huawei e220 lekka usterka, przy probie podlaczenia anteny

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szysza
Użytkownik forum

huawei e220 lekka usterka, przy probie podlaczenia anteny

Post autor: szysza »

Witam
Mianowicie znalazłem na forum sposób na antenę zewnętrzną, mój brat nie świadom swoich słabych umiejętności lutowania postanowił spróbować przylutować bezpośrednio antenę zewnętrzną. Skończyło się tym, że stopił niżej przedstawiona na zdjęciu część :/ na początku zasie był po prostu gorszy, ale po kolejnym szperaniu w ogóle ta część się odlutowała i teraz nie chce się zalogować do sieci, co jest chyba spowodowane tym, że w ogóle nie łapie zasięgu. Chciałbym się od was dowiedzieć czy jest szanse, żeby modem ponownie działał, np. podłączenie anteny w innym miejscu z ominięciem tej zepsutej części lub może coś innego. Z góry dzięki za rady.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: huawei e220 lekka usterka, przy probie podlaczenia anteny

Post autor: krystianb »

Pokarz jak to u Ciebie wygląda, bo coś mi sie wydaje, że zlutowałeś mase razem z sygnałem, mogłeś juz nawet końcówke mocy spalić w modemie i sie może juz tylko na złom nadawać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ale zawsze można oczyścić za pomocą lutownicy i odsysacza cyny te pole i przylutować od nowa element SMD. Jeżeli go jeszcze szysza ma...
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szysza
Użytkownik forum

element SMD jest stopiony więc wątpie że nawet jego przylutowanie coś by pomogło...
Czy jest możliwość zdobycia tego elementu??? i czy jest on konieczny do poprawnego działania modemu???
Czy można to rozwiązać w ten sposób że antenę zewnętrzną przylutuje się bezpośrednio na ścieżce przy tym niby wejściu do konektora lub dopasowanie konektora i podłączenie anteny???
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szysza pisze:Czy jest możliwość zdobycia tego elementu???
Generalnie takie elementy są dostępne na sklepach. Ale niektóre sklepy elektroniczne sprzedają i pojedyncze sztuki. Najpierw musisz się dowiedzieć co to był za element.
szysza pisze:czy jest on konieczny do poprawnego działania modemu???
Niestety chyba jest potrzebny, ale możesz spróbować zrobić tak jak krystianb napisał. Oczyść te złączone pola lutownicze. Może to wina zwarcia.

Ale jak stopiłeś element SMD to zapewne lutowałeś długo, a do tego jeszcze jak transformatorową to mogłeś po prostu uszkodzić modem.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szysza
Użytkownik forum

Dzisiaj zaniosłem modem do naprawy, jutro mam wpaść do nich i mi powiedzą co i jak, tylko mam do was pytanko, łepek powiedział że jak zapłacę za konektor to mogą, przylutować bezpośrednio przy tym wejściu na konektor, myślicie, że to ma szanse działać bez tego elementu??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szysza pisze:myślicie, że to ma szanse działać bez tego elementu??
Osobiście nie byłbym taki optymistyczny. W najlepszym przypadku może brak tego elementu spowodować niedopasowanie anteny do końcówki mocy (zatem wcześniej, czy później się ona spali). W najgorszym może on odpowiadać za polaryzację wzmacniacza wejściowego (wtedy bez tego elementu działać nie będzie).
szysza
Użytkownik forum

Ale chodzi o to, że jak przylutuje się konektor przy wejsciu, to to będzie z ominięciem tego czegoś, i wtedy sygnał już chyba prze to nei przechodzi. Przynajmniej moim zdaniem??? Jest tak???

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-19, 22:53 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-19, 22:52 przez szysza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szysza pisze:wtedy sygnał już chyba prze to nei przechodzi.
Z tego co widzę ze zdjęć to sygnał i tak przez ten uszkodzony element nie przechodzi. Ten element łączy wejście konektora z masą. Mi osobiście wygląda to na jakiś filtr (te trzy elementy obok gniazda), ale nie jestem pewny. Tak samo może to być dopasowanie anteny do obwodu wzmacniacza.

A gdzie chcesz przylutować wejście anteny?
szysza
Użytkownik forum

Na jakiejś anglojęzycznej stronce, czytałem o wlutowywaniu anteny i tam było napisane żeby właśnie w tym miejscu ją przylutować, tzn. konektor. Zdjęcie było małe, więc dokładnie nie mogę powiedzieć, ale wydawało mi się, że był przylutowany do elementu SMD, w serwisie rozkminiali, że mogą jakoś do tego wejścia od konektora przylutować, tylko nie jestem pewien czy to będzie działało, dlatego pytam o to was ;p
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No jeżeli trzeba lutować w tym miejscu co są strzałki to wygląda na to, że to takie połączenie będzie działać jak połączenie poprzez te gniazdo. Jak masz możliwość sprawdzenia czy przez gniazdo działa to sprawdź. Wtedy będzie jasne.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ale jak chesz przylutować kabel do anteny, to musisz zrobić to tak aby wewnętrzna antena była odłaczona, w taki sposob działa te oryginalne gniazdo, po podłaczeniu do niego konektora odcina antene.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
szysza
Użytkownik forum

