[NEWS] HTC Touch Diamond w ofercie Orange

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

[NEWS] HTC Touch Diamond w ofercie Orange

Post autor: Jo_gurt »

Orange wprowadził do sprzedaży telefon HTC Touch Diamond - urządzenie nowej generacji wyposażone w trójwymiarowy interfejs dotykowy Touch FLO™, nawigację satelitarną, liczne funkcje biznesowe i najszybszy dostęp do Internetu. Telefon można kupić w ofercie Orange już od 1 zł.

HTC Touch Diamond w Orange jest dostępny dla klientów indywidualnych w ofercie Abonament i Mix oraz w ofercie Orange dla Firm.
źródło: laptopy.info.pl
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: [NEWS] HTC Touch Diamond w ofercie Orange

Post autor: zDaleKi »

Ciekawe jak się sprawdzi "wyjątkowy trójwymiarowy interfejs dotykowy TouchFLO™"? :]
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

BliSki pisze:"wyjątkowy..."
Chyba jak zawsze jest zbyt wyjątkowy... Gdzieś czytałem, że jakby HTC wypuszczało sprzęt z takim romem jak w orange, to juz dawno temu musieli by produkcję zakończyc...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
dkjk80
Użytkownik forum

Post autor: dkjk80 »

Jak na razie to same "plusy" zbiera...
Czyżby same zalety ? a żadnych wad ? :?
Hm... czas pokaże :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

BliSki pisze:Ciekawe jak się sprawdzi "wyjątkowy trójwymiarowy interfejs dotykowy TouchFLO™"?
Sprawuje się świetnie choć dotykowy ekran mógłby być odrobinę czulszy. ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

dkjk80 pisze:Jak na razie to same "plusy" zbiera...
Moja wypowiedź tyczyła sie tylko diamonda z softem "poprawianym" przez "fachowcow" z orange. A ogólnie diamond jest kuszący.
Edit:
Troche o "poprawkach" orange mozna u kolegow poczytac Diamond w orange...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Czytam, że w HTC bardzo jest słaba bateria. Praktycznie trzeba codziennie doładowywać, a to spora wada jak dla mnie. :dobani: No i zdjęcia niespecjalnie w nim wychodzą. Chyba nie ma lapy błyskowej. No coż, nie ma telefonu idealnego. :/ Może jednak E71?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ufo atakuje pisze:Czytam, że w HTC bardzo jest słaba bateria. Praktycznie trzeba codziennie doładowywać,
Każde PDA, które wykorzystywane jest jak miniaturowy notebook (czyli ciągłe podświetlanie + HSDPA + WiFi czasami) działa krótko, zatem pojęcie jest względne. Trzeba znać czasy pracy w każdym trybie aby coś na ten temat powiedzieć. Czyli ciągłe "uśpienie", rozmowy telefoniczne i praca jako komputer z WiFi (tu działa zapewne najkrócej i pewnie tylko paręnaście godzin). Mój PDA pracuje w trybie "nicnierobienia" do 4 dni a w trybie "komputer-WiFi" czyli przeglądanie stron potrafi tylko jeden dzień ;)
Ufo atakuje pisze:No i zdjęcia niespecjalnie w nim wychodzą.
Nie ukrywajmy że zdjęcia z PDA nigdy nie będą takie doskonałe jak w aparatach fotograficznych. Jednak aby "coś" robiło dobrze fotki musi mieć dobra optykę na która miejsca w PDA nie ma.
Ufo atakuje pisze:Chyba nie ma lapy błyskowej.
Gdyby miał, to też zapewne tylko LED a ona mało daje.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Jednak dla mnie ładowanie codziennie telefonu jest trudne do przełknięcia. Przyzwyczajony jestem, że bateria starcza minimum na 3-4 dni a jak leży to na tydzień. Widziałem test porównawczy z Samsungiem Omnia i tam ponoć jest z tym dwa razy lepiej. Również E71 z baterią 1500 mAh zapowiada się lepiej pod tym względem. Nie chcę telefonu, który może mi się rozładować w ciągu dnia. :/
Co do wad Diamonda pisali cos o braku jakiejś klawiatury, ale nie doczytałem o co chodzi. Samsung ma też dotykowy ekran i ją posiada, a HTC nie. Ponoć to wielka wada. Do tego pod względem mp3 też nie zachwyca. GPS, a raczej a-GPS działa równie dobrze na wszystkich modelach z najwyższej półki więc jaka jest właściwie przewaga HTC nad konkurencją? Lepszy wyświetlacz, wzornictwo? Do komunikacji ma wszystko, ale ja HSUPA tak bardzo nie potrzebuję, a HSDPA i tak będę miał obcięte do 1mb/s, więc nawet 3,6 spokojnie by wystarczyło. :/
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Jakoś wygląd Diamond'a do mnie nie przemawia - bardziej Cruise albo Pro mi się podoba niż to kanciaste a tym bardziej jeżeli ma to być jeszcze brand softem od Orange.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Borg pisze:Pro mi się podoba
Mi również touch pro czyli taki diamond tylko grubszy. ;)
Ufo atakuje pisze:Co do wad Diamonda pisali cos o braku jakiejś klawiatury,
Chyba tu jakieś nieporozumienie nastało. :zdziwko:

