Rozłaczanie sie neta.

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rudzielec102
Początkujący użytkownik forum

Rozłaczanie sie neta.

Post autor: rudzielec102 »

Witam, mam problem z internetem z Orange Free. Jako modemu używam nokii 6680 i łącze się za pomocą BT, wszystko chodzi idealnie, ale co jakiś zrywa mi połączenie ,wygląda to w taki sposób jak by ktoś po prostu kliknął "disconnect". Nie ma żadnego komunikatu o błędzie. Korzystam z oprogramowania BlueSoleil. Czy ktoś mógł by mi pomóc z tym problemem?? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
P.S jeśli ten post jest w złym dziale to proszę o przeniesienie do właściwego :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Rozłaczanie sie neta.

Post autor: YaHooo »

A jak się ma sprawa z ustawieniami oszczędzania energii dla modułu bluetooth? Jest jeszcze taka sprawa, że niektóre kupione na Allegro moduły bluetooth mają ograniczenie przesłania danych w jednej sesji do chyba 5MB i wtedy się rozłączają. Masz możliwość sprawdzenia jak działa połączenie z innym modułem bluetooth?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rudzielec102

Przeszukałem menadżera urządzeń i nie znalazłem opcji odpowiedzialnej za oszczędzanie energii. Moduł BT kupiłem w sklepie komputerowym za 30 zł nic droższego nie mieli. BT jest firmy 4world tak przynajmniej pisze na opakowaniu :). Niestety nie mam innego modułu na podstawieni :(. Dodam jeszcze , że nie ma jakiś ustalonych odstępów czasowych pomiędzy rozłączeniami, np podczas pisania tego postu net chodził ponad 1 godz i nic się nie działo, a czasem to zaraz po uruchomieniu kompa wywala. Sprawdzałem już chyba wszystko w ustawieniach połączeń i na moje oko wszystko jest ok. Jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rudzielec102 pisze:nie ma jakiś ustalonych odstępów czasowych pomiędzy rozłączeniami
W takim razie może coś zakłóca i temu się rozłącza? Można spróbować przetestować w jakiejś innej lokalizacji. Najlepiej u kogoś innego w domu mieszkającego w miarę daleko od Ciebie. Bo nawet zwyczajna mikrofalówka może zakłócać bluetooth.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Zobacz jeszcze przez kabel. A dzieje sie tak jak uzywasz polaczenia czy jak nie uzywasz?
rudzielec102

Kabla niestety nie mam do tego telefonu. Rozłącza różnie, ale w większości przypadków jak łącze jest nie używane.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rudzielec102 pisze:Rozłącza różnie, ale w większości przypadków jak łącze jest nie używane.
No to ja bym w takim stawiał na jakieś ustawienia z oszczędzaniem energii. Może w telefonie są jakieś ustawienia?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

rudzielec102 we wlasciwosciach polaczenia masz opcje po jakim okresie bezczynnosci ma sie rozlaczac. Moze tu jest blad? Zauwazylam u siebie ze anwet jak cos sie sciaga a ruchu na bierzaco nie ma (przegladanie stron) to polaczenie rowniez zamiera.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Kabla niestety nie mam do tego telefonu. Rozłącza różnie, ale w większości przypadków jak łącze jest nie używane.
Mam to samo w Playu i to na dwóch różnych telefonach, i na kablu i na bluetooth. Opcje bezczynności też ustawione. Pamiętam że na EDGE iPlusa tego nie było- można było zostawić połączenie na pół dnia i nic. Rozłącza tylko kiedy łącze nie jest używane przez jakiś dłuższy czas. Przerobiłem różne konfiguracje i nie znalazłem przyczyny. Być może to coś z siecią. W sumie nie jest to szczególnie uciążliwe, ale trochę denerwujące jest. :/
Ostatnio zmieniony 2008-12-28, 23:42 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ufo atakuje pisze:Mam to samo w Playu i to na dwóch różnych telefonach, i na kablu i na bluetooth.
Nie wiem co jest ale dziś też mi się zaczął play rozłączać, na modemie, który nigdy na to nie chorował ani na 3 ani na 2g. Zasięg całkiem dobry 12csq.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

