iPlus - 1 GB na ile wystarczy?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus - 1 GB na ile wystarczy?

Post autor: YaHooo »

Wedymin pisze:BTW - czy każdy maszt to Base Transceiver Station? Bo ja to lamer w tych kwestiach jestem... :niepewny:
Hmm każdy BTS wygląda tak samo ma takie trzy (rozmieszczone co 120 stopni) anteny. Jak zobaczysz jeden to na pewno już będziesz umiał odróżnić od zwykłego maszty radiowego czy BC radia.
Wedymin pisze:więc podejrzewam, że jakbym wyszedł na zewnątrz (jeżeli dobrze kumam, to fale rozchodzą się raczej na boki, nie?) to może do 2-3 Mb/sek by mi skoczyło...
Jak mieszkasz dokładnie pod (np. masz go na swoim bloku) to czasem mogą być problemy z zasięgiem, ale nie jestem pewien czy to jest wina promieniowania sektorów, czy tego, że dzieli Cię od niego dużo betonu
Wedymin pisze:Taki wirus to jest jak każdy wirus czy poprzez w jakiś specjalny sposób
Zarazić się takim możesz jak każdym innym.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

YaHooo pisze:Jak mieszkasz dokładnie pod (np. masz go na swoim bloku) to czasem mogą być problemy z zasięgiem, ale nie jestem pewien czy to jest wina promieniowania sektorów, czy tego, że dzieli Cię od niego dużo betonu
To na pewno wina rozchodzenia się fal. Kiedyś przeprowadziłem taki test. Stanąłem pod samym BTSem z komórką z UMTS. w odległości 5 metrów od podstawy masztu praktycznie nie było możliwe połączenie się z internetem, ale w odległości 100m już śmigało aż miło. Jeśli chodzi o GSM (GPRS/EDGE) to raczej nie ma różnicy gdzie się stoi.
Kasha
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kasha »

Cześć, mam prośbę czy ktoś może mi pomóc !? Podpisałam umowę z erą na Internet BLUECONNECT bezprzewodowy w abonamencie za 49 zł na limit miesięczny do wykorzystania 1 GB , korzystam z niego zaledwie 8 dni ( poprzeglądam, strony WWW, poczta, gg) i w tendencji wyznaczania danych pokazuje mi ze zużyłam już 830 MB Czy to możliwe jak korzystam z neta zaledwie po 3 h dziennie i to na takie głupoty?! To chyba moja porażka zgadzając się na ten Internet !! :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kasha pisze:ze zużyłam już 830 MB Czy to możliwe jak korzystam z neta zaledwie po 3 h dziennie
Czy ściągają się jakieś "update" do programów, windowsa, reklamy na interii/onecie czy oglądasz filmy na youtube czy czyms podobnym?
W jakim zasięgu jesteś (EDGE/HSDPA)?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Kasha pisze:korzystam z niego zaledwie 8 dni ( poprzeglądam, strony WWW, poczta, gg) i w tendencji wyznaczania danych pokazuje mi ze zużyłam już 830 MB
To zupełnie normalne zuzycie, nawet nie muszą ściągać się żadne aktualizacje. Pamiętaj, że obecnie strony WWW zawierają dużo grafiki i flashów (głównie bannerów) Moja rada - używaj Firefoxa z pluginami AdBlock Plus oraz NoScript. Blokują reklamy i niepotrzebne skrypty. Ale i tak nie ma szans że 1GB wystarczy na cały miesiąc.
Kasha pisze:To chyba moja porażka zgadzając się na ten Internet !! :(
Nic dodać, nic ująć.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Kasha pisze:To chyba moja porażka zgadzając się na ten Internet !! :(
Trzeba było się rozejrzeć za innymi. Chyba, że w Twojej okolicy Era działa najlepiej. A pomysl, ze jeszcze niedawno limit byl 0,5 giga.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Kasha pisze:Czy to możliwe jak korzystam z neta zaledwie po 3 h dziennie i to na takie głupoty?!
To jest bardzo możliwe. Mając internet z limitami trzeba odpowiednio skonfigurować przeglądarkę, by pobierała obrazki z dysku, a nie ciągle ze stron. No i trzeba zmienić nawyki. Tak się zdaje, ale strony są teraz coraz cięższe i limit szybko można wyczerpać.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Mr Killer

Post autor: Mr Killer »

Sundance_kid pisze:[...]
Zainstaluj sobie NetMettera i sprawdź ile danych przesyłasz to otrzymasz przybliżony wynik.

