Jakie łącze/dostawca do wideorozmowy?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tadex
Początkujący użytkownik forum

Jakie łącze/dostawca do wideorozmowy?

Post autor: Tadex »

Witam,

Jestem nowy na forum - czytam je od kilku godzin i wiele się dowiedziałem o internecie przez komórkę. Ale byłbym wdzięczny za radę od forumowych fachowców :) Wyjeżdżam na rok za granicę i chciałbym się komunikować z dziewczyną przez wideorozmowy (sprawa dotyczy łącza dla niej właśnie).

Czy przez łącze komórkowe (UMTS) da się w praktyce efektywnie korzystać z wideorozmowy (przez Skype albo inny program)? A jeśli tak to którego dostawcę polecacie ? Na co przede wszystkim zwracać uwagę przy wyborze? Widziałem że np. Plus w testach ma wyższy upload co domyślam się że jest istotne przy takim połączeniu. A jakie znaczenie przy wideorozmowie ma Ping? Kwestia opóźnień w transmisji?

Kilka szczegółów dot sposobu korzystania z łącza
- miejsce używania: przede wszystkim w domu - Warszawa, centrum (ul. Poznańska, pomiędzy Wilczą a Hożą, jakieś 100m od Marszałkowskiej), znacznie rzadziej inne miejsca
- wg. mapy BTSów najbliższe nadajniki UMTS to Plus (jeden w odl. ok 100m, drugi 200m) i Play (150m), Orange (150m) i Era (3 nadajniki, jakieś 300m do każdego)
- mieszkanie na parterze, okna na ciasne podwórko (domyślam sie że to może negatywnie wpłynąć na zasięg)
- cena nie gra większej roli (bardziej już czas trwania umowy, bo łącze potrzebne jest na rok)
- korzystanie z rozmów wideo gł. w godzinach 13-15 (ja w tym czasie będę w strefie czasowej +7h)

Będę wdzięczny za każde info na ten temat - także to na ile działania takiego łącza są w praktyce "kapryśne" (wiem że potrafi zrywać połączenia, są opóźnienia - czy w centrum miasta też jest takie ryzyko?). Może ktoś z was korzystał z Internetu przez komórkę w tej okolicy?

A może ktoś zna jakieś inne sensowne rozwiązanie w tej okolicy(lokalny dostawca internetu)? Niestety Neo z różnych powodów nie można założyć, operatorzy TV kablowej też nie oferują w tej lokalizacji dostępu do sieci.

Tymczasem mam zamiar wziąć Play Online na 7 dni testu - ale wiadomo, na podstawie tak krótkiego okresu ciężko wyciągać długoterminowe wnioski.

Z góry wielkie dzięki!
Tadex
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jakie łącze/dostawca do wideorozmowy?

Post autor: ja.michal »

Tadex, jeśli chodzi o video to sieć komórkowa jest kapryśna. Po 1 pingi duże po 2 w Warszawie jednak nadajniki są załadowane.
W tej lokalizacji co podałeś praktycznie jest pełno nadajników każdej sieci. To już kwestia testowania.
Play do video rozmów nie wiem czy będzie dobry bo ma upload tylko UMTS a 384kb/s to mało. Lepszy by był modem i operator z HSUPA.

Druga sprawa to zabudowania. Niższa częstotliwość lepiej "przechodzi" przez ściany. Ja miałem na próbę Sferię. Rozmawiałem przez skypa, ale nie testowałem video. Pingi są bardzo małe bo nawet schodzą poniżej 100ms. Łącze teoretycznie download nieco ponad 3Mb/s upload nieco ponad 1Mb/s. Faktycznie download miałem 500-1000kb/s. Wolniejszy tak po 20. Upload koło 800-900kb/s Można wziąć na próbę na 14 dni. Jeśli masz czas to zobacz. Wydaje mi się, że mało osób z tego korzysta i sieć będzie dość "wolna". Umowa jest też na rok. Cena niestety nie zachęca, ale jakość usługi jest naprawdę ok.

Kolejną opcją jest operator który udostępnia sieć WiMax np. Netia. Pingi są dość małe i łącze dość szybkie bo 2Mb/s. Niestety nie wiem jaki upload.

