Netbook Samsung NC10 w iPlusie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Netbook Samsung NC10 w iPlusie
A jak wygląda możliwość korzystania z tego wbudowanego modemu HSPA w miejscach gdzie jest tylko EDGE/GPRS?? Zainteresował mnie ten netbook, ale nigdzie nie mogę się doczytać czy modem jest kompatybilny "w dół", a ja sporo czasu spędzam w miejscach gdzie o HSDPA/UPA nikt nie słyszał, albo ziutkom z Plusa tylko na ichnich mapkach wydaje się że jest.
Co do samych cen, szczególnie z porównywarek, to proszę zwracać uwagę na model tego netbooka. NC10 jest w wersjach z (NP-NC10-KAP1PL) jak i bez modemu (NP-NC10-KA04PL) - w sklepach internetowych jest właśnie ta modemu pozbawiona.
Co do samych cen, szczególnie z porównywarek, to proszę zwracać uwagę na model tego netbooka. NC10 jest w wersjach z (NP-NC10-KAP1PL) jak i bez modemu (NP-NC10-KA04PL) - w sklepach internetowych jest właśnie ta modemu pozbawiona.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie no z tego co mi wiadomo jak się produkuje modemy HSDPA to umożliwiają one pracę w sieciach od GPRS do HSDPA.Carty pisze:A jak wygląda możliwość korzystania z tego wbudowanego modemu HSPA w miejscach gdzie jest tylko EDGE/GPRS??
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Patrze i szukam i kicha a nie specyfikacja to co na stronie plusa.
http://www.iplus.pl/materialy/specyfika ... 547-36.pdf
Na eBayu i stronie Samsunga też nic.
Wygląda na to, że jest tylko HSPA bez GSM.
http://www.iplus.pl/materialy/specyfika ... 547-36.pdf
Na eBayu i stronie Samsunga też nic.
Wygląda na to, że jest tylko HSPA bez GSM.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
- bob
- Guru bezprzewodowy
ja.michal pisze:Patrze i szukam i kicha a nie specyfikacja to co na stronie plusa.
Ma 2G i 3G. U producenta szukaj.ja.michal pisze:Wygląda na to, że jest tylko HSPA bez GSM.

http://www.samsung.com/pl/consumer/deta ... C10-KAP1PLSzybką komunikację zapewnia bezprzewodowa sieć WLAN oraz modem HSPA, umożliwiający łączność za pośrednictwem sieci 2G / 3G.
-
Mi nie wiadomo, a googlowanie nie pomogło, dlatego pytam. A wzięło się to stąd, że jeszcze zanim nim się HSDPA upowszechniło, wychodziło sporo telefonów i modemów z obsługą UMTS i GPRS, ale właśnie bez EDGE'a.YaHooo pisze:Nie no z tego co mi wiadomo jak się produkuje modemy HSDPA to umożliwiają one pracę w sieciach od GPRS do HSDPA.

- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Przykładowo Fujitsu Siemens Pocket Loox T830 o czym pisaliśmy tu: >KLIK<Carty pisze:wychodziło sporo telefonów i modemów z obsługą UMTS i GPRS, ale właśnie bez EDGE'a
- bob
- Guru bezprzewodowy
Był też Option z UMTS i GPRS ale jak dotąd nie odnotowano u nas na forum urządzeń HSDPA bez EDGE. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale teraz jak jest powszechne to 99% sprzętu jak ma HSDPA to i ma EDGECarty pisze:zanim nim się HSDPA upowszechniło, wychodziło sporo telefonów i modemów z obsługą UMTS i GPRS, ale właśnie bez EDGE'a.

Właśnie na tym się opierałem pisząc swojego posta na górze tej stronybob pisze:ale jak dotąd nie odnotowano u nas na forum urządzeń HSDPA bez EDGE.![]()

Pozdrawiam YaHooo 

Mam od wczoraj NC10 i jest swietny. Ma na pewno EDGE, tak zeby was uspokoic 
Mimo malego poboru mocy dziala calkiem szybko. Radzi sobie z duzymi PDFami i JPEGami nie gorzej jak normalny laptop. Zasieg sieci lapie lepiej niz nokia E51. Wifi tez ma bardzo dobra moc. Nie mialem czasu na pomiary predkosci i porownanie do innych modemow, ale ktoregos dnia moge wam podrzucic porownanie. Bateria po wielu godzinach zabawy jeszcze sie nie rozladowala i pokazuje ze nadal zostalo prawie dwie godziny. Lekki, a co wazniejsze ladny wyglad. Chyba calkiem zastapi mi palptopa
Polecam wam zakup

Mimo malego poboru mocy dziala calkiem szybko. Radzi sobie z duzymi PDFami i JPEGami nie gorzej jak normalny laptop. Zasieg sieci lapie lepiej niz nokia E51. Wifi tez ma bardzo dobra moc. Nie mialem czasu na pomiary predkosci i porownanie do innych modemow, ale ktoregos dnia moge wam podrzucic porownanie. Bateria po wielu godzinach zabawy jeszcze sie nie rozladowala i pokazuje ze nadal zostalo prawie dwie godziny. Lekki, a co wazniejsze ladny wyglad. Chyba calkiem zastapi mi palptopa

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mavie zatem widzę, że jesteś zadowolony z zakupu
Zatem może jakąś recenzję byś napisał w odpowiednim dziale
Mógłbyś tam zamieścić jakieś fotki i te porównanie o którym wspomniałeś.

Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Mnie już częściowo namówiłeś.Mavie pisze:Polecam wam zakup
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jakoś nie mogłem się na ich stronie dostać do szerszej specyfikacji.bob pisze:Ma 2G i 3G. U producenta szukaj.

Teraz wszystko jasne.

Ciekawa zabawka ten Samsung. Ja poczekam do czasu kiedy będę wymieniał komputer na 100%. Na razie będę się męczył z moim HP.

-
Na stronie nie znajdziesz, bo modele z wbudowanym modemem są obecnie na wyłączność Plusa. Opisy na stronie producenta dotyczą modeli bez modemu.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Engelbert, a to co?Engelbert pisze:Na stronie nie znajdziesz, bo modele z wbudowanym modemem są obecnie na wyłączność Plusa. Opisy na stronie producenta dotyczą modeli bez modemu.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=134240#134240
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to ładnie Plus sobie to wykombinował. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Musieli się zapędzić.Engelbert, a to co?
Nawet w dokładnej specyfikacji tego modelu (NP-NC10-KAP1PL) - po lewej stronie w polu "specyfikacje", a następnie "pełna specyfikacja" w zakładce Komunikacja czytamy:
Modem / fax - Nie
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jak również:Engelbert pisze:po lewej stronie w polu "specyfikacje", a następnie "pełna specyfikacja" w zakładce Komunikacja czytamy:
Modem / fax - Nie
Sieć WWAN Tak (HSPA)

-
W sumie dopiero to doczytałem 
Tak czy inaczej - dystrybucja modelu NP-NC10-KAP1PL póki co jest tylko przez Plusa. Przed chwilą sprawdziłem oznaczenie
Od tego drugiego różni się właśnie tym, że ma modem.

Tak czy inaczej - dystrybucja modelu NP-NC10-KAP1PL póki co jest tylko przez Plusa. Przed chwilą sprawdziłem oznaczenie

Od tego drugiego różni się właśnie tym, że ma modem.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Engelbert, dzięki za wyjaśnienie bo miałem pewne wątpliwości. 

-
Dziś nabyłem nc10 w plusie; Przesiadłem się z eee pc 901; Klawiatura jest rewelacyjna...
Ekran większy niż w eee też świetny no i ten wbudowany modem; Jak na razie same plusy i polecam; Choć kupić go nie było łatwo (śląsk) - w niektórych salonach są listy oczekujących; A mnie się udało kupić w vobisie.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-28, 18:13 ]
Poprawa pisowni.
Ekran większy niż w eee też świetny no i ten wbudowany modem; Jak na razie same plusy i polecam; Choć kupić go nie było łatwo (śląsk) - w niektórych salonach są listy oczekujących; A mnie się udało kupić w vobisie.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-28, 18:13 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-28, 18:12 przez copymaker, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
W SCC?copymaker pisze:A mnie się udało kupić w vobisie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Coś czuję, że niedługo będą posty w związku z nowym sprzętem.copymaker pisze:Choć kupić go nie było łatwo (śląsk) - w niektórych salonach są listy oczekujących;

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tez mi sie tak wydaje. I to na tym forum i na notebookach.ja.michal pisze:Coś czuję, że niedługo będą posty w związku z nowym sprzętem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
nie, w real'u w Rybnikubob pisze: W SCC?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-28, 20:02 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-11-28, 20:02 przez copymaker, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Trzeba jakiś program działa zrobić.BliSki pisze:Tez mi sie tak wydaje. I to na tym forum i na notebookach.

Panie i dzieci na lewo, Panowie na prawo.

- wojteks
- *** Administrator ***
Popatrzyłem na specyfikację techniczną i obraz o rozdzielczości 1024x600 to trochę mało, nawet ze stronami allegro będzie problem. Sam używam obecnie 1280x800 i mi troszkę brakuje (matryca 12.1"). Jak zasiadam do normalnego lapka 1024x768 to małego szoku doznaję (wielkość ikon, szerokość ekranu 1280 to jednak 250pixeli więcej).
Co do mnogości pytań to się raczej nie spodziewam, przecież system będzie preinstalowany ze wszystkimi składnikami/sterownikami/oprogramowaniem po prostu włączyć i używać. Jak się wysypie to odtworzenie z backupu i po problemie.
Co do mnogości pytań to się raczej nie spodziewam, przecież system będzie preinstalowany ze wszystkimi składnikami/sterownikami/oprogramowaniem po prostu włączyć i używać. Jak się wysypie to odtworzenie z backupu i po problemie.
Nie pomagam na PW!
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No ale nikt nie dodał, że jak na razie samsung dostarczył tylko 6 tys. szt.
z czego większość wzięła sprzedaż bezpośrednia.
A resztę wezmą pracownicy
Bo promocja dla pracowników z tym netbookiem jest naprawdę extra
Więc szary zwykły klient może go na ulotce zobaczy...póki co
z czego większość wzięła sprzedaż bezpośrednia.
A resztę wezmą pracownicy

Bo promocja dla pracowników z tym netbookiem jest naprawdę extra

Więc szary zwykły klient może go na ulotce zobaczy...póki co
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
I w reklamie TVwlodus pisze:Więc szary zwykły klient może go na ulotce zobaczy...póki co

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!