Jak odpalić Option Icon bez iPlus Managera?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Jak odpalić Option Icon bez iPlus Managera?

Post autor: 3G_ »

Witam!
Być może już o tym było, ale nie mogę znaleźć...
Kupiłem Option Icon, który chodził w iPlusie. Nie mogę go zainstalować :( W związku z tym mam kilka pytań:
1. Skąd wziąć sterownik do modemu? Mam coś ze strony Ery oraz ze strony producenta, ale nie idzie, chyba, że robię coś nie tak...
2. Rozumiem, że sterowniki zawiera iPlusManager, tak? A czy ma je program GlobeTrotterConnect? Niektóre wersje GTConnect krzyczą, że nie znalazł czegoś tam (chodzi chyba o stery z pamięci modemu?), inne się instalują, ale po uruchomieniu na dole okienka mam .Device not found".

Pomoże mi ktoś to zainstalować?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Jak odpalić Option Icon bez iPlus Managera?

Post autor: krystianb »

Jeśli to jest iCon 1.8 Mb taka wielka biała skrzynka to ściągnąć to http://download.era.pl/portal/Nozomi_20 ... _1_115.zip , zależnie od trybu zrobić dialup, lub przestwawić modem w słuszniejszy tryb NDIS (at_opsys=2,1,1,1) i skonfigurowac karte sieciową we właściwościach o tak http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=61805#61805 i zapomnieć o tym że sie trzeba łączyć z netem :cwaniak:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Tak - to jest ICON 1,8 Mb taki biały wielki.
Wolałbym dialup, ne chcę się łączyć z automatu, a tylko wtedy kiedy potrzebuję.
Co to jest to Nozomi ze strony Ery? Tam są sterowniki? Gdybym zainstalował sterowniki to poźniej pikuś... ale nie wiem jak zrobić, żeby modem dogadał się z kompem.
A miałbyś chwilę żeby opisać krok po kroku? Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jak masz podłaczony modem to masz jakieś znaki zapytania w menagerze urządzeń w windowsie? Jeśli są jakieś znaki zapytania to trzeba zaktualizować sterownik, podając scieżke do przeszukania w rozpakowanych sterownikach (wybierajac folder 32 lub 64 w zależności od wersji sysmtemu operacyjnego 32 czy 64 bit)

Ewentualnie można próbować z GT connect 2.3, bo wersja 3.0 ma juz wycięte sterownikich to tak starych modemow.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Kurczę miałem te znaki zapytania, ale już nie mam. Jak teraz podłącze modem nic się w systemie nie dzieje. Próbowałem dodać ręcznie modem - i nawet niby się instaluje jako GlobeTrotter 3G+ Modem Interface (tak powinien?), ale kwerenda nie działa, a przy próbie połączenia oczywiście błąd 633 - wskazuje to na źle zainstalowany modem. Teraz to już się zamotałem, za dużo śmieci chyba nainstalowałem (różne wersje driverów i GTConnect) - najlepiej byłoby chyba usunąć to wszystko, tyle, że nie widzę już śladów tych programów, nawet w rejestrze. W końcu sie wkurzę i zainstaluję Iplus Managera, a tak go nie chciałem!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

A nie przybyła dodatkowa karta sieciowa, doinstalowały sie porty com?? Jak tak odpal hyper terminal i połacz sie z portem oznaczonym aplication interface i wyslij komende at_oifc? I napisz co modem odpowie.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

W ogóle to dzięki, że mi czas poświęcasz.

Nie przybyła żadna karta sieciowa ni porty com. W portach mam:
- Nokia E51 USB (COM6) - z niej teraz się łączę
- Port drukarki ECP (LPT1)
- Port komunikacyjny (COM1)
- Port komunikacyjny (COM2)

Modem instalowałem na tym com 1 lub 2 - bez zmian. Modem jest za to widziany jako stacja dysków - Option Icon USB Device.
A jak się połączyć z tym aplication interface?
A może powinienem powyłączać inne modemy? Bo w sumie mam ich kilka w kompie - wspomniana E51 (działa), 6020 (działa), modem stacjonarny 56k (nieużywany). Ale to chyba nie ma znaczenia, bo np. E51 nie szkodzi 6020 i na odwrót.
Co jeszcze mogę sprawdzić? Bo skonczyły mi się pomysły :cry:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Musisz na siłe zmienić sterownik od tej stacji dyskow option na sterownik modem, jakoś tak to sie chyba robi, nie wiedziałem ze taki sprzęt ma tą funkcję. Jak nie wyjdzie to trzeba na bob'a poczekać