Dodatkowo polecam zapoznać sie z tym: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19010#19010
Sprawdź, ale przy przegladaniu powinno starczyć na długo

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-12-25, 12:06 ]
Wycinam cytat wielopoziomowy.
Ostatnio zmieniony 2008-12-25, 12:05 przez Mr Killer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Mr Killer pisze:Sprawdź, ale przy przegladaniu powinno starczyć na długo
Długo to znaczy ile? Godzine :rotfl: Dla mnie 1GB plusa to był tydzień w miare normalnego korzystania z neta (oczywiście cały czas pamietając o "biczu" jaki na mnie czeka... wiec ograniczanie było choćby wyświetlania grafik było)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
tps4
Użytkownik forum

Post autor: tps4 »

Mr Killer pisze:[...]
Sprawdź, ale przy przegladaniu powinno starczyć na długo
Przy oszczędnym przeglądaniu - m.in. zainstalowany noscript, aktualizacje włączone na "ręczne" te 1GB może starczyć na miesiąc , ale trzeba naprawdę się starać i ograniczać - najlepiej mieć możliwość jeszcze jakiegoś innego dostępu - choćby krótkoterminowego by coś ściągnąć lub zaktualizować.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-12-25, 12:04 ]
Wycinam cytat wielopoziomowy.
Ostatnio zmieniony 2008-12-25, 12:03 przez tps4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Długo to znaczy ile? Godzine :rotfl:
To zależy do czego potrzebny jest nam internet :) Jak się nie używa go za dużo to można się wyrobić, a nawet jeszcze posłuchać kilku mp3 z wrzuty.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Na GPRS starca mi bez pobierania plików na 25 dni a z pobieraniem 20 dni
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
norbert486
Stały użytkownik forum

Post autor: norbert486 »

Tragedia 1Gb pożal sie boże z takim internetem. Mam wiec oceniam.
e50+iplus=180kb/s
eklin

Post autor: eklin »

Spokojnie wystarczy na miesiąc, jeśli tylko przegląda się strony, korzysta z poczty , forum, aktualizuje antywirus. Podstawa to odpowiednio skonfigurowana przeglądarka, firewall.. unikanie stron przeładowanych miniaturkami graficznymi ( w i plus- optimzetr pomaga). Można jeszcze trochę pograć w sieci - sporo gier pobiera przez 1h tylko parę :) MB ... kilka mp3 ściągnąć... No ale obecnie mam 8gb limit :)
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Ja też potwierdzam to że 1 GB wystarcza na miesiąc przy przeglądaniu stron, odbieraniu poczty, gg, aktualizacji antywirusa. Gorzej było z tym u mnie jeśli złapałem hsdpa, strony ładowały się szybko, i megabajty szły szybko. Ale teraz przy moim edge jest spoko, mam 2 GB liminu, nie przekraczam 1,2 - 1,3 GB danych
uzdi
Użytkownik forum

Post autor: uzdi »

1 GB średnio to idzie przez tydzień, góra 10 dni. Przydałoby sie 3 GB... w sam raz by było.
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: temp333 »

U mnie 1GB starczal na jeden tydzien, przy czym korzystanie z intetnetu raczej umiarkowane - bez wlaczonego flasha, pobieranie obrazkow raz na tydzien i takie tam "udogodnienia" :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

U mnie GB starczalo na nie wiem ile z tego powodu, ze nigdy nie udalo mi sie przekroczyc limitu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze: mnie GB starczalo na nie wiem ile z tego powodu, ze nigdy nie udalo mi sie przekroczyc limitu.
No u mnie też by tak było. Z tym, że ja pod koniec miesiąca pociągnę sobie zawsze jakieś ciekawe programiki, czy jakiegoś małego Linuxa i zawsze mam około 1.4GB
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Mysle, ze takie zabijanie limitu pomimo malego uzytkowania netu (stron ki bez flashy, poczta, antywiry) jest spowodowana jakims syