[NEWS] Plus i Era grożą Play sądem

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

[NEWS] Plus i Era grożą Play sądem

Post autor: zDaleKi »

gospodarka.gazeta.pl pisze:"Trwająca właśnie kampania porównawcza sieci Play wzbudza niemałe emocje. Skończyć się może nawet w sądzie" - pisze "Puls Biznesu".
[...]
Operatorzy Ery i Plusa zamierzają podjąć kroki prawne. - Reklamy wprowadzają klientów w błąd, a działania spółki P4 stanowią czyn nieuczciwej konkurencji - powiedziała "PB" Elżbieta Sadowska, rzecznik Polkomtela. P4, operator Play mówi, że otrzymał już od Polskiej Telefonii Cyfrowej i Polkomtela żądania zaprzestania kontrowersyjnej kampanii. PTC grozi, że jeśli Play nie zrezygnuje z reklamy, podejmie kroki prawne.

Konkurencja zarzuca Play, że reklama wprowadza klientów w błąd. Ich zdaniem podawane są "gołe" stawki za połączenia. Jednak po aktywacji dodatkowych usług ceny wyglądają podobnie - argumentują.
[...]
Zachęcam do dyskusji co o tym sądzicie ;)

Źródło: gospodarka.gazeta.pl/Puls Biznesu
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Re: [NEWS] Plus i Era grożą Play sądem

Post autor: Saracen »

Ja powiem krótko. Zaczynają dostawać po dupci od Playa to się dogadali aby mu to utrudnić. Sam właśnie kończę współprace z Erą bo to co mi zaproponowali po 4 latach współpracy to żenada. To samo a nawet lepiej dostaje w Play jako nowy użytkownik. Mimo tego, że powiedziałem że odchodzę nie zaproponowali mi nic lepszego.
Duża część moich znajomych także już zmienia operatora lub go zmieni bo kończą im się umowy. Moim zdaniem Era ani Plus nie dbają o swoich klientów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Znalezli sie Ci co uczciwie podaja wszystko. :] Ja na miejscu sadu oddalilbym wniosek. Chwytaja sie czego moga. A Play prawidlowo porownuje bo u niego nie takie stawki sa w abonamencie a nie w pakietach. :) Ja mam Play One i sami przeliczcie ile wychodzi minuta w abo a ile poza. To samo. :) O internecie w Play nie wspomne nawet. :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Ja na miejscu sadu oddalilbym wniosek.
A jest jakaś sprawa w sądzie? :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:A jest jakaś sprawa w sądzie? :]
gospodarka.gazeta.pl pisze:PTC grozi, że jeśli Play nie zrezygnuje z reklamy, podejmie kroki prawne.
Nie, ale mówię za wczas. ;)

Tu pasuje przykład z przypowieścią o kamieniowaniu. ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-28, 10:10 ]
Poprawiłem autora cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-11-27, 22:04 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Swoją drogą wczoraj po raz setny usłyszałem reklamę Ery w której podają, cytuję z pamięci: "Najszybszy mobilny internet". I jak to się ma do rzeczywistości i do oskarżeń jakie tu padły do Play?
Reklama sugeruje wg. mnie, że Era ma najszybszy mobilny internet, co oczywiście nie jest prawdą, bo zarówno Plus jak też Orange mają taki sam standard HSDPA.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
paszczak

Post autor: paszczak »

BliSki pisze:wczoraj po raz setny usłyszałem reklamę Ery w której podają, cytuję z pamięci: "Najszybszy mobilny internet".
Bardzo dobre :rotfl:
Linie są tak przeładowane że wczoraj przez cały dzień nie mogłem otworzyć Onet.pl, TVN24.pl, próbowałem z 50 razy i g... z tego wyszło, udało się po 23 dopiero.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

BliSki pisze:Swoją drogą wczoraj po raz setny usłyszałem reklamę Ery w której podają, cytuję z pamięci: "Najszybszy mobilny internet".
Nawet w Mango 24 sprzedają neta Ery. Widziałem tę reklamę :rotfl: :rotfl: :rotfl:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jaco pisze:Nawet w Mango 24 sprzedają neta Ery. Widziałem tę reklamę :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Też widziałem. :rotfl:

