Mianowicie znalazłem na forum sposób na antenę zewnętrzną, mój brat nie świadom swoich słabych umiejętności lutowania postanowił spróbować przylutować bezpośrednio antenę zewnętrzną. Skończyło się tym, że stopił niżej przedstawiona na zdjęciu część

Moderator: Moderatorzy
Generalnie takie elementy są dostępne na sklepach. Ale niektóre sklepy elektroniczne sprzedają i pojedyncze sztuki. Najpierw musisz się dowiedzieć co to był za element.szysza pisze:Czy jest możliwość zdobycia tego elementu???
Niestety chyba jest potrzebny, ale możesz spróbować zrobić tak jak krystianb napisał. Oczyść te złączone pola lutownicze. Może to wina zwarcia.szysza pisze:czy jest on konieczny do poprawnego działania modemu???
Osobiście nie byłbym taki optymistyczny. W najlepszym przypadku może brak tego elementu spowodować niedopasowanie anteny do końcówki mocy (zatem wcześniej, czy później się ona spali). W najgorszym może on odpowiadać za polaryzację wzmacniacza wejściowego (wtedy bez tego elementu działać nie będzie).szysza pisze:myślicie, że to ma szanse działać bez tego elementu??
Z tego co widzę ze zdjęć to sygnał i tak przez ten uszkodzony element nie przechodzi. Ten element łączy wejście konektora z masą. Mi osobiście wygląda to na jakiś filtr (te trzy elementy obok gniazda), ale nie jestem pewny. Tak samo może to być dopasowanie anteny do obwodu wzmacniacza.szysza pisze:wtedy sygnał już chyba prze to nei przechodzi.
Ale wtedy trzeba odłączyć antenę wewnętrzną.artureal pisze:Jeśli podłączysz zewnętrzną antenę w miejscach oznaczonych czerwonymi strzałkami,
No to może byś się pochwalił jak to zrobiłeś. Najlepiej jakieś foteczkiartureal pisze:Jeśli chodzi o mnie, to kombinując przy tym modemie udało mi się znacząco (o 10dB) zwiększyć moc sygnału przy pomocy zwykłego kabla przylutowanego w miejsce anteny wewnętrznej.
Heh, inaczej się nie da, a to ze względu na konstrukcję modemu i obudowy - szysza właśnie próbował...YaHooo pisze:[...]
Ale wtedy trzeba odłączyć antenę wewnętrzną.
Oczywiście, że fotki komuś mogą się przydaćartureal pisze:Ale mogę spróbować, jeśli to komuś miałoby pomóc.
A jaką masz prędkość przed oraz po całej tej operacji? Bo może już nic się nie da zrobić. Ale jak poprawił Ci sie sygnał to jest chyba dobrze.szysza pisze:Zastanawiam się czy może tak słaba poprawa nie jest spowodowana brakiem tego "dławika"??