To gniazdo jest niby serwisowe, ale ludzie na forum pisali, że po dopasowaniu odpowiedniego konektora jednak działa i polepsza sygnał, Odebrałem modem z serwisu, zrobili obejście, sygnał omija ten spalony SMD, sam zaraz zobaczę czy dam radę przylutować antenę, znalazłem dobre miejsce na przylutowanie, od kręcę antenę wew. i przylutuje do styku przez który ona się łączy. Jest tam duże pole więc powinienem dać radę :d
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szysza a teraz modem łapie jakiś sygnał bez anteny zewnętrznej? Jeżeli nie to raczej spaliła Ci się końcówka mocy.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Te trzy elementy na zdjęciu (od lewej) to: dławik, kondensator i rezystor. Nie sposób ustalić ich wartości, ale bez wątpienia są one filtrem (pewnie pasmowoprzepustowym) dla wewnętrznej anteny modemu. Jeśli podłączysz zewnętrzną antenę w miejscach oznaczonych czerwonymi strzałkami, albo wetkniesz ją do gniazda, to ów filtr w niczym nie będzie przeszkadzał (no chyba, że zrobiłeś zwarcie :). Przy lutowaniu radzę zachować ostrożność, bo ścieżki są bardzo cieńkie, elementy smd nie lubieją przegrzania i o uszkodzenie nietrudno. Duży problem to również fakt, że całość wraz z kablami musi dać się zamknąć w oryginalnej plastikowej obudowie, gdyż inaczej karta sim nie będzie kontaktowała, bo jest dociskana do styków dopiero po zatrzaśnięciu obu połówek obudowy.
Jeśli chodzi o mnie, to kombinując przy tym modemie udało mi się znacząco (o 10dB) zwiększyć moc sygnału przy pomocy zwykłego kabla przylutowanego w miejsce anteny wewnętrznej. Zauważyłem jednak, że wahania mocy sygnału są wówczas dużo większe i oscylują w granicach 83 – 95 dB (przeważnie 87 dB), podczas gdy z wewnętrzną anteną osiągałem zwykle 94 +/- 3 dB. Niemniej poprawa jest wyraźna i warta zachodu (dla laików wyjaśnienie: 3 dB to dwa razy większa moc, chyba że coś się zmieniło odkąd skończyłem szkołę :).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

artureal pisze:Jeśli podłączysz zewnętrzną antenę w miejscach oznaczonych czerwonymi strzałkami,
Ale wtedy trzeba odłączyć antenę wewnętrzną.
artureal pisze:Jeśli chodzi o mnie, to kombinując przy tym modemie udało mi się znacząco (o 10dB) zwiększyć moc sygnału przy pomocy zwykłego kabla przylutowanego w miejsce anteny wewnętrznej.
No to może byś się pochwalił jak to zrobiłeś. Najlepiej jakieś foteczki :) Bo to bardzo dobry wynik.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

YaHooo pisze:[...]
Ale wtedy trzeba odłączyć antenę wewnętrzną.
Heh, inaczej się nie da, a to ze względu na konstrukcję modemu i obudowy - szysza właśnie próbował... :)

Co do fotek - to zdjęcie z komórki będzie bardzo niewyraźne, a zresztą całość nie wygląda najlepiej. Ale mogę spróbować, jeśli to komuś miałoby pomóc.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-20, 22:06 ]
Wycinam zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2008-11-20, 22:01 przez artureal, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

artureal pisze:Ale mogę spróbować, jeśli to komuś miałoby pomóc.
Oczywiście, że fotki komuś mogą się przydać :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
szysza
Użytkownik forum

Tak jak mówiłem przylutowałem antenę do pola które łączy antenę zewnętrzną, no i kreski zasięgu niby skoczyły, ale sama prędkość podniosła się nieznacznie. Mam słabą antenę bo jest krótka, 90cm. Zastanawiam się czy może tak słaba poprawa nie jest spowodowana brakiem tego "dławika"?? I myślę sobie że jak bym przylutował antenę tam gdzie wcześniej pokazywałem to to by mogło rozwiązać problem. Jak Myślicie??

P.S. za wstawienie tego "dławika" chcę 20 zł i 20zł wzięli za oczyszczenie i zrobienie obejścia (więc obejście było bez sensu bo od początku była mowa, że mają wlutować dławik.)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szysza pisze:Zastanawiam się czy może tak słaba poprawa nie jest spowodowana brakiem tego "dławika"??
A jaką masz prędkość przed oraz po całej tej operacji? Bo może już nic się nie da zrobić. Ale jak poprawił Ci sie sygnał to jest chyba dobrze.
szysza
Użytkownik forum

Trudno mi powiedzieć, bo ostatnio w ogóle jakoś strasznie zmula i niestabilny jest
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No to w takim razie istnieje jakieś tam ryzyko uszkodzenia. Ale może te niestabilności są związane z siecią. Trudno to coś więcej na ten temat powiedzieć. Za dużo czynników się tu składa :/
ODPOWIEDZ