[ Dodano: 2008-11-28, 13:30 ]
Akt desperacji? :roll:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jaco pisze:Nawet w Mango 24 sprzedają neta Ery.
Też widziałem, ale tam chyba nie było ani słowa i limitach. Z tego co pamiętam to padło stwierdzenie "bez ograniczeń" Ja się pytam: ciekawe w czym? Brak limitu, zasięg HSDPA w każdym miejscu Polski, czy coś jeszcze innego :cwaniak:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Khalbar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Khalbar »

Najszybszy internet pod wolnym nadajnikiem :D

O erze sie lepiej nie będe wypowiadać bo w miejscu zamieszkania nie stety mam tylko gsm :D czasami egde ale to chyba nie jest najszybsze :D
gajorek1977
Stały użytkownik forum

Post autor: gajorek1977 »

Play wprowadza to co nazywa się "wolną konkurencją" (wolałbym aby była szybsza;-) A co do gróźb PTC i plusa to tymi firmami na poważnie powinien się zająć Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta, bo to przecież jawna zmowa (cenowa też).

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-28, 19:04 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-28, 19:04 przez gajorek1977, łącznie zmieniany 1 raz.
już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
Awatar użytkownika
fetus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: fetus »

ja.michal pisze:Znalezli sie Ci co uczciwie podaja wszystko. :] Ja na miejscu sadu oddalilbym wniosek. Chwytaja sie czego moga. A Play prawidlowo porownuje bo u niego nie takie stawki sa w abonamencie a nie w pakietach. :) Ja mam Play One i sami przeliczcie ile wychodzi minuta w abo a ile poza. To samo. :) O internecie w Play nie wspomne nawet. :)
ok, Play porównuje stawki podstawowe w abonamencie i tutaj może wygrywa. Tyle że konkurencja ma różnego rodzaju pakiety itp wynalazki których w Play już nie ma.

W rezultacie okazuje się że np. tak jak ja, w Orange płacę wew. sieci 20gr za minutę i jakby nie patrzeć jest to dużo taniej niż te 39gr w Play

Ich oferta może jest bardziej przejrzysta ale czy już tańsza to bym nie powiedział
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

fetus, no mi się opłaca. Po 1 nie lubię pakietów. Po 2 dzwonię do różnych sieci. Po 3 możesz sobie w Playu włączyć 500minut do Playa i na stacjonarne za 15zł miesięcznie. Ja dostałem a 1/2 roku co miesiąc 500min free. To wychodzi 3gr za min w sieci i na stacjonarne. :]
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Po 3 możesz sobie w Playu włączyć 500minut do Playa i na stacjonarne za 15zł miesięcznie.
Bądźmy realistami dostajesz do Playa i stacjonarki 500min. tylko po co to przeciętnemu userowi telefonu komórkowego? ;)
Ja rozumiem szczególne przypadki jak dwoje zakochanych w obrębie Play czy wydzwanianie do babci na stacjonarkę ale generalnie to jest wielka lipa. :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob, tak samo u innych operatorów. Po co te minuty? :)

Z tych 500 min zostało mi 482. Od 1 grudnia liczone.
Ukochanej nie mam, babci żadnej nie mam już. Minuty się przydają jak dzwonie do N i czekam po 10 min bo konsultanci zajęci. :cfaniak:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:bob, tak samo u innych operatorów. Po co te minuty? :)
Miałem też to napisać o Orange i innych ale już zmykam. :)
Cała ta szopka biorąc też co napisałeś jest nic nie warta.
ja.michal pisze:Z tych 500 min zostało mi 482. Od 1 grudnia liczone.
Ukochanej nie mam, babci żadnej nie mam już. Minuty się przydają jak dzwonie do N i czekam po 10 min bo konsultanci zajęci. :cfaniak:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:Cała ta szopka biorąc też co napisałeś jest nic nie warta.
Dali za free w ramach promocji na 6 miesięcy to co nie brać. ;)
Awatar użytkownika
fetus

bob pisze:Bądźmy realistami dostajesz do Playa i stacjonarki 500min. tylko po co to przeciętnemu userowi telefonu komórkowego? ;)
Ja rozumiem szczególne przypadki jak dwoje zakochanych w obrębie Play czy wydzwanianie do babci na stacjonarkę ale generalnie to jest wielka lipa.
dokładnie, te wielkie pakiety to jeden wielki chwyt marketingowy. oczywiście nie twierdzę że ludzie tyle nie dzwonią ale jeśli to robią to chyba mają duuużowolnego czasu aby sobie prowadzić kilkudziesięcio-minutowe rozmowy dzień w dzień

w Payu razi mnie jedno, może i dają te 500min ale co z tego skoro jak nie wykorzystasz środków/minut w abo to przepadają one z końcem okresu rozliczeniowego.

