Dziś 19.11.2008 23:35 - Bronisław Wildstein przedstawia
Z tego co słyszałem w zapowiedziach ma być o zagrożeniach płynących z internetu.
Zobaczymy co tam ciekawego powiedzą
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
paszczak pisze:ciekawe perspektywy nakreślił ten prawnik
Masz na myśli zdanie, że wg. pewnej interpretacji nowych "paragrafów", "każdy kto ma dostęp do sieci może być skazany"? Czy jak tam to zostało powiedziane.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Dokładnie padło tam to, że po nowelizacji KK jest tam zapis, że "kto zapoznaje się z informacjami dla niego nieprzewidzianymi, ten..." w domyśle chodziło o internet i sieci komputerowe oraz działanie niekoniecznie łamiące zabezpieczenia ale także je omijające... Prawnik, który się tam wypowiadał podsumował to, że można to interpretować: "kto korzysta z internetu, podlega karze pozbawienia wolności do lat trzech". I zapewne o to stwierdzenie Ci chodzi.
paszczak pisze:zresztą mam wiele pytań i wątpliwości
Po tym co powyżej zacytowałem wcale sie nie dziwię
paszczak pisze:Trochę mało merytoryczna była ta dyskusja
Zgadzam sie z tym.
BliSki pisze:kto zapoznaje się z informacjami dla niego nieprzewidzianymi, ten
I teraz jest pytanie: jakie informacje są dla mnie nie przeznaczone?
Czy kliknięcie linka na forum czy podanego w poczcie (np. spam) się w tym mieści?
Czy mam czytać informacje wyłącznie te których oczekuję (bo wiem że nadejdą)?
Za dużo niejasności jak dla mnie
Dlatego zaczynam dostrzegać w tej sytuacji pozytywy internetu gsm a konkretnie mały upload który zabezpiecza niejako przed nieautoryzowanym masowym wypływem informacji z mojego komputera w przypadku jakiejś infekcji.
paszczak pisze:mały upload który zabezpiecza niejako przed nieautoryzowanym masowym wypływem informacji z mojego komputera w przypadku jakiejś infekcji.
Niski upload jest tylko uciążliwy dla Ciebie a najważniejsze rzeczy mogą wypływać w plikach po 50KB i być zupełnie nieuciążliwe.
To ja już nie wiem co robić.........
Młodzież zawsze miała przechlapane, Antek strugał wiatraki i dostawał za to w łeb, Janko Muzykant chciał skrzypki bo miał talent - w łeb.....itd
Teraz internet.....
paszczak pisze:I teraz jest pytanie: jakie informacje są dla mnie nie przeznaczone?
Czy kliknięcie linka na forum czy podanego w poczcie (np. spam) się w tym mieści?
To jest dobre pytanie. Odpowiedzi nie znam. Baaa, nawet dokładnego brzmienia tego paragrafu nie, wiec ciężko spekulować coś ponadto, co padło w programie.
Myślę jednak, że będzie ten artykuł miał jakąś dokładną wykładnie i będzie stosowany np. do podłączenia się do niezabezpieczonych sieci WiFi itp.
bob pisze:Nie zajmuje ale cały tekst pisany idzie z klawiszy.
Jak keyloger to tak, ale czy to jedyny sposob wykradania informacji?? Kto wie nad czym sie głowią kolesie co mają za mało bardziej porzytecznych zajęć, zawsze przecież mozna napisać coś co dysk przegrzebie i wychwyci określone informacje (ale to tylko takie gdybanie, moja wiedza o programowaniu kończy sie na trybie textowym delphi)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!