Witam posiadam Era blueconnect z modemem iCON 225 i nie działa. Obecnie uzywam nokii 5200 do tego blueconnecta a na modemie nie działa . Na modemie Jest 4 kreski zasięgu EDGE w całym domu . Problem został zgłoszony do działu technicznego 2 listopada i do tej pory jest rozwiązywany. Konsultanci starali się pomóc na rózne sposoby ( restart usługi, zlecenie ponownej instalacji Globe trotter connect itp.) . Na modemie połaczenie nieraz jest nie raz nie ma a jak jest to strony nie uruchamiają się. Ktoś pomoże ? Co mam z tym zrobić ? nie znam się zbyt na tych rzeczach. Chiałbym zeby mi to dzialalo przez modem poniewaz na nokii 5200 jest to powolne i nie moge ogladać np: telewizji internetowej. .
sluchacz. pierwszą rzeczą jaką bym zaproponował Ci to sprawdzenie modemu na innym komputerze. Bo wygląda mi to na problemy z zasilaniem portu USB. Próbowałeś odinstalować wszystko co związane z modemem i zainstalować go na innym porcie? A jak z widocznością sprzętu w Menadżerze Urządzeń?
[ Dodano: 2008-11-23, 14:14 ]
Jak już pisałem obecnie używam nokii 5200 wiec jak się rozłączę z netem i włożę karte blueconnecta do modemu to nie bede miał połączenia z internetem i nie będę widział co piszesz na forum i nie będę wiedział co mam dalej robić ;d najlepiej opisz wszystko:)
Ostatnio zmieniony 2008-11-23, 14:13 przez sluchacz., łącznie zmieniany 1 raz.
sluchacz. pisze:20 km dalej modem działał bez zarzutu
No to mamy pewność, że modem oraz komputer działają dobrze Moim zdaniem to wina zasięgu. A jaki zasięg wskazuje telefon? Możesz poszukać na mapce http://www.wieprz.net/bts ewentualnie http://mapa.btsearch.pl/ swojej lokalizacji oraz w jakiej mniej więcej odległości znajduje się BTS Twojego operatora? Oraz jaką technologię on obsługuje. Tylko na tej drugiej mapce jest dużo nadajników dopiero planowanych, więc może nie być niektórych. Na pierwszej takich stacji jest mniej.
Na nokii 5200 jest to przeważnie 2-3 kreski rzadko jest 1 lub 4 na modemie 4 kreski W EDGE nieraz 3
[ Dodano: 2008-11-23, 14:28 ]
Niestety wczoraj przekroczylem limit danych . Dziwne jest to ze nawet nie wykorzystałem 600 mb a tu sms ze przekroczono ale to szczegół. Więc już sam wiesz ze nie mam mozliwosci sprawdzenia na mapce ponieważ ładuje się ponad 5 min .
Ostatnio zmieniony 2008-11-23, 14:29 przez sluchacz., łącznie zmieniany 1 raz.
sluchacz. pisze:Na nokii 5200 jest to przeważnie 2-3 kreski
Czyli słabuitko. Telefonu z reguły są bardziej czułe. Zatem nie dziwię się, że modem nie da rady się połączyć z siecią. Proponowałbym dołożenie do modemu anteny.
Aha a czego używasz do łączenia się z internetem. Programu od blueconnect? Jak jesteś w zasięgu EDGE to proponuję poszukać opcji w której będzie wymuszanie 2G, EDGE/GPRS. Może też w tym tkwi problem, że modem próbuje szukać 3g (UMTS/HSDPA). Możesz też spróbować użyć programu naszego forumowego kolego Top NetInfo http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
Używam globe trotter connect i zaznaczona jest opcja gprs tylko a zasieg jest i tak w edge a nokia 5200 ma tylko 4 kreski max wiec 3 lub 2 to nie jest tak źle . Kurcze nie wiem czy dam radę pobrać ten program bo mój internet ma w tej chwili prędkość żółwia. Sorki za niepoprawną pisownie ale piszę szybko i nie patrzę na monitor
sluchacz. pisze:zaznaczona jest opcja gpr3 tylko a zasieg jest i tak w edge
Bo nawet jak zaznaczysz GPRS to jak jest dostępny EDGE to modem będzie korzystał z tego EDGE. To jest ulepszony GPRS.
sluchacz. pisze:mój internet ma w tej chwili prędkość żółwia.
Czyli masz najprawdopodobniej przeciążoną sieć. Możesz próbować kupić do modemu antenę kierunkową. Ale do tego powinieneś wiedzieć, czy nadajniki wokół Ciebie są na 900MHz, czy na 1800MHz.
Nie będę się w to zagłębiał ponieważ nie wiem o czym ty piszesz (w więkczości) do iCON 225 nie ma wejścia na antenę. Pędkość żółwia w sensie przy sciąganiu bo stronki w mairę szybko chodzą ( 30-60 sec.)
sluchacz. pisze: iCON 225 nie ma wejścia na antenę.
Jak masz BTS pracujący na częstotliwości 900MHz to można próbować użyć konektora indukcyjnego. Działa na takiej zasadzie, że przykłada się go w miejscu anteny wewnętrznej modemu i z drugiej strony łączy się go z anteną. Dla 1800MHz już nie jest tak łatwo, do konektory te po prostu nie działają.
Możesz posłużyć się spisem podanym na stronie http://btsearch.org/ tylko czasem tam są podane informacje niezbyt dokładne np. 900/1800MHz. Najpewniejsza metoda to uruchomienie na Nokii > Netmonitora < i odczytanie z niego parametrów.
sluchacz. pisze:A jak się dowiedzieć na jakiej częstotliwości pracuje mój BTS??
Net monitow w nokii (nie wiem czy w Twoejej da rare) ewentualnie sprawdznie cid'a modem/telefonem podłączonym jako modem (najłatwiej wyzej wymienionym programem TNI ) i w opcjach jest możliwośc pobrania bazy btsearch i wyszukania nadajnika, być może ktoś juz go dodał, choć informacje z tamtąd nie są 100% pewne.
UPS... Spóźniłem się.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Widze ze chyba mi nie pomożesz:( Sytuacja finansowa nie pozwala mi na dodatkowe koszty:( Powiedz co mam zrobić by nie dopłacać(i tak już wybuliłem na tego ||||||||||||||||| BLUECONNECTA) i dowiedziec sie wszystkiego . Co mam zrobić żeby mi to działało przez modem a nie przez 5200? I żeby za to nie zapłacić ||||||||||||||||||||||| Nie mam zamiaru więcej dopłacać do tego dziadostwa szkoda ze wpakowałem się w BC ||||||||||||| A czy po zainstalowaniu tego programu ktory podales bedzie dzialac? pobralem juz ten program.
Uspokój się.
Ostatnio zmieniony 2008-11-23, 16:10 przez sluchacz., łącznie zmieniany 1 raz.
sluchacz. pisze:A czy service pack odgrywa tu jakąś rolę
I tak i nie. Nie ma 100% odpowiedzi na to pytanie. No chyba że mówimy o całkiem łysym systemie bez serwis packa. Wówczas powinno się doinstalować najpierw 2 i dopiero można załadować 3.
Aktualnie posiadam sp1 nie wiem czy to ma jakieś głębsze znaczenie. Informatyk powiedział że internet na sp 1 jest nie mozliwy.. ale nie wiem czy mu wierzyc bo to taki menelik . Czyli co mam zrobić?