krystianb pisze:Nie wiem co jest ale dziś też mi się zaczął play rozłączać
Ale rozłącza jak łącze nie jest używane czy jak korzystasz? Jak to drugie to trochę inna sprawa. Ja jeszcze podejrzewam jakieś ustawiania, chociaż kończą mi się powoli pomysły. :] Generalnie dla mnie to nie jest wielki problem bo jak korzystam to nie rozłącza praktycznie nigdy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze:Mam to samo w Playu i to na dwóch różnych telefonach, i na kablu i na bluetooth.
Czyli wychodzi na to, że to jest wina telefonu. Pewnie już tak ma w firmware, że na 3g po pewnym czasie bezczynności się rozłącza i nie da się tego zmienić.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze:Ale rozłącza jak łącze nie jest używane czy jak korzystasz?
Różnie, a jeśli chodzi o ustawienia to na całej "ścieżce" urządzeń nie ma żądnego w którym można ustawić jakieś oszczędzanie energii, modem w trybie ndis, wiec rozłączania po bezczynności też nie ma.
rudzielec102

Więc tak, nie mam włączonej opcji rozłączania po okresie bezczynności. Problem wciąż występuje :( . Z czystej ciekawości odinstalowałem nawet sterowniki BlueSoleil i "postawiłem neta na sterownikach z windowsa, w tym przypadku net się nie rozłącza, ale tak jak by "zawieszał" się. Komunikator działa, a strony nie chcą się ładować, lecz nie wyskakuje w przeglądarce komunikat, że nie można odnaleźć serwera, po prostu pasek postępu ładowania strony stoi w miejscu :(.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rudzielec102 pisze:Komunikator działa, a strony nie chcą się ładować, lecz nie wyskakuje w przeglądarce komunikat, że nie można odnaleźć serwera, po prostu pasek postępu ładowania strony stoi w miejscu :( .
W takim razie to może być jakiś problem z modułem bluetooth. Próbowałeś zmienić sterowniki na jakąś starszą/nowszą wersję?
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Post autor: tomekk55 »

Nie wiem co jest ale dziś też mi się zaczął play rozłączać,
Mi też ; <

A są jakies programy co co jakis czas "prowokują" ruch sieciowy?
N82 & Play Online prepaid

http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
one2oo

Post autor: one2oo »

Mnie też Play rozłącza, rozłaczął zresztą od kiedy pamiętam, nawet parę razy na dzień i t niezależnie od tego czy fruwają pakiety czy nie. Najbardziej wkurza jak se ciągniesz plik z rapida i buch na 90% brutalny diskonekt :> Ikonka połączenia znika z traya a modem se mryga idle. Wygląda to jak kick od BTS'a, anyway w logach mego E220 wygląda to tak:

12-29-2008 17:40:57.296 - CD porzucony - Modem zdalny zawieszony. ModemStatus=00000030
12-29-2008 17:40:57.296 - Rozłączanie modemu.
12-29-2008 17:40:57.296 - Odebrano: <cr><lf>NO CARRIER<cr><lf>
12-29-2008 17:40:57.296 - Zinterpretowana odpowiedź: Brak nośnej

A jak rozłączam ręcznie to tak:

12-30-2008 23:12:39.234 - Rozłączanie modemu.
12-30-2008 23:12:39.234 - Rozłączenie sprzętowe przez zmianę stanu DTR na niski.
12-30-2008 23:12:40.093 - Wykryto stan CD porzucony ze zmiany stanu DTR na niski
12-30-2008 23:12:40.093 - Odebrano: <cr><lf>NO CARRIER<cr><lf>
12-30-2008 23:12:40.093 - Zinterpretowana odpowiedź: Brak nośnej

Jakieś solucje :?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

one2oo, laptop czy PC?
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Jeśli mam być szczery, to nie dziwi mnie fakt, że "Play rozłącza", skoro to samo przydarza się pozostałym, większym operatorom, tym bardziej, że ów często korzysta z ich infrastruktury. Testowałem zresztą Playa u siebie i właśnie z powodu ciągłych przerw, zrezygnowałem z jego usług, pomimo silnego sygnału i bliskości nadajnika. Niestety rzadko kiedy to, co najtańsze - jest najlepsze :papa:
one2oo