http://pl.engadget.com/photos/htc-touch-pro-5/973882/

Zależy jaki Ty model chcesz.
Jeśli nie chcesz PDA (zawsze będzie żarł prąd) to kup sobie zwykły telefon.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Kumpel z pracy wziął Diamonda z Ery i więc trochę nad nim posiedziałem ostatnio. Telefon fajny, bardzo cienki, szybki system, wyświetlacz genialny choć trzeba sie przyzwyczaić. Wszystko działa super. Internet na telefonie= bajka.

Ale jest jedna poważna wada moim zdaniem. W miejscu gdzie moja Nokia 6630 pokazuje 5-6 kresek na 7 na Diamondzie jest 1, czasem dwie. :( Co gorsza przerzuca tam co chwila na EDGE i z powrotem na umts. Na nokii zasieg UMTS ani drgnie i cały czas jest prawie pełny.

Udało mi się uruchomić field test w Diamondzie (*#*#364#*#* ). Pokazuje siłe sygnału podobną do wartości z Cell tracka na 6630, mimo to na nokii jest prawie pełen zasięg, a tam jedna kreska. Wygląda na to, ze telefon potrzebuje naprawdę silnego sygnału 3G, bo inaczej przerzuca na GSM. Wymusiłem też na obu tryb GSM i tu też niespodzianka. W pomieszczeniu wskazywały nawet podobnie, ale na zewnątrz zdecydowanie Nokia wskazywała większą moc sygnału dla pierwszych kanałów- i to aż o ~10dBm. Ciekawostką było, że Diamond w ogóle nie widział jednego kanału, który na Nokii był przeważnie na drugim miejscu.

Dodatkowo irytujące jest to, że nie ma w Diamondzie opcji wymuszania trybu 3G. Jest tyko GSM i auto (GSM/3G). Generalnie trochę dziwnie się to zachowuje, jakby w oprogramowaniu były zapisane wyższe poziomy siły sygnału dla przełączania GSM-UMTS. Osoby, które mają słaby zasięg 3G (np.na nokiach) mogą zapomnieć o korzystaniu z 3G na Diamodzie, chyba że jest tam karta play do internetu. Chyba tylko ona obecnie może zmusić ten telefon do korzystanmia z 3G nawet przy minimalnym sygnale, choć nie sprawdzałem tego.

