Który modem w Plusie do połącznia z anteną zewnętrzną
Moderator: Moderatorzy
- davids80
- Użytkownik forum
Który modem w Plusie do połącznia z anteną zewnętrzną
Witam serdecznie.
W zasadzie bylem zdecydowany na Huawei E169 i mam już na oku antenę do niego, ale ostatnio kilka osób radziło mi wziąć Huawei E230. Czy rady tych osób są podstawne???
Co Wy byście brali. Do czwartku muszę zdecydować...
W zasadzie bylem zdecydowany na Huawei E169 i mam już na oku antenę do niego, ale ostatnio kilka osób radziło mi wziąć Huawei E230. Czy rady tych osób są podstawne???
Co Wy byście brali. Do czwartku muszę zdecydować...
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Który modem w Plusie do połącznia z anteną zewnętrzną
Z tego co widzę to różnica w parametrach, opcjach itd nie jest wielka o ile jakaś istnieje, jak dla mnie E230 wygląda bardziej solidnie i chyba właśnie jego bym wziął na twoim miejscu.
Dawno mnie tutaj nie było 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Róznica jest bardzo znacząca, bo E230 ma HSUPA (upload do 2Mb/s) złącze anteny też ma, a co do solidności to nie mylić go z e220, nowy w każdą strone jest o połowę mniejszy od poprzednika. Ale widze ze bardzo staniały te modemu hspa... nie ma sensu brac e169.Maciek pisze:Z tego co widzę to różnica w parametrach, opcjach itd nie jest wielka
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, że tak. Plus prędzej, czy później powiększy sieć hsupa i wtedy będzie jak znalazł. O ile oczywiście autor pytania nie znajduje się w zasięgu. Jak się znajduje to tym bardziej warto go brać.krystianb pisze:Ale widze ze bardzo staniały te modemu hspa... nie ma sensu brac e169.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Dużo osób ma problemy z tym modemem więc ja bym wybrała inny.davids80 pisze:W zasadzie bylem zdecydowany na Huawei E169
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale te problemy pojawiają się w Playu. W Plusie raczej nie było takich problemów.Sundance_kid pisze:Dużo osób ma problemy z tym modemem więc ja bym wybrała inny.
Pozdrawiam YaHooo 

- davids80
- Użytkownik forum
...zrobilem jak radziliście i wybór padł na Huawei E230.
Mam tylko problem z wyborem anteny do niego:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=129973#129973
-
- Stały użytkownik forum
Czy modem ten działa w Linuxie?davids80 pisze:...zrobilem jak radziliście i wybór padł na Huawei E230.
Jest generalnie lepszy od E220?
- wlodus
czy działa na linuxie nie wiem 
ale czy jest lepszy od e220? na pewno
dla mnie ogólnie największym pozytywem tego modemu jest dołączany stojak na modem który można zawiesić na ekranie laptopa. Niby e220 dawał wcześniej rzep ale czesto go używając rzep umierał śmiercią tragiczną
Zawsze patrzyłem pod względami czysto użytkowymi.
e230 czasem używam i wygoda jego jest super, jadąc samochodem nie czuje się, że ma się modem zewnętrzny gdy jest zawieszony na obudowie.

dla mnie ogólnie największym pozytywem tego modemu jest dołączany stojak na modem który można zawiesić na ekranie laptopa. Niby e220 dawał wcześniej rzep ale czesto go używając rzep umierał śmiercią tragiczną

Zawsze patrzyłem pod względami czysto użytkowymi.
e230 czasem używam i wygoda jego jest super, jadąc samochodem nie czuje się, że ma się modem zewnętrzny gdy jest zawieszony na obudowie.
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
-
- Stały użytkownik forum
Zastanawia mnie czy trzeba brać pod uwagę coś takiego jak czułość anteny w jaką jest wyposażony modem.wlodus pisze:czy działa na linuxie nie wiem
Pan w salonie przekonywał mnie że nie ważne jest jaki mamy modem, jeśli jesteśmy w zasięgu to jakość połączenia będzie zawsze taka sama, co wy na to?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wierutna bzdura, no chyba ze mieszkamy pod nadajnikiem, ale to też nie gwarantuje pełnego sukcesu, kolega bob używał anteny mieszkająć 100m od nadajnika na tej samej wysokości co anteny, a modemy są jak telefony tam też sie buble zdarzają, bo jakiś mądry człowiekPan w salonie przekonywał mnie że nie ważne jest jaki mamy modem, jeśli jesteśmy w zasięgu to jakość połączenia będzie zawsze taka sama

