wojteks, ma całkowitą rację analogicznie jest z mp4. Co to jest mp4?wojteks pisze:To wymysł niedouczonych "sprzedawaczy" laptopów którzy widząc szeroki (54mm) port ExpressCard myślą że to PCMCIA i wymyślają jakąś chorą nazwę.

Moderator: Moderatorzy
wojteks, ma całkowitą rację analogicznie jest z mp4. Co to jest mp4?wojteks pisze:To wymysł niedouczonych "sprzedawaczy" laptopów którzy widząc szeroki (54mm) port ExpressCard myślą że to PCMCIA i wymyślają jakąś chorą nazwę.
Lewy kanał, prawy kanał, niskie tony, obraz.bob pisze:Co to jest mp4?
Nie ja.michal to bzdura i tyle ale się przyjęła niestety...ja.michal pisze:Lewy kanał, prawy kanał, niskie tony, obraz.
Nazwa stworzona przez marketingowców dla nazwania urządzenia ciut lepszego od odtwarzacza mp3 ponieważ posiada mikroskopijny ekranik na którym mozna zepsuc wzrok oglądając zdjęcia lub filmy. A że lepszy to i numer większybob pisze:Co to jest mp4?
A kompresjaa mpeg-4 chodź to raczej wideo sie tyczy, istnieje coś takiego jak rozszerzenie pliku mp4, choć kompresja audio tam występująca to AAC+. Być może jestem w błędzie, wiem tylko tyle że te w tych pliczkach zapisana jest tylko połowa informacji audio, reszta wyliczana jest z harmonicznych.Sundance_kid pisze:Nazwa stworzona przez marketingowców
bob pisze:bzdura i tyle ale się przyjęła niestety...
Czyli można powiedzieć, że w skrócie. MPEG-4+AAC+ = mp4.krystianb pisze:A kompresjaa mpeg-4 chodź to raczej wideo sie tyczy, istnieje coś takiego jak rozszerzenie pliku mp4, choć kompresja audio tam występująca to AAC+.
Nie tylko mp4 występuje rownież jako samo audio, choć bardziej prawidłowym formatem jest m4aja.michal pisze:Czyli można powiedzieć, że w skrócie. MPEG-4+AAC+ = mp4.
A czasem nie brakowało wysokich tonów??ja.michal pisze:a format mp4 odtwarza odtwarzacz do mp3 z tym, że sam dźwięk.
Jak w każdym skompresowanym pliku brakuje jak dla mnie tonów.krystianb pisze:A czasem nie brakowało wysokich tonów??
Miałem na myśli odciecie całej góry, powyżej 8 może 10kHz.ja.michal pisze:Jak w każdym skompresowanym pliku brakuje jak dla mnie tonów.