To tak na szybko ode mnie. ;) Też mieszkam w Warszawie i wiec, że tu z netem ciężko mimo, że stolica.
Tadex

ja.michal - dzięki za odpowiedź. Pewnie najpierw zobaczę jak działa Play (bo test jest tańszy) a jak będzie kiepsko to pewnie sprawdzę też Plusa. O Orange słyszałem niepochlebne opinie a Era jak widzę nie ma możliwości testowania (za sensowną cenę) więc chyba sobie daruję.

Co do Sferii - też o niej myślałem, dopóki nie trafiłem na tą dyskusję: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... tart=285... Wygląda na to że nie bardzo warto się w to pakować, szczególnie że zostawię łącze dziewczynie, która nie bardzo się na tym zna i w przypadku problemów technicznych może sobie nie dać rady. Choć jeśli by się komórkowy net nie sprawdzał to w desperacji może spróbuję i Sferii. Netii natomiast się przyjrzę - na stronie mają niewiele informacji więc przedzwonię tam w tygodniu.

Swoją drogą to prawda że w Wawie z netem wcale tak dobrze nie jest, szczególnie jak się wynajmuje pokój/mieszkanie bez telefonu i nie ma możliwości założenia Neo itp. Szczególnie że nie wiedzieć czemu Aster i UPC oferują Internet tylko w niektórych lokalizacjach (żeby w samym centrum nie było?).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tadex pisze:Co do Sferii - też o niej myślałem, dopóki nie trafiłem na tą dyskusję:
Test jest za free. 14 dni. Ja zwróciłem po 10 bo miałem wolny dzień, żeby to załatwić.

Z komórkami nie jest tak, że wszystko chodzi lepiej. Po sobie widziałem, że ta sferia to lepiej chodziła niż Plus.
Akurat fajnie z tą sferią wypadło bo mi neo padła to czemu nie skorzystać z łącza za free na 14 dni. :)
Tadex pisze:Netii natomiast się przyjrzę - na stronie mają niewiele informacji więc przedzwonię tam w tygodniu.
Możesz i w weekend dzwonić.
Niepokoi mnie tylko to:
Tadex pisze:wynajmuje pokój/mieszkanie
Żeby założyć Netię będziesz musiał mieć zgodę właściciela lokalu. Bo umowa jest podpisana na lokalizację.
Więc niestety chyba Netia odpada. :(
Tadex pisze:Szczególnie że nie wiedzieć czemu Aster i UPC oferują Internet tylko w niektórych lokalizacjach (żeby w samym centrum nie było?).
Centrum jest od dawna. Wtedy nie było tych firm. Firmy kablowe robią sieć na nowych osiedlach, które się budują dopiero. Niestety. :(
Tadex

ja.michal - dzięki raz jeszcze.

Sferię w takim razie pewnie też wypróbuję, choć też pewnie 14 dni testu jest mało miarodajne (w tym przytoczonym przeze mnie wątku ludzie narzekali że transfer mocno siadał po pewnym czasie, bo Sferia po prostu przyblokowywała zbyt aktywnych użytkowników i zmuszała do rozwiązania umowy; boję się że regularne wideorozmowy też mogą dużo transferu zżerać)

Co do Netii WiMAX to ze zgodą właściciela mieszkania problemu mam nadzieję nie będzie - z Neo byłoby o tyle gorzej że trzeba byłoby podłączać linię telefoniczną, a to już o wiele więcej zachodu. Zresztą jakby wszystkie inne sposoby zawiodły to będziemy walczyć z właścicielami mieszkania i o Neo, ale łatwe to nie będzie.

A może ktoś jeszcze mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami co do internetowych wideorozmów przy użyciu łącz komórkowych? Wiem że to zależy od konkretnego miejsca, ale chciałbym wiedzieć na co mogę mieć nadzieje :)
paszczak

Post autor: paszczak »

Tadex pisze:A może ktoś jeszcze mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami co do internetowych wideorozmów przy użyciu łącz komórkowych?
Mój wujas wyemigrował do Francji i też chcieliśmy pogadać via video, tak na szybko wykonana próba na Skype kilka dni temu nie była optymistyczna.
Ja mam net gsm z Ery w zakresie hsdpa (naprawdę nieźle śmiga ;) )
Wujas miał dostęp przez wifi (Paryż).
Całość pewnie dałoby się jeszcze podrasować ale pewnie niewiele, bardzo przeszkadza mały upload na moim modemie. Generalnie nie polecam takiego rozwiązania. :dobani:
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Testowałem jak działa HSDPA Plusa i Skype video rozmowa.
Działało to płynnie, nie mogłem nic zarzucić.
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

marens pisze:Testowałem jak działa HSDPA Plusa i Skype video rozmowa.
Działało to płynnie, nie mogłem nic zarzucić.
A jak sprawa limitu?
Jak bardzo "pożera" skype z videorozmową?
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Tadex

paszczak pisze:Całość pewnie dałoby się jeszcze podrasować ale pewnie niewiele, bardzo przeszkadza mały upload na moim modemie. Generalnie nie polecam takiego rozwiązania.
A jaki w praktyce masz upload? I jaki myślisz byłby niezbędny do bezproblemowego działania? Trudno w necie znaleźć konkretne wymagania, ale słyszałem że przydałoby się 384 kbps.
Ostatnio zmieniony 2008-12-01, 10:25 przez Tadex, łącznie zmieniany 1 raz.
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: greenfrog »

Tadex pisze:[...]a Era jak widzę nie ma możliwości testowania (za sensowną cenę) więc chyba sobie daruję.[...]
Może warto kupić blueconnect starter do testów w Erze? Ja na Twoim miejscu do testów interka wziąłbym iPlusa z modemem na próbę, bo modemy iPlusa nie mają smoka i kupił starterki pozostałych sieci.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

wlodus pisze:A jak sprawa limitu?
Jak bardzo "pożera" skype z videorozmową?
Dokładnych wartości nie jestem w stanie przytoczyć, ale w tego co pamiętam nie opłaca się na pre-paid.
paszczak

Tadex pisze:A jaki w praktyce masz upload? I jaki myślisz byłby niezbędny do bezproblemowego działania?
Z pomiarów ze speedtest upload na maxa 340 ale w praktyce jest sporo mniej i pewnie wszystko rozbija się o to mniej. Download mam w granicach 4 mega i tu jest ok. Za mało było czasu na jakieś bardziej miarodajne testy, może na innym modemie byłoby lepiej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

paszczak pisze:pewnie wszystko rozbija się o to mniej.
Dokładnie.

[ Dodano: 2008-11-30, 16:51 ]
Na postaram się zrobić test video na HSUPA, ale jest problem z kamerką bo nie mam takiej którą skype obsługuje. :/
Zobaczę jak będzie na Google.

[ Dodano: 2008-11-30, 18:15 ]
Tadex, zrobiłem testy. Wprawdzie nie na HSPA bo zasięg za mały.
Podłączyłem się po neo (6/512). Sam obraz potrzebuje w zależności od wielkości i jakości obrazu. Testo robiłem w tlenie.
Przy małym rozmiarze obrazu (chyba 160x120), 15klatek/sek, jakość na max ustawiona potrzeba upload 50-80kb/s.
Przy dużym rozmiarze obrazu (prawdopodobnie 320x240), 25 klatek/sek, jakość na max potrzeba upload 70-120kb/s.
Wpływ miało jeszcze poruszanie się przed kamerą. :) Jak się spokojnie siedziało to te najniższe wartości były utrzymywane. Jak zacząłem machać i się morno kręcić to skakało.
Testowane bez audio.

Niestety nie wiem ile Skype potrzebuje do video rozmowy bo nie mam z kim testować i Skype nie obsługuje mojej kamerki.
Wiem, że jak rozmawiałem przez skypa na 3G to upload i download były na tym samym poziomie około 30-40kb/s. Sama rozmowa widać nie potrzebuje tyle łącza.
Dodam, że rozmowa była z dwóch stron na 3G. Ja w Polsce na iPlusie a brat w Irlandii w ruchu (prowadził). Przez około 45min rozmowy tylko raz na przycięło (zjeżdżał z autostrady).
Tadex

Ja.michal - wielkie dzieki za testy i informacje! Te transfery ktore podales mam nadzieje uda mi sie osiagnac u ktoregos z dostawcow netu 3G (najwyżej będę się starał za bardzo nie ruszać przed obiektywem ;). Na razie biore playa na test, bo jest najtanszy a rownolegle szukam innych opcji (Netia, Sferia).
ja.michal pisze:jest problem z kamerką bo nie mam takiej którą skype obsługuje.
Kurcze, nawet nie wiedzialem ze Skype nie obsługuje niektórych kamer (sam jeszcze kamerki nie kupiłem, to kolejny krok :) No ale będę też szukał alternatywnych komunikatorów do Skype bo słyszałem że często lepiej sprawdzają się inne rozwiązania.
greenfrog pisze:Może warto kupić blueconnect starter do testów w Erze? Ja na Twoim miejscu do testów interka wziąłbym iPlusa z modemem na próbę, bo modemy iPlusa nie mają smoka i kupił starterki pozostałych sieci.
Dzięki za podsunięcie dobrego pomysłu :) Wypróbuję!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tadex pisze:wielkie dzieki za testy i informacje!
Niema za co. ;)
Tadex pisze:sam jeszcze kamerki nie kupiłem, to kolejny krok
To najlepiej Logitech lub Creative. Ewentualnie takie które są z logiem Skype i informacją, że współpracują. Ja mam jakąś tanią w markecie kupioną za 40zł kamerkę więc się nie dziwię. ;)
Tadex pisze:będę też szukał alternatywnych komunikatorów do Skype bo słyszałem że często lepiej sprawdzają się inne rozwiązania
Z tego co mi wiadomo zdecydowanie lepszą jakość obrazu ma Yahoo Messenger.
greenfrog

Tadex pisze:będę też szukał alternatywnych komunikatorów do Skype
Wypróbuj też Gmail video talk http://mail.google.com/support/bin/answ ... wer=100173, bo ma tę zaletę, że pochłania mniej zasobów niż Skype i jest zintegrowana z Gmailem. A do wideorozmów także polecam najtańszą nawet kamerkę Logitecha.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

greenfrog, ten plugin google nie działa na wątpliwych kamerkach. Ale jak Logitech to powinno pójść. ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

greenfrog pisze:ma tę zaletę, że pochłania mniej zasobów niż Skype i jest zintegrowana z Gmailem.
A tą wadę, że nie działa dla Linuxa. :/
greenfrog

bob pisze: A tą wadę, że nie działa dla Linuxa. :/
Tez mnie to boli :!: Nie rozumiem czemu Google nie wspiera Linuxa :?:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

greenfrog pisze:Nie rozumiem czemu Google nie wspiera Linuxa :?:
Może za duże tempo zmian pingwina jest i wolą skupić się nad windą?
Tadex

Dzięki jeszcze raz za wszystkie rady!

Na razie wzięliśmy Playa na testy i nie jest źle. 5 kresek zasięgu UMTS. Dziś kupiliśmy kamerkę i zaczęliśmy próby wideo - na Skype obraz i dźwięk całkiem płynny (testowane w niedzielę ok 16). Google nie chciało działać, Yahoo ani Windows Live Messengera jeszcze nie wypróbowaliśmy.

Sam modem mamy od środy i widać że w tygodniu rzeczywiście wieczorami transfer spada - z drugiej strony wieczorami i tak nie będziemy rozmawiać (wspomniana różnica czasu).

Tymczasem znalazłem jeszcze jedną alternatywę dla netu przez komórkę w centrum Wawy - http://imedia.net.pl . Wygląda to całkiem nieźle - oczywiście droższe od playa, ale za 95 zł/mies można mieć całkiem niezłe łącze - 386/2048. Szkoda tylko że nie znamy żadnych opinii na temat ww. firmy (a działa tylko w centrum Wawy, więc moglibyśmy co najwyżej spróbować popytać wśród sąsiadów. Na razie pomęczymy playa przez pozostałe 2 dni i zobaczymy :)

Aha, kamerkę kupiliśmy Microsoftu (o zgrozo ;) - http://www.testeo.pl/testy-produktow/mi ... 50266.html . Też byłem początkowo przekonany do Logitecha (najchetniej Quick Cam Pro 9000) ale po przejrzeniu tony rankingów i testów doszedłem do wniosku że MS Lifecam 5000 jest nie gorszy, a 30% tańszy. I jak na razie z jakości obrazu jesteśmy bardzo zadowoleni (choć nie mamy też porównania do innych niż wbudowane w laptopy). Prawdopodobnie sam sobie taką kupię (na razie do testów korzystam z laptopa kumpla, ktory ma kamerkę wbudowaną).

Tyle ode mnie na razie - dam mały update jak podejmę ostateczną decyzję co do łącza.
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

ja.michal pisze:
greenfrog pisze:Nie rozumiem czemu Google nie wspiera Linuxa :?:
Może za duże tempo zmian pingwina jest i wolą skupić się nad windą?
Raczej jak dla mnie czysty ekonomiczny rachunek...prawie kazdy ma winde, do tego dochodza jabłuszka, i linux jest słabo reklamowana niszą, głownie dla zaawansowanych uzytkowników komputerów, ktorych aż tak duzo nie ma w skali globalnej.
paszczak

Tadex pisze: Windows Live Messengera jeszcze nie wypróbowaliśmy
Ruszyło coś może u Ciebie w tym temacie? Przekopałem trochę Google i wszyscy (no prawie :hyhy: bo oprócz Linuxowców) chwalą Windows Live Messenger.
Sam się zastanawiam czy nie wypróbować tego komunikatora :cfaniak:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

DJ1910 pisze:linux jest słabo reklamowana niszą, głownie dla zaawansowanych uzytkowników komputerów..
Oczywiście się z tym nie zgodzę bo w tej chwili Linux jest prostszy w obsłudze niż Vista. Nie ustępuje też jakością interfejsu i jest zupełnie okienkowy. A na dodatek nad usługą Gmail Video dla Linuxa wciąż trwają prace.
paszczak pisze:chwalą Windows Live Messenger.
Takie rozwiązania z racji swojego przywiązania do konkretnego komputera już są przestarzałe. ;)
Tadex

paszczak pisze:[...]
Ruszyło coś może u Ciebie w tym temacie? Przekopałem trochę Google i wszyscy (no prawie :hyhy: bo oprócz Linuxowców) chwalą Windows Live Messenger.
Sam się zastanawiam czy nie wypróbować tego komunikatora :cfaniak:
Hmm, no wypróbowaliśmy i Windows Live i Yahoo Messengera i w żadnym się jakość wideo (szczególnie płynność) nie umywała do Skype. Nie wiem czego to kwestia - może tego że moja dziewczyna ma słaby, kilkuletni komputer (a mam wrażenie że oba ww komunikatory mają znacznie więcej zżerających pamięć "wodotrysków" niż Skype). W dodatku o ile na skype połączenie udawało się w 90% przypadków, to na pozostałych komunikatorach co chwilę coś się "wykrzaczało". Dlatego ja nie polecam niczego innego poza Skype, choć pewnie może to wyglądać inaczej przy innej konfiguracji sprzętowej/innym łączu.

A co do łącza - zostaliśmy przy Play. Wieczorami rozmowa wideo wychodzi średnio, ale w ciągu dnia całkiem nieźle, więc to nam wystarczy. Zasięg jest na max, więc nie sądzę żeby w innej sieci komórkowej było lepiej. Sferia natomiast okazała się słaba, a Netia nie ma tam zasięgu. Dzięki raz jeszcze wszystkim, którzy pomogli (choć w sumie okazało się że pierwotne rozwiązanie okazało się satysfakcjonujące :)!

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-12-13, 10:56 ]
Wycinam zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2008-12-13, 10:38 przez Tadex, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To ja dodam informację, że w Skypie dodali wreszcie obsługę kamerek noname. :) Na mojej jakiejś marketowej działa elegancko, a w poprzednich wersjach nie ruszało.
ODPOWIEDZ