- bob
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie tak było jak piszesz. Sprawa wyglądała tak, że wcześniej anteny nie potrzebowałem i to bardzo długi czas ale coś się stało i sygnał spadł o 40% i jakość się pogorszyła. Wtedy to pomyślałem o antenie ponieważ brałem pod uwagę ile modem musi zrobić korekcji błędów przesyłanych bitów co bezpośrednio przekłada się na prędkość łącza. Po zastosowaniu anteny okazało się, że można bić prawdziwe rekordy prędkości a cały system działa jak bardzo dobra radiówka od uczciwego providera co w przypadku Orange wiadomo budzi kontrowersje na forum. Po przestudiowaniu możliwości działania sterowników modemu okazało się, że mają one ograniczenia prędkości a wcześniej myślałem, że sprzęt ma takie ograniczenia (modem). Jak się okazało faktycznie bo pod innym systemem operacyjnym korzystając z nieograniczonych sterowników HSO modem osiągnął praktycznie maksymalne swoje prędkości może poza uploadem, który nie chciał daleko poza 1,2Mbps przekraczać (sprzęt miał 2Mbps czy 2,1Mbps jak niektórzy piszą bezpodstawnie).krystianb pisze:chyba ze mieszkamy pod nadajnikiem, ale to też nie gwarantuje pełnego sukcesu, kolega bob używał anteny mieszkająć 100m od nadajnika na tej samej wysokości co anteny,
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zwykle piszą do 2,1, a może to wina pomarańćzy i tak cała sieć jest ustawiona.bob pisze:który nie chciał daleko poza 1,2Mbps przekraczać (sprzęt miał 2Mbps czy 2,1Mbps jak niektórzy piszą bezpodstawnie).
-
- Stały użytkownik forum
Tak też podejrzewałem, który w takim razie modem, najlepiej usb charakteryzuje się dobrym odbieraniem?krystianb pisze: Wierutna bzdura, no chyba ze mieszkamy pod nadajnikiem, ale to też nie gwarantuje pełnego sukcesu ...
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak piszą i trochę inaczej jak możliwości chipset`u ale to szczegół.krystianb pisze:Zwykle piszą do 2,1
Raczej to wina właśnie pomarańczowych. Należy faktycznie wykluczyć HSO bo na WRT54G3G było to samo.krystianb pisze:może to wina pomarańćzy i tak cała sieć jest ustawiona.
Osobiście nie chcę doradzać przy USB bo nie ma doświadczeń z tego typu modemami choć chipsety zapewne będą takie jak w kartach do slotów.marwooj pisze:który w takim razie modem, najlepiej usb charakteryzuje się dobrym odbieraniem?
- wlodus
Jakbyś zobaczył jak wyglądają szkolenia z zakresu technicznego (przynajmniej w plusie) pracowników to byś sam sobie odpowiedział na to pytanie.marwooj pisze:
Zastanawia mnie czy trzeba brać pod uwagę coś takiego jak czułość anteny w jaką jest wyposażony modem.
Pan w salonie przekonywał mnie że nie ważne jest jaki mamy modem, jeśli jesteśmy w zasięgu to jakość połączenia będzie zawsze taka sama, co wy na to?
Pan w salonie jest poprostu dobry

Sytuacja sprzed 3 dni, klient przyszedł do mnie do salonu z modemem icon 225. Powiedział, że kupił ostatnio MAC-a i nie jest w stanie jego zainstalować, dzwonił do pomocy technicznej 601-101-101 to go odesłali na forum bez-kabli.pl

Więc no cóż szkoleń nie ma w ogóle!! Przynajmniej z zakresu czysto technicznego. I na pewno w salonach. Jak to wygląda w dziale technicznym nie wiem, ale odesłanie kogoś na forum, żeby sobie znalazł było super.
Ja miałem koleżankę w pracy która nie potrafiła rozróżnić HSDPA od EDGE. Ciągle jej się to myliło no i cóż zrobić ?

