Witam bardzo mnie ciekawi czy ktos z Was mial taki problem lub spotkal sie z czyms takim... W "moim" Aleksandrowi Lodzkim Plus uruchomil nodeB - niby powinnem sie cieszysc ale problemem jest jego zasieg

Robilem rozne testy-obserwacje objechalem stacje w kolo i tak naprawde zasieg wewnatrz budynkow jest do 200metrow

potem sygnal gwaltownie spada - tak jakby stacja nadawala z minimalna moca lub cos zle byla skonfigurowana... 300metrow od noda w budynkach jest sygnal umts jest na poziomie -100-110dBm by po 400metrach nie bylo go wcale wewnatrz na zewnatrz wtedy jest -100-110dBm... Z tego samego miejsca dla porownania nadaje Orange w dcs i 700metrow od stacji wewnatrz budynkow jest sygnal -75-85dBm - wiec sie pocieszam ze Plus wlaczyl nodeB testowo z minimalna moca ... Bo jesli to na stale tak ma byc to ja dziekuje -

Dla porownania u mnie w miescie Play ma nodeB i wewnatrz budynkow sygnal taki co po 300metrach daje obecnie Plus u Play - poziom -100-110dBm jest w granicach 1,2-1,5km !!! Ta stacja "slaba umts" Plusa o ktorej pisze to cid 5907-1/6 lac 31051 ...Naprawde dziwne to- z gsm z tej lokalizacji Plusa zasieg 700metrow wewnatrz domow jest -70-80dBm wiec "martwi" mnie ten zasiem umts tylko 200metrow... Czy Ktos z Was mial podobny "problem" i czy czasami tak jest ze Plus lub inni operatorzy wlaczaja nodeB z minimalna moca by pozniej juz "pelna para" dzialal ??? NodeB wydaje sie dzialac w pelnym trybie- dzialaja handovery gsm/umts i odwrotnie wlasnej stacji i stacji sasiednich- hsdpa zrobilem - pomiar 100metrow od stacji 2,6mb/s - sprzet mam 3,6mb/s bez hsupa takze tego nie moglem sprawdzic czy jest...