W Orange minuty przechodzą w nieskonczoność i to też daje wymierne korzyści finansowe a w Play czułbym się po prostu okradany z tego za co zapłaciłem. Ciekawe czy to w ogóle zgodne z prawem...?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

fetus pisze:Ciekawe czy to w ogóle zgodne z prawem...?
Akceptujesz warunki regulaminu. Te 500min nie jest obligatoryjne. Nikt Ci nie karze.
Awatar użytkownika
fetus

ja.michal pisze:
fetus pisze:[...]
Akceptujesz warunki regulaminu. Te 500min nie jest obligatoryjne. Nikt Ci nie karze.
500 minut swoją drogam chodziło mi w ogóle o minuty/środki w abonamencie. Moja siorka ma abo w Play i jak nie wykorzysta kasy w danym miesiącu to środki przepadają po prostu.
Ok, jest to zapisane w regulaminie co nie znaczy że w tym momencie klient traci co miesiąc to za co zapłacił a nie wykorzystał

Ja mam abo w Orange i nic mi nie przepada. Wydaje mi się że to jest po prostu uczciwe wobec abonenta.
Ostatnio zmieniony 2008-12-14, 19:42 przez fetus, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

fetus pisze:jak nie wykorzysta kasy w danym miesiącu to środki przepadają po prostu.
No tak. Dlatego ja mam niższy abonament bo i tak minuta poza abo jest po tyle co w abo. Ja zawsze przekraczam. :] Nigdy nie starcza. ;)
Reef
Stały użytkownik forum

Post autor: Reef »

CZy ja wiem czy pakiety to chwyt...Trzeba troche pokombinować ale odczucie dla portfela na pewno będzie :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Reef, no tak, ale to zależy czy człowiek się ma czas w to bawić i pamiętać o tym. Jak było powiedziane już, każdy musi dobrać pod siebie ofertę i operatora.
Reef
Stały użytkownik forum

Tak ale wkurzają mnie takie nadużycia...wiele nie musiałem się napocić żeby znaleźć np to...
http://www.orange.pl/portal/map/map/article?id=3343732
Czyli Play troche mija się z prawdą...
Awatar użytkownika
fetus

Reef pisze:Czyli Play troche mija się z prawdą...
niby formalnie się nie mija - cennikow się zgadza ale te info ze storny Orange pokazuje że jednak można taniej i to niewielkim kosztem - do tego te pakiety obowiązują także w MIX'ie
Reef
Stały użytkownik forum

Ale skoro mówią że to reklama porównawcza to powinna być porównawcza a nie wybiórcza...
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: temp333 »

Reef pisze:Tak ale wkurzają mnie takie nadużycia...wiele nie musiałem się napocić żeby znaleźć np to...
http://www.orange.pl/port...icle?id=3343732
Czyli Play troche mija się z prawdą...
Moze i prawda, ale nie zmienia to fkatu ze oferta Orange to w dalszym ciagu dno. Niech wiecej ludzi przejdzie do Play, to bedzie wiekszy podzial rynku i moze wielka trojca zareaguje jakos na odplyw klientow do innych sieci. Swoja droga to jak czytam stawki abonamentow, mixow i to nawet w Play, to przy moim profilu dzwonienia Mobilking miazdzy wszystko. Zeby miec rozmowy po 39 groszy w Play musze placic 60PLN/mc :) W MK nie musze nic robic i mam to samo.
Awatar użytkownika
fetus

temp333 pisze:Mobilking miazdzy wszystko. Zeby miec rozmowy po 39 groszy w Play musze placic 60PLN/mc W MK nie musze nic robic i mam to samo.
tutaj muszę przyznać rację - co ciekawe Play robiąć reklamę MK już nie porównał... Szkoda że czepnąl się m.in. Orange bo prawdę mówiąc stawek wewnątrz sieci jakie podaje Play w reklamie nie miałem nawet 2 lata temu - już wtedy było 30gr/min
Reef
Stały użytkownik forum

Heh...Dlatego tu to napisałem....Ja miałem podobnie...nie wiem skąd oni te dane wzięli ...Chyba najgorszy możliwy z układów...i swój najlepszy... ;)
ODPOWIEDZ