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A skąd oni tam o nas wiedzą??wlodus pisze:601-101-101 to go odesłali na forum bez-kabli.pl
-
- Stały użytkownik forum
Hmm.. pewnie z internetu :-)krystianb pisze: A skąd oni tam o nas wiedzą??
To co z tym modemem godnym zaufania?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jako sprzedawca dobrze powinieneś wiedzieć, że support jest jedynie dla Windowsa, przynajmniej póki co. Dobrze, że klient dostał choć taką informację, bo równie dobrze mógł usłyszeć, że nie będzie działało i tyle. Ciekawe co lepsze?Sytuacja sprzed 3 dni, klient przyszedł do mnie do salonu z modemem icon 225. Powiedział, że kupił ostatnio MAC-a i nie jest w stanie jego zainstalować, dzwonił do pomocy technicznej 601-101-101 to go odesłali na forum bez-kabli.pli co on ma z tym zrobić.
Co kto umie - to inna sprawa, oficjalne wsparcie jest tylko odtąd dotąd, lepiej się nie wychylać, bo i po co?
P.S. krystianb, ja jestem jednym z nich

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli w plusie dalej jest komuna i tylko i wyłącznie jeden słuszny system.Engelbert pisze:Jako sprzedawca dobrze powinieneś wiedzieć, że support jest jedynie dla Windowsa,
-
- Stary wyga bezprzewodowy
krystianb, a co to ma wspólnego z komuną? Rozwiń swoją myśl, jeśli możesz.
Po prostu ktoś kiedyś pewnie stwierdził, że obsługa innych systemów się nie opłaca.
Po prostu ktoś kiedyś pewnie stwierdził, że obsługa innych systemów się nie opłaca.
-
Pewnie! Na 8.10 sam powinien wykryćmarwooj pisze: Czy modem ten działa w Linuxie?

Ciekawa koncepcjaEngelbert pisze:Po prostu ktoś kiedyś pewnie stwierdził, że obsługa innych systemów się nie opłaca.

wlodus pisze:go odesłali na forum bez-kabli.pl

HSDPA ~90KB/s, 10km od nodeB -103dBm
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przypomina mi to narzucanie jednego słusznego systemu. Rozumiem , żę obsługa linuxa to wiadomo, ale są też użytkownicy mac'a z tego co wiem konkurencja zapewnia support, więc albo windows albo konkurencja.Engelbert pisze: a co to ma wspólnego z komuną? Rozwiń swoją myśl, jeśli możesz.
Ostatnio zmieniony 2008-11-30, 22:21 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
A ilu tych użytkowników MACów jest w PL bo ja np. nie znam żadnego osobiście więc z punktu widzenia np. PLUSA support dla nich nie jest ważny (to źle ale widocznie taką filozofię przyjęli)krystianb pisze:ale są też użytkownicy mac'a z tego co wiem konkurencja zapewnia support, więc albo windows albo konkurencja.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Troche jest tych fanatykow, jak by ich nie było, to by tego nie sprzedawali, a ostatnio coraz wiecej sklepow czysto "owocowych" sie pojawia. Jeszcze jak widze zainteresowanie tym w sklepach. A wsparcie tylko jednego systemu przez takiego giganta po prostu niesmacznie wygląda.wojteks pisze:A ilu tych użytkowników MACów jest w PL
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Przecież wielu nas czytakrystianb pisze:A skąd oni tam o nas wiedzą??

Tu przy okazji pozdrawiam serdecznie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Racja krystianb. Sterowniki do Optionów to ogólnie są, ale nie na stronie Plusa. Era support Maca ma.
Teraz wszyscy jadą na chińszczyźnie a oni raczej nie będą zawracać sobie głowy Mackiem (albo do Huawei jest soft na jabło a ja się tylko nie spotkałem).
Teraz wszyscy jadą na chińszczyźnie a oni raczej nie będą zawracać sobie głowy Mackiem (albo do Huawei jest soft na jabło a ja się tylko nie spotkałem).
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Heh,nie od dziś wiadomo,że ludzie Polkomtela nas czytająkrystianb pisze:A skąd oni tam o nas wiedzą??

- wlodus
No i ja mu to powiedziałemEngelbert pisze: Jako sprzedawca dobrze powinieneś wiedzieć, że support jest jedynie dla Windowsa, przynajmniej póki co. Dobrze, że klient dostał choć taką informację, bo równie dobrze mógł usłyszeć, że nie będzie działało i tyle. Ciekawe co lepsze?

Ja też nie mam pretensji do pomocy technicznej, po prostu chyba za długo w tej firmie pracuję i już się przyzwyczaiłem do pewnych zachowań

ogólnie chodziło mi o to, że w plusie potrzeba więcej szkoleń czysto technicznych

- bob
- Guru bezprzewodowy
A nie możecie odsyłać na stronę Ery?wlodus pisze:No i ja mu to powiedziałem