Czy operator sieci radiowej moze widziec co ogladam
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Czy operator sieci radiowej moze widziec co ogladam
Witam
Jestem użytkownikiem sieci radiowej, mam neta przez karte sieciowa mojego kompa i nurtuje mnie pytanie czy operator moze widziec co ja przeglaam w sieci, lacznie z moimi haslami do np forow lub banku ??? A i czy moze sprawdzic co sciagam z sieci ???
z gory dziekuje za odp
Jestem użytkownikiem sieci radiowej, mam neta przez karte sieciowa mojego kompa i nurtuje mnie pytanie czy operator moze widziec co ja przeglaam w sieci, lacznie z moimi haslami do np forow lub banku ??? A i czy moze sprawdzic co sciagam z sieci ???
z gory dziekuje za odp
Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 10:47 przez szumlak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy operator sieci radiowej moze widziec co ogladam
Zależy co rozumiesz przez "może". Wg prawa - nie może. Technicznie to przedstawia się mniej więcej tak:
Tak.szumlak pisze:co ja przeglaam w sieci
Tak.szumlak pisze:haslami do np forow
Nie.szumlak pisze:lub banku
Tu różnie.szumlak pisze:A i czy moze sprawdzic co sciagam z sieci ???
- wojteks
- *** Administrator ***
Widzi wszystko co nie idzie po https (głównie banki) i innych szyfrowanych niezależnie połączeniach. Jak chce to widzi loginy/hasła do skrzynek e-mail (nie wszystkich), hasła/loginy do for internetowych (np. naszego forum) jak również cały ruch http/ftp. Oczywiście podsłuchiwanie tego jest nielegalne i operatorzy tego nie robią (ale kto go sprawdzi) bo nie mają na to czasu natomiast mają obowiązek logować jakie IP o której godzinie łączy się z jakim IP (logi połączeń, robi tak tp sa na neostradzie czy inni komórkowcy, radiowi ISP też mają taki obowiązek)szumlak pisze:przeglaam w sieci, lacznie z moimi haslami do np forow lub banku ??? A i czy moze sprawdzic co sciagam z sieci
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Mozna jakos sie zabepieczyc przed podgladaniem przez operatorow hasel , loginow itp rzeczy ?
A jak mozna sprawdzic czy ktos wlamal sie na mojego kompa lub pobral jakies pakiety z mojego kompa? ( sa programy na to czy jest to wyzsza szkola jazdy ) ?
A jak mozna sprawdzic czy ktos wlamal sie na mojego kompa lub pobral jakies pakiety z mojego kompa? ( sa programy na to czy jest to wyzsza szkola jazdy ) ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jedynym wyjściem jest używanie szyfrowanych połączeń (serwery e-mail z szyfrowaniem logowania).szumlak pisze:Mozna jakos sie zabepieczyc przed podgladaniem przez operatorow hasel , loginow itp rzeczy ?
Znacznie groźniejsza jest możliwość podsłuchiwania sieci WiFi przez obcych (włamywacz, złodziej, szpieg przemysłowy itp.) dlatego każda sieć powinna być szyfrowana minimum WPA (WEP jest zbyt łatwy do złamania). Nawet protokół pppoe nie zabezpiecza przed podsłuchem/włamaniem.
Jeżeli dostawca ma 1000 klientów to którego będzie podsłuchiwał? żadnego, bo nie ma czasu (prawo zabrania) na takie działanie chyba że będzie miał podejrzenie włamania do sieci albo nielegalnego dzielenia łącza. Internet nie jest anonimowy, łatwo w nim podsłuchiwać. Należy o tym zawsze pamiętać.
Pod Windows podstawą są aktualizacje, dobry antywirus i włączony firewall. Oczywiście powściągliwość w klikaniu wszystkiego co jest na stronach www jest wskazana.szumlak pisze:A jak mozna sprawdzic czy ktos wlamal sie na mojego kompa lub pobral jakies pakiety z mojego kompa?
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Najlepiej się tu sprawdzi FireWall, pokaże Ci wszystkie próby podłączenia się do Twojego komputera. Np. Comodo Firewallszumlak pisze:jak mozna sprawdzic czy ktos wlamal sie na mojego kompa lub pobral jakies pakiety z mojego kompa?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Można byłoby całkowicie łączyć się z internetem poprzez jakieś szyfrowane proxy. Wtedy chyba cały ruch wychodzący/przychodzący do komputera jest szyfrowany. Ale to nieco może obniżyć wydajność internetu.wojteks pisze:Jedynym wyjściem jest używanie szyfrowanych połączeń (serwery e-mail z szyfrowaniem logowania).
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)