Największa niespodzianka była taka, że TELEFON NIE MIAŁ SIMLOCKA :D :D a był wzięty w normalnym abonamencie w erze. Po włożeniu karty Playa można było wszędzie dzwonić. I co wy na to? :hyhy:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Kumpel z pracy wziął Diamonda z Ery i więc trochę nad nim posiedziałem ostatnio
Znaczy MDA Compact IV?? Sam nie wiem czy nie ładniejszy od diamona. A z tym simlockiem ciekawa informacja, choć z tego co czytałem to da sie go za fryy pozbyć, wystarczy odpowiedni soft zainstalować.
Choć osobiście jedkank nie mam przekonania do klawiatury ekranowej, sprzetowa w TP barjdziej mnie przekonuje.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze:Dodatkowo irytujące jest to, że nie ma w Diamondzie opcji wymuszania trybu 3G. Jest tyko GSM i auto (GSM/3G). Generalnie trochę dziwnie się to zachowuje, jakby w oprogramowaniu były zapisane wyższe poziomy siły sygnału dla przełączania GSM-UMTS. Osoby, które mają słaby zasięg 3G (np.na nokiach) mogą zapomnieć o korzystaniu z 3G na Diamodzie, chyba że jest tam karta play do internetu.
http://forum.xda-developers.com/showpos ... tcount=101
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Co do smoków to ostatnio operatorom to się zdarza - szczególnie Erze, chyba pan Kazio od zakładania się pochorował i mają kogoś na zastępstwo ;). Czytałem że pierwsze partie SE Xperi X1 z Ery nie miały simlocków, pierwsze partie HTC Touch HD w Play'u też nie miały.

Co do Diamond'a miałem go już brać bo tą pamięć czy ten kobiecy wygląd jakoś bym przebolał ale kolega który ma od kilku miesięcy go napisał mi :
po prostu musisz mieć ze sobą kabelek, jeden w domu drugi w biurze trzeci w aucie (do navi)
Jak to przeczytałem odechciało mi się Diamond'a i zamówiłem Touch HD, przynajmniej nie będę kabli nosił po kieszeniach :hyhy: .
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

MDA Vario IV tez nie maja simlocka - dzisiaj sam sprawdzilem ;)
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

bob pisze:Ufo atakuje napisał/a:
Dodatkowo irytujące jest to, że nie ma w Diamondzie opcji wymuszania trybu 3G. Jest tyko GSM i auto (GSM/3G). Generalnie trochę dziwnie się to zachowuje, jakby w oprogramowaniu były zapisane wyższe poziomy siły sygnału dla przełączania GSM-UMTS. Osoby, które mają słaby zasięg 3G (np.na nokiach) mogą zapomnieć o korzystaniu z 3G na Diamodzie, chyba że jest tam karta play do internetu.
http://forum.xda-develope...7&postcount=101
No i czego mam się spodziewać po tym kodzie *#*#INFO#*#* , bo ciekawość mnie zżera. Jest może więcej takich kodów, bo jakoś google mnie zawodzi... :niepewny:

yagi pisze:MDA Vario IV tez nie maja simlocka - dzisiaj sam sprawdzilem ;)
No to wszystkie nie mają, czy tylko pierwsze partie. Jak ktoś ma simlocka na HTC, niech się pochwali. :]
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze:No i czego mam się spodziewać po tym kodzie *#*#INFO#*#* , bo ciekawość mnie zżera
Tu masz wolne tłumaczenie (np. "brzeg" to "edge"):
http://translate.google.pl/translate?hl ... l=en&tl=pl
Oryginał:
http://forum.xda-developers.com/showthr ... 76&page=10
Rozwiązanie, które Ci podsunąłem jest na drugiej stronie a zapytania na tej.

[ Dodano: 2008-12-17, 09:46 ]
Ufo atakuje pisze:Jest może więcej takich kodów, bo jakoś google mnie zawodzi... :niepewny:
To samo pytanie zadał essojay:
you have any more of this kind of invaluable tips?
"masz jeszcze jakieś tego rodzaju bezcenne wskazówki?"
Odpowiadam, nie mam.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Przy wprowadzaniu tego kodu nie można wprowadzić liter. Jak wprowadzić to "INFO" ? :niepewny:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze:Jak wprowadzić to "INFO" ? :niepewny:
Ufo atakuje, nie wiem. Jutro zobaczę u kumpla jak to z tym jest. :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze:Jak wprowadzić to "INFO" ?
Obstawiam, że wciska sie cyferki literkom odpowiadające, taki amerykański zwyczaj, przerabiania numerow na nazwy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

