacjonarnego,to poczekaj do 1.grudnia - sieć CDMA na 450 MHz powinna wystartować w Twoim powiecie.[email protected] pisze:To powiedz jakie by było najlepsze dla mnie rozwiązanie?
ja w tej chwili przebywam w norwegii i używam modemu z routerem wi-fi Option GlobeSurfer II 7.2, bardzo fajne urządzenie - możesz zamontować je jak najbliżej anteny - pod dachem, żeby kabel był jak najkrótszy i nie było strat a z modemem łączysz się przez Wi-Fi. Polecam to rozwiązanie - ja w tej chwili mam takie szczęście, że mieszkam 250m w linii prostej od nadajnika HSDPA/ HSUPA i modem śmiga super - średni transfer to 3,6Mbit, więc powiedziałbym rewelacja no i tutaj nie ma głupich limitów jak u naszych operatorów[email protected] pisze:To powiedz jakie by było najlepsze dla mnie rozwiązanie?Kupił bym modem,ruter czy co tam trzeba i umieścił bym antenę na dachu-może to by nie zaszkodziło-a potem bym myślał nad zmianą operatora.A więc konkretnie jaka antena,modem,długość kabla,dodatkowe "rzeczy''w kompie (karta wi-fi)czyli wszystko co potrzeba aby to zadziałało w lesie
CDMA?co to jest?pierwsze słyszę-daj mi namiary jak możesz gdzie to wyczytałeś?Patryk_ pisze:[...]
Jeśli potrzebujesz internetu nie mobilnego,a stacjonarnego,to poczekaj do 1.grudnia - sieć CDMA na 450 MHz powinna wystartować w Twoim powiecie.
Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Nie masz internetu?[email protected] pisze:CDMA?co to jest?
Piszesz o kilobajtach,czy kilobitach?U mnie średni download to 45kb/s,przy Gprs,a z tym lasem,to chyba inni mają rację, bo za nic nie chce mi złapać EDGE,tym bardziej,że bts jest w małym dołku,porównując z moim położeniem,aha, jak mi kiedyś wyskoczył EDGE,to z downloadem było jeszcze gorzej[email protected] pisze:miałem 35KB/s nie wiem jak powinien śmigać EDGE a jakie prędkości ma GPRS
Nie przeginaj[email protected] pisze:a moje problemy w d..
To fajnie masz,ja mam w tej chwili tak na iPlusie:[email protected] pisze:w tej chwili NetMeter który mam zawsze włączony pokazuje mi max5,9KB/s nie wiem czy to są kilobity czy kilobajty?
To będą kilobajty,więc masz jakieś47kilobitów/s.Pisałeś gdzieś,że masz Edge,ja przy Gprs mam średnią 45kb/s,więc niewiele gorzej,wygląda na to,że chłopaki mają racje,dobry Gprs jest lepszy od słabego Edge.[email protected] pisze:pokazuje mi max5,9KB/s nie wiem czy to są kilobity czy