Czy operator sieci radiowej moze widziec co ogladam

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szumlak
Użytkownik forum

Czy operator sieci radiowej moze widziec co ogladam

Post autor: szumlak »

Witam
Jestem użytkownikiem sieci radiowej, mam neta przez karte sieciowa mojego kompa i nurtuje mnie pytanie czy operator moze widziec co ja przeglaam w sieci, lacznie z moimi haslami do np forow lub banku ??? A i czy moze sprawdzic co sciagam z sieci ???
z gory dziekuje za odp
Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 10:47 przez szumlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Czy operator sieci radiowej moze widziec co ogladam

Post autor: Jo_gurt »

Zależy co rozumiesz przez "może". Wg prawa - nie może. Technicznie to przedstawia się mniej więcej tak:
szumlak pisze:co ja przeglaam w sieci
Tak.
szumlak pisze:haslami do np forow
Tak.
szumlak pisze:lub banku
Nie.
szumlak pisze:A i czy moze sprawdzic co sciagam z sieci ???
Tu różnie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

szumlak pisze:przeglaam w sieci, lacznie z moimi haslami do np forow lub banku ??? A i czy moze sprawdzic co sciagam z sieci
Widzi wszystko co nie idzie po https (głównie banki) i innych szyfrowanych niezależnie połączeniach. Jak chce to widzi loginy/hasła do skrzynek e-mail (nie wszystkich), hasła/loginy do for internetowych (np. naszego forum) jak również cały ruch http/ftp. Oczywiście podsłuchiwanie tego jest nielegalne i operatorzy tego nie robią (ale kto go sprawdzi) bo nie mają na to czasu natomiast mają obowiązek logować jakie IP o której godzinie łączy się z jakim IP (logi połączeń, robi tak tp sa na neostradzie czy inni komórkowcy, radiowi ISP też mają taki obowiązek)
Nie pomagam na PW!
szumlak
Użytkownik forum

Post autor: szumlak »

Mozna jakos sie zabepieczyc przed podgladaniem przez operatorow hasel , loginow itp rzeczy ?
A jak mozna sprawdzic czy ktos wlamal sie na mojego kompa lub pobral jakies pakiety z mojego kompa? ( sa programy na to czy jest to wyzsza szkola jazdy ) ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

szumlak pisze:Mozna jakos sie zabepieczyc przed podgladaniem przez operatorow hasel , loginow itp rzeczy ?
Jedynym wyjściem jest używanie szyfrowanych połączeń (serwery e-mail z szyfrowaniem logowania).
Znacznie groźniejsza jest możliwość podsłuchiwania sieci WiFi przez obcych (włamywacz, złodziej, szpieg przemysłowy itp.) dlatego każda sieć powinna być szyfrowana minimum WPA (WEP jest zbyt łatwy do złamania). Nawet protokół pppoe nie zabezpiecza przed podsłuchem/włamaniem.

Jeżeli dostawca ma 1000 klientów to którego będzie podsłuchiwał? żadnego, bo nie ma czasu (prawo zabrania) na takie działanie chyba że będzie miał podejrzenie włamania do sieci albo nielegalnego dzielenia łącza. Internet nie jest anonimowy, łatwo w nim podsłuchiwać. Należy o tym zawsze pamiętać.
szumlak pisze:A jak mozna sprawdzic czy ktos wlamal sie na mojego kompa lub pobral jakies pakiety z mojego kompa?
Pod Windows podstawą są aktualizacje, dobry antywirus i włączony firewall. Oczywiście powściągliwość w klikaniu wszystkiego co jest na stronach www jest wskazana.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

szumlak pisze:jak mozna sprawdzic czy ktos wlamal sie na mojego kompa lub pobral jakies pakiety z mojego kompa?
Najlepiej się tu sprawdzi FireWall, pokaże Ci wszystkie próby podłączenia się do Twojego komputera. Np. Comodo Firewall ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze:Jedynym wyjściem jest używanie szyfrowanych połączeń (serwery e-mail z szyfrowaniem logowania).
Można byłoby całkowicie łączyć się z internetem poprzez jakieś szyfrowane proxy. Wtedy chyba cały ruch wychodzący/przychodzący do komputera jest szyfrowany. Ale to nieco może obniżyć wydajność internetu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