Post autor: one2oo »

ja.michal pisze:one2oo, laptop czy PC?
PC. Tak se z ciekawości pogrzebałem na temat tego ModemStatus=00000030 i może ten wykop z neta jest przez zbyt mały defaultowo S10 register? Zmieniłem na 255 (ciekawe ile było?), zobaczymy czy to coś da...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Skoro PC to nie mam pomysłu. :)
marokrak
Użytkownik forum

Post autor: marokrak »

one2oo pisze:Mnie też Play rozłącza, rozłaczął zresztą od kiedy pamiętam, nawet parę razy na dzień i t niezależnie od tego czy fruwają pakiety czy nie.
Mam to samo, modem H E169, laptop. Jednego dnia rozłączy raz lub dwa, czasami potrafi kilka razy na godzinę i później znowu ok :( . Zasięg prawie max, szukam rozwiązania ale to chyba wina sieci.

Artureal - Play korzysta z własnej infrastruktury jeśli chodzi o Play Online.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marokrak pisze:Mam to samo, modem H E169, laptop.
Ale było już o tym na forum, że Huawei e169 w Play'u się rozłącza. Wyszło na to, że to wina tego, że chyba Play coś miesza w sofcie modemu.
marokrak
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Ale było już o tym na forum, że Huawei e169 w Play'u się rozłącza. Wyszło na to, że to wina tego, że chyba Play coś miesza w sofcie modemu.
Czy ja wiem..., próbowałem na E220 i jest podobnie, na innym laptopie również to samo.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Chyba w play są jakieś problemy, bo się rwie niezależnie od tego czy się coś sciąga czy nie, nawet częściej przy sciąganiu... jeszcze w sobote sprawdzę w innej lokalizacji.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marokrak, jak na laptopie to zmień tryb zarządzania energią (ikona kabla/baterii) na "zawsze włączony / maksymalna wydajność".
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Chyba w play są jakieś problemy, bo się rwie niezależnie od tego czy się coś sciąga czy nie
Pewnie temu, że mają coraz więcej użytkowników sieci.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Pewnie temu, że mają coraz więcej użytkowników sieci.
Ogólnie to na pewno tak, ale teraz istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo, że jestem jedynym internetowym użytkownikem nod'a a i telefonicznch jest pewnie mało, a dlaczego bo podejrzewam że nawet prepaida play online można kupić nie bliżej niz 25km stąd. Na dowód: ( Sprzed chwili, w wawie o tej porze nigdy tak nie mam.)
Obrazek
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

marokrak pisze: Artureal - Play korzysta z własnej infrastruktury jeśli chodzi o Play Online.
Faktycznie, trochę się zagalopowałem. W takim razie może rzeczywiście te ich promocje przyciągnęły zbyt wielu klientów? Pamiętam, że gdy kilka miesięcy temu testowałem prepaidy różnych operatorów, to Play wypadł najgorzej, bo przerywał połączenie, a prędkość średnia daleka była od obiecanych 1G, pomimo że miał spośród wszystkich ISP zdecydowanie najlepszy zasięg (!). Teraz pewnie jest jeszcze gorzej; swoją drogą, ciekawe, czy ktoś z Playa czyta nasze forum i czy potrafi wyciągać wnioski.
marokrak
Użytkownik forum

Ja z Play korzystam na co dzień, w 3, 4 lokalizacjach i z zasięgiem jest naprawdę nieźle, wcześniej miałem internet z Orange i porównując - lepszy zasięg w mieście (i tylko w mieście póki co) ma Play, (w Orange wskakiwał GPRS). Z osiągnięciem obiecanej prędkości również nie ma żadnego problemu. Pingi mam lepsze niż w Orange - np Onet.pl zwykle ok 90 - 130ms. Tylko to zrywanie.... ja.michal to nie wina laptopa, w Orange też rozłączało ale sporo rzadziej.
ODPOWIEDZ