Pocieszę Was :)

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pocieszę Was :)

Post autor: mar_kow »

marens pisze:Ile płacisz w przeliczeniu za 1MB?
Biorąc pod uwagę koszty (w roamingu byłoby to ok. 50zł/1MB) korzystam tylko z sms'ów - ok 2.50 zł z netu korzystam tylko w bazie. W budynku mamy własne WiFi - podobno 2 Mbit/s ale to na pewno pomówienia :). Ogólnie w podróży korzystam z darmowych WiFi które uda mi się złapać na G900. Nie jest tego dużo - u nas wejdziesz na osiedle i masz kilkadziesiąt sieci i prawie wszystkie zabezpieczone lepiej lub gorzej. W Izraelu jeżeli coś namierzysz to prawie zawsze jest niezabezpieczone. Jeżeli ktoś ma dobre łącze to można nawet zadzwonić po skype do Polski. Nie pytałem aż tak szczegółowo o oferty głównego operatora IL ORANGE ale ich oferty są znacznie droższe. Wprowadzają telewizję poprzez GSM ale 3G wyświetliło mi się tylko w Telawiwie. W umowach do pakietów mogą dołączyć pakiety GPRS po 1 cencie za 10 KB - min jakie muszą wykupić to 25MB za prawie 30$/mies. Później mają ofertę dla mnie nie zrozumiałą - za 5MB - 25$/mies. Pozostałe to 50$/100MB, 149$/300MB. To nie brzmi zbyt różowo zważywszy na zasięg przeważnie GPRS.

Syria natomiast - kraj kontrastów - telefonia ich jest znacznie tańsza ale jeszcze raczkuje w zakresie transmisji danych. Sieci jest różnorodność - jadąc przez Damaszek jeżeli nie wybierze się ręcznie sieci to na automacie co chwila masz sms'a o nowej sieci. Sieci WiFi jest jeszcze mniej, są powolne i z reguły nie zabezpieczone. To samo jest w Egipcie - ale tam już testów nie robiłem - oganiałem się przed sprzedawcami i pilnowałem kieszeni... Jordania - kraj bogaty, czysty - dolar tańszy w stosunku do dinara ale z netem jest podobnie. Pewnie górę bierze wyznaniowość która nie toleruje za bardzo tak szerokiego dostępu do świata jakim jest Internet...
bob pisze:Robimy zapisy a bilet wstępu to bezpieczny dobrej jakości plastik. ;)
Jedno z wielu co mnie zresztą zaszokowało to Żydzi mają świra na punkcie bezpieczeństwa (zresztą zrozumiałe biorąc pod uwagę zamachy). Przy każdym wejściu do hotelu, plaży, gddziekolwiek jest dużo ludzi to wejścia pilnuje kilku uzbrojonych po zęby ochroniarzy. Mają prawo grzebać w plecakach, torebkach. No i przechodzi się przez bramki z różnymi wykrywaczami. A ich granice to już masakra - każdorazowy wjazd to szczegółowa parogodzinna kontrola. Przy okazji się nie śpieszą... Na drogach co kilkadziesiąt km wojskowe checkpointy, broń gotowa do strzału i skierowana w przejeżdżających - gdyby jakiś samochód się nie zatrzymał zostałby poczęstowany serią z M60 bez ostrzeżenia... Tak zginął kiedyś Austriak z UNDOF bo jadąc wieczorem nie zwolnił koło checkpointu...
Wjeżdżając do Strefy Gazy trzeba się liczyć znowu z kamieniami Palestyńczyków - nienawidzą Żydów ale za ONZ-tem też nie przepadają... Tak że wycieczki są czasami ekstremalnie ekscytujące :gwiazdki: ...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

