Huawei E160G problem z połaczeniem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qart79
Początkujący użytkownik forum

Huawei E160G problem z połaczeniem

Post autor: qart79 »

Witam

Zakupiłem ostatnio Huawei E160G i internet iplus do tego zewnetrzna antena.
Od miejsca z którego sie łącze sa 2 nadajniki w odległosci 4 km.
Mobile Partner pokazuje mi siłe sygnału 90-99% EDGE

Problem mam taki że jak próbuje pograc w jakies gry sieciowe to po 10-15 min rozłancza mnie z serwerami

Niby modem sie nie rozłancza ale transfery in/out spadają do 0
Nadajniki raczej nie są przeciażone bo dzień/noc nie ma róznicy ta sama historia
Jaka może być przyczyna - soft ?
Czy ktoś może ma jakies pomysły bo ja już kombinowalem na każdy sposób

Dzieki z góry za rady
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E160G problem z połaczeniem

Post autor: YaHooo »

qart79 pisze:Problem mam taki że jak próbuje pograc w jakies gry sieciowe to po 10-15 min rozłancza mnie z serwerami
A jak przeglądasz strony w internecie, ewentualnie coś ściągasz długo to też takie rzeczy się dzieją? Bo być może to wina sieci, ewentualnie modem podczas wytężonej pracy może się przegrzewać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
qart79

Modem sie nie grzeje w ogole.
To nie są jakies niesamowite transfery raczej pare kilo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Czyli może to być wina sieci. A próbowałeś patrzeć na ustawienia oszczędzania energii dla modemu oraz portów/koncentratorów USB w Menadżerze Urządzeń windows? Masz możliwość podłączyć telefon do komputera i wykorzystać go jako modem?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
qart79

Mam taka teorie nie wiem czy słuszna

Antena podłaczona do E160 jest dookólna i jak mam 2 nadajniki po przeciwnych stronach oddalone o 4 km to może te zrywanie sygnału jest spowodowanie przeskakiwaniem modemu z nadajnika na nadajnik.

Może w moim przypadku bardziej by sie sprawdziła antena kierunkiwa tak żeby wybrac tylko jesden konkretny. Co o tym myslicie ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

qart79 pisze:dookólna i jak mam 2 nadajniki po przeciwnych stronach oddalone o 4 km to może te zrywanie sygnału jest spowodowanie przeskakiwaniem modemu z nadajnika na nadajnik.
Bardzo możliwe. Teoretycznie modem powinien się przełączyć do innego nadajnika bez żadnego bólu. jednak czasem jest tak, że się zawiesza połączenie. Zatem to może być przyczyną problemów.
qart79 pisze:bardziej by sie sprawdziła antena kierunkiwa tak żeby wybrac tylko jesden konkretny.
Bardzo dobry pomysł, chyba nawet w takim przypadku wystarczy ATK-10, jak na dookólnej masz wysoką moc sygnału.
ODPOWIEDZ