krystianb pisze:Obstawiam, że wciska sie cyferki literkom odpowiadające, taki amerykański zwyczaj, przerabiania numerow na nazwy.
Tak jest. Podobnie jak się w Nokii sprawdza adres MAC wifi wklepując kod. Wpisywałem cyferki bezmyślnie a potem się okazało, że układają się w CHECKMAC czy coś podobnego - już nie pamiętam.
WiValdiBB
Początkujący użytkownik forum

Post autor: WiValdiBB »

Ale jest jedna poważna wada moim zdaniem. W miejscu gdzie moja Nokia 6630 pokazuje 5-6 kresek na 7 na Diamondzie jest 1, czasem dwie. :( Co gorsza przerzuca tam co chwila na EDGE i z powrotem na umts. Na nokii zasieg UMTS ani drgnie i cały czas jest prawie pełny.

Udało mi się uruchomić field test w Diamondzie (*#*#364#*#* ). Pokazuje siłe sygnału podobną do wartości z Cell tracka na 6630, mimo to na nokii jest prawie pełen zasięg, a tam jedna kreska. Wygląda na to, ze telefon potrzebuje naprawdę silnego sygnału 3G, bo inaczej przerzuca na GSM. Wymusiłem też na obu tryb GSM i tu też niespodzianka. W pomieszczeniu wskazywały nawet podobnie, ale na zewnątrz zdecydowanie Nokia wskazywała większą moc sygnału dla pierwszych kanałów- i to aż o ~10dBm. Ciekawostką było, że Diamond w ogóle nie widział jednego kanału, który na Nokii był przeważnie na drugim miejscu.

Dodatkowo irytujące jest to, że nie ma w Diamondzie opcji wymuszania trybu 3G. Jest tyko GSM i auto (GSM/3G). Generalnie trochę dziwnie się to zachowuje, jakby w oprogramowaniu były zapisane wyższe poziomy siły sygnału dla przełączania GSM-UMTS. Osoby, które mają słaby zasięg 3G (np.na nokiach) mogą zapomnieć o korzystaniu z 3G na Diamodzie, chyba że jest tam karta play do internetu. Chyba tylko ona obecnie może zmusić ten telefon do korzystanmia z 3G nawet przy minimalnym sygnale, choć nie sprawdzałem tego.
Oczywiście że jest opcja blokowania na pożądanym paśmie: należy tapnąć w ikonę poziomu sygnału, potem jeszcze raz potwierdzić wybór, a następnie Ustawienia / zakładka: Pasmo i wybierz swe pasmo dla GSM/UMTS: UMTS (800+2100). Urządzenie świetnie się spisuje również jako modem, używam go od ponad roku w BLUECONECT'cie, aktualnie w PLAY'u. Mam bezproblemowy zasięg HDSP tam gdzie modem Option Globetrotter działał tylko na EDGE, a wyposażony w antenkę z rzadka łapał 3G
Największa niespodzianka była taka, że TELEFON NIE MIAŁ SIMLOCKA :D :D a był wzięty w normalnym abonamencie w erze. Po włożeniu karty Playa można było wszędzie dzwonić. I co wy na to? :hyhy:
Drobna aplikacja bez problemu załatwia sprawę SIMa (aczkolwiek jest bardzo ciężko osiągalna na necie - podobno została wykradziona specowi od bootloaderów i ROm'ów, autorowi OLIPro - kolesie ze sceny natychmiast usuwają wszelkie przecieki ) Ale mamy swoje dojścia :) Chociaż muszę przyznać, że aplikacja ta nie chciała zadziałać na angielskim sofcie, po wgraniu Pl'ki zaczęła się uruchamiać, i zrzuciła SIM T-Mobila, który nie chciał puścić bratniej ERY :)
podpis elekroniczny
ODPOWIEDZ