mar_kow pisze:Tak że wycieczki są czasami ekstremalnie ekscytujące :gwiazdki: ...
Słyszałem o tym. Moi koledzy byli w tych krajach na wycieczce firmowej i jeden nawet był zatrzymany na kilka godzin. Prawdopodobnie przez wąsy. Należy się golić na takie wyjazdy, żeby nie wzbudzać podejrzeń. :rotfl:
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Czekając na odprawę chciałem wyrzucić pudełko po soku, nie za bardzo mogłem dojrzeć kosz na śmieci więc rozglądając się bacznie ruszyłem na poszukiwania. W końcu udało mi się znaleźć i po prostu wyrzuciłem karton. Nie zdążyłem za bardzo odejć jak za chwilkę obsługa przejrzała dokładnie co właśnie wyrzuciłem gotowa mnie zatrzymać. Kolega zostawił na chwilę podręczny plecak na ławce za co o mało nie zostaliśmy wyrzuceni z klimatyzowanej hali... :/

Dzisiaj bez wyjazdów - nuda, więc się rozpisałem ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mar_kow, to ciekawą robotę masz. ;) Akurat mam zajęcia teraz z Prawa Międzynarodowego Publicznego i te wszystkie organizacje międzynarodowe przerabiamy. Tez ONZ na tapecie. ;)

Co do cen internetu to chyba tajniej wychodzi internet przez satelitę. "Tylko" 12zł za 1MB w BGAN. ;) Koło 400kb/s symetryk to się da coś porobić. :)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

mar_kow pisze:za 5MB - 25$/mies. Pozostałe to 50$/100MB, 149$/300MB.
:gwiazdki: :gwiazdki: :gwiazdki:

[ Dodano: 2008-11-30, 16:53 ]
ja.michal pisze:"Tylko" 12zł za 1MB w BGAN. ;) Koło 400kb/s symetryk to się da coś porobić. :)
Ale przy takich cenach to tylko pre-paid, bo 1GB - 12000zł
Każda przypadkowa aktualizacja boli.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens pisze:Ale przy takich cenach to tylko pre-paid, bo 1GB - 12000zł
Każda przypadkowa aktualizacja boli.
Tak pre-paid. Ja patrzyłem ceny tylko w pre-paidzie. :)

marens, wejdź na strony naszych polskich operatorów w dział roamingowy i zobacz np USA. W Erze to ceny od 60-90zł za 1MB. :]
marens
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze: marens, wejdź na strony naszych polskich operatorów w dział roamingowy i zobacz np USA. W Erze to ceny od 60-90zł za 1MB. :]
Ty to w Playu mam taniej 20zł :gwiazdki:

Widzę, że kolega w wakacje z Egiptu nie zapłacił jakiś wielkich pieniędzy ze roaming 250zł za tygodniowy pobyt :rotfl:

Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens pisze:Ty to w Playu mam taniej 20zł :gwiazdki:
W niektórych krajach Europy i w USA jest 5zł za 1MB w roamingu u Playa. ;)
http://web.playmobile.pl/pl/play-abonam ... ja_danych/

Ogólnie ciekawie zaczyna się dziać. :)
http://web.playmobile.pl/pl/uslugi/roam ... index.html

Ale ten roaming w samolocie to wali po kieszeni. :P 15zł/min, 4zł sms, 6zł mms. :] 50zł za 1MB (naliczane co 100KB). :rotfl:
marens
Guru bezprzewodowy

Zastanawiam się, czy jak mam w Polsce limit kredytowy 300zł (Play), czy dotyczy on też roamingu.
Tak aby nie dostać wesołego rachunku poza Europą.

Szczerze to się nie wybieram.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens pisze:Zastanawiam się, czy jak mam w Polsce limit kredytowy 300zł (Play), czy dotyczy on też roamingu.
A nie wiem. Też mam limit 300zł aktualnie. Kiedyś w innych sieciach a dokładniej w Erze to trzeba było albo kaucje 2000zł wpłacić, albo dać kserokopię karty kredytowej.

[ Dodano: 2008-11-30, 21:43 ]
Jak miałem Playa na kartę to na Bornholmie (Dania) w ciągu 8h pobytu poszło 26zł. :hyhy:
Chociaż nie było tak drogo 1zł sms 2zł mms. 99gr za odbieranie 1.99zl/min.
ODPOWIEDZ