Wybrać aktualzuj sterownik i wszystko recznie wybierać.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Ok, wielkie dzięki!
Na razie odpaliłem jednak iPlus Managera, bo już zacząłem się zastanawiać czy ten modem w ogóle jest sprawny. Ale będę jeszcze walczył. Modem nie ma chyba funkcji dysku, tam była jakaś mała pojemność (chyba coś koło 1 MB), wydaje mi się, że tam producent wrzuca swoje oprogramowanie (drivery + menedżer połączeń?). Teraz jak się połączyłem to już nie ma tego dysku.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ŁW pisze:wydaje mi się, że tam producent wrzuca swoje oprogramowanie (drivery + menedżer połączeń?).
Dokładnie po to to jest. Ale chyba żaden z opow z tego nie korzystał.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Wyłączyłem tego plusianego menedżera i połączyłem się poprzez normalne połączenie sieciowe, które utworzył iPlusMan. O tej porze EDGE Plusa u mnie to porażka... Jednak Playowy UMTS to UMTS i mimo dużej odległości działa o niebo lepiej. Ale nie wiem czy Playa w ogóle uda mi się złapać, bo widzę, że ten modem nie powala czułością. Wiedziałem o tym, ale nie sądziłem, że będzie aż taka różnica. Wygląda to tak: w tel. mam jakieś -75 - -80 dBm, czyli wszystkie kreski. A ten program plusa pokazuje tylko 4 z 7 kresek poziomu sygnału. No nic, w sumie i tak mam antenę kupować pod kątem Playa. Zaraz zobaczymy czy złapie choćby szczątki sygnału bez anteny.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ŁW pisze:A ten program plusa pokazuje tylko 4 z 7 kresek poziomu sygnału. No nic, w sumie i tak mam antenę kupować pod kątem Playa. Zaraz zobaczymy czy złapie choćby szczątki sygnału bez anteny.
Te ich kreski to psu a kant .... potłuc, odpal hypr terminal i zobcz ile tam csq pokazuje, potem to sie -110+2csq czy jakoś tak. Ewentualnie odpal program janka222 top net info http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557 . Możesz też ściagną gtconnet 3.0 i tam jest wyszukiwanie ręczne sieci zobaczysz choć czy play znajduje.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Koledzy mam pytanie jak to jest z tą czułością Option Icon 3G? Bo zaczynam się niepokoić... Otóż wpakowałem mu kartę Ery, bts Ery mam w odległosci co najwyżej kilometra i w telefonie mam zawsze sygnał na poziomie ok. -50 - -65 dBm.... A tymczasem iPlusManager pokazuje tylko 6/7 kresek. Coś chyba one jednak znaczą... Ale zobaczę jeszcze co wyjdzie z HyperTerminala.
Ponadto zauważyłem, że iPlusManager też umożliwia ręczne wyszukiwanie sieci i nawet widzi Playa! Nie wiem tylko czemu jak włożyłem SIM Playa to cały czas migały obie diody (tak jakby nie było sygnału?). Ale może chodzić o to, że nie wybrałem Playa w IplusManagerze.
A co oznacza "+" przy 26006? Że ma UMTS? Przy Plusie i Orangutanie mam "-", a przy Erze "*" - chyba dlatego, że Erę akurat załadowałem.
W ogóle moim zdaniem ten program Plusa nie jest taki zły jak sądziłem na podstawie większości wypowiedzi na forum. Wszystko się ładnie instaluje, działa i nie zamula kompa za bardzo. Może dlatego, że mój już i tak jest zamulony :D trzeba chyba system przeinstalować.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Zainstaluj gt connect 3.0 tez ma możliwość wyszukiwania sieci i tam jest dokładnie określone która sieć jest jaka. A z tym, że po włożeniu karty playa sie nie loguje to może byś spowodowane zbyt słabym sygnałem, lub zbyt dużą odległością od nadajnika - zbyt duże opóźnienia pomiedzy modemem a btsem.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

No najprawdopodobniej zbyt słaby sygnał. A na E51 mam w tej chwili nawet 5 kresek! Zwykle 2-4.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ŁW pisze:A na E51 mam w tej chwili nawet 5 kresek! Zwykle 2-4.
Coś chyba nie tak z tym modemem niemożliwe, żeby w takich warunkach sie nie zalogował. Może właśnie ręcznie trzeba było sieć wybrać.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ŁW pisze:A tymczasem iPlusManager pokazuje tylko 6/7 kresek. Coś chyba one jednak znaczą...
Tymi kreseczkami nie należy się przejmować. Każdy program może inaczej skalować CSQ na kreseczki. Zatem najlepiej porównywać wynik komendy AT+CSQ. Jak zainstalujesz telefon jako modem w komputerze to też tak można sprawdzić zasięg na telefonie.
ŁW pisze:Ponadto zauważyłem, że iPlusManager też umożliwia ręczne wyszukiwanie sieci i nawet widzi Playa!
Do tego lepiej użyć komendy AT+COPS=?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Koledzy macie rację! :ok: Odpaliłem HyperTerminal i wszystko się zgadza. W Erze mam -57 dBm, w Plusie -71 dBm, w Orange -77 dBm, w Play -109 dBm. Dziwne faktycznie te kreski iPlusManagera skoro przy -57 dBm nie świecą się wszystkie, a tylko 6/7.
Ale co ciekawe przy takim niskim poziomie daje się łaczyć przez Playa - teraz mi się udało :hurra: W E51 też czasem łączyłęm się przy -110 dBm. Widać, że UMTS chodzi na bardzo niskich poziomach. Tak czy inaczej z anteną powinno być ok.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ŁW pisze:Widać, że UMTS chodzi na bardzo niskich poziomach.
Moim zdaniem to zależy od modemu, że przy takim słabym sygnale potrafi się połączyć :)
ŁW pisze:Tak czy inaczej z anteną powinno być ok.
Dobra antena powinna pomóc.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