modem dla pedanta...(telefon gsm)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
atento
Stary wyga bezprzewodowy

modem dla pedanta...(telefon gsm)

Post autor: atento »

Witam!

od dluzszego czasu mieszkam w puszczy.... poszukuje najlepszego najmniej problemowego telefonu (palmfona )z jak najlepszym EDGE i BLUETOOTH

mialem:
1.Samsung z720 transfer 20-22KB/s ping ok Blu zrywalo polaczenie EDGE jak gralem w trackmanie po 3mc zurzylo sie gniazdo do podlaczenia kabla (po ktorym dzialalo ok).

2.LG kg800 hmm EDGE blu/kabel polaczenie do niczego max 6KB/s ,es t68 gprs lepiej dzialal po gprs

3 nokia 5300 transfer 15-18KB/s ping srednio blu ok kabel w miare ,srednio resety telefonu po 48h...

4.nokia 6120c transfer 24-26KB/s ping srednio blu tragedia... kabel usb bardzo dobrze gdyby sie nie wyrwalo usb po 5mc ... czasami zwieszki(bialy ekran ale bardzo zadko)

5.nokia 6230i transfer 6-19KB/s blu srednio (czasami zwis raz po 20min raz po 3dniach) kabel tragedia rozlacza sie
6 pozyczona n95 8G zwisy .....

Poszukuje telefonu
z dobrym EDGE jak w 6120c oraz dobrym BLU jak w se ,kable odpadaja (sa nie estetyczne jak sie walaja po pokoju oraz mam uraz)
Stabilny transfer bez szarpania ma polaczenie trwac tydzien bez zwiechy czy rozlaczenia sluzyc bedzie tylko do sciagania plikow max predkoscia (nie mam limitu nie dociekajcie :) ) do www wystarczy mi 6230i

od dluzszego czasu chcialem kupic N82 lecz pozyczylem N95 8G i miala zwiechy konstrukcja podobna stad moje obawy...
Do nadajnika mam 1,5-2KM niestety przed domem mam 50m lasu nastepnie pola i 2x las po 50m ,anteny odpadaja maszt musial bym miec ze 20m ,umieszczajac tel nisko przed kwadratowa blachą ocynkowana 1x1m skierowana na nadajnik uzyskuje najlepsze wyniki
niedlugo konczy mi sie umowa z cyfra to pokombinuje z talerzem :D

poprosze o wykaz najbardziej niezawodnych telefonomodemow :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: modem dla pedanta...(telefon gsm)

Post autor: Patryk »

atento pisze:Stabilny transfer bez szarpania ma polaczenie trwac tydzien bez zwiechy czy rozlaczenia sluzyc bedzie tylko do sciagania plikow max predkoscia
Współczuję tak eksploatowanemu telefonowi...coś o tym wiem - właśnie tak zajeżdzam Nokię 6230.
Długo już nie pożyje.
Pada TRX,że o baterii nie wspomnę (6210c używałem 4 miesiące jak modem,nie żyłowałem jej,a bateria ostro dostała w kość podładowywaniem)

Telefon jako modem - tak,ale do okazjonalnego korzystania,a nie 24h/dobę,7 dni w tygodniu :dobani:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Patryk_ pisze:Telefon jako modem - tak,ale do okazjonalnego korzystania,a nie 24h/dobę,7 dni w tygodniu
Popieram, żaden długo nie wytrzyma, końcówka mocy telefonu do ciągłej pracy zaprojektowana nie jest...
atento pisze:Do nadajnika mam 1,5-2KM niestety przed domem mam 50m lasu nastepnie pola i 2x las po 50m ,anteny odpadaja maszt musial bym miec ze 20m
Las nie wyklucza anteny tylko pogarsza wyniki (jeśli sie myle to niech mnie ktoś poprawi) Ja tam bym kupił akt 20 albo jeszcze mocniejsza (biedne ptaszki co na drodze sobie gniazdka uwiją :rotfl: ) i do tego jakiś modem typowo edge'owy 236.6kbps najlepiej z własnym zasilaczem i to jest chyba jedyne sensowne rozwiązanie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Las nie wyklucza anteny tylko pogarsza wyniki (jeśli sie myle to niech mnie ktoś poprawi)
Nie mylisz się :)

[ Dodano: 2008-11-15, 15:56 ]
krystianb pisze:biedne ptaszki co na drodze sobie gniazdka uwiją :rotfl:
Noo...33 dBm mocy wyjściowej + 16,5 dBi wzmocnienia anteny to jest jakieś 90W EIRP :rotfl:
atento
Stary wyga bezprzewodowy

zajechalem juz pare telefonow wiec pomyslalem ,ze kupie jeden a pozadny lecz widze z wypowiedzi ,ze to sensu nie ma .W takim razie zastanowie sie nad modemem (mialem z orange glob icon) obsluga beznadziejna i wyniki nie najlepsze...

na mapce zaznaczylem gdzie powstana nadajniki 3G plus(mozliwe,ze juz jest) oraz play które niby maja powstac . Zastanawiam sie czy byla by szansa zlapac stabilny link na taka odleglosc np przy uzyciu wspomnianego "talerza" i modemu ? jak by byla jakas szansa to rozwarzyl bym zakup 3G zamiast modemu EDGE.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-21, 16:55 ]
Zbędny już załącznik kasuję.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

atento pisze:mialem z orange glob icon) obsluga beznadziejna i wyniki nie najlepsze...
Jeden z najlepszych na rynku, wyjście na antene, a po przestawieniu do trybu NDIS żadnej obsługi nie potrzebuje, działa jak łącze stałe, tylko sterownika potrzebuje, żadnych programów. 17km przez las na 2.1GHz niemożliwe.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Sam juz nie wiem co robic... interesowal by mnie modem o porownywalnym EDGE co 6120c ping miala 380-450 lecz transfer prawie rowny i nie poszarpany (w nocy jak dobrze ustawilem rowniutko jechalo 26,2 torrenty przez tunel 20-23 )
bo jak bedzie taki modem dzialal jak 6230i ping 320-390 a transfer jak harmonia i skoczek alpejski to bez sensu i szkoda nerwow

przykladowy stary scren noki 6120 w domu polozona przy oknie chcial bym by byl jakis modem ktory jest tak dobry a nawet lepszy pod wzgledem bezawaryjnosci a identycznym transferze.

jednym slowem boje sie cokolwiek kupowac zeby nie bylo zle

E: Ustawienie komputera w pomieszczeniu jest troche niefortunne i raczej nie mam ochoty go przestawiac ,ok 5m do okna wiec kabel USB jest napiety co mi nie na reke w 6120c urwane usb w samsungu rowniez wtyczka urwana a dluzszy kabel =klopoty i rozlaczanie

wiec do wyboru mial bym:
modem (jaki?)+przewod antenowy+antena koszt duzo nizszy niz telefon...
nowy telefon typu 6120c tylko z dobrze dzialajacym bluetooth i tu bym sie sklanial zaryzykowac i kupic nowke N-82 lub w styczniu nokie 5800 (cena porownywalna o ile dolar spadnie i jak zamowil bym w tym mc ta 5800 499$ ) mial bym wieksze szanse na sprawniejsze polaczenie (tel-komputer) gdyz modele posiadaja wi-fi tylko ze pewno by sie to grzalo .

Co do wczesniejszej mojej BLEDNEJ wypowiedzi "mialem z orange glob icon obsluga beznadziejna i wyniki nie najlepsze..." to byl to dokladnie OPTION GLOBESURFER ICON 7.2 ORANGE to byl modem usb bez mozliwosci podlaczenia anteny totalny zlom

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-21, 17:35 ]
Wycinam zbędny już załącznik.
Ostatnio zmieniony 2008-11-15, 19:58 przez atento, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

atento, zdania z wielkiej (dużej) litery poproszę. :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

atento pisze:Sam juz nie wiem co robic... interesowal by mnie modem o porownywalnym EDGE co 6120c
Każdy modem z EDGE klasy 10 (6120c ma klasę 32,ale żaden operator jej nie wspiera) będzie dzialał tak samo :]
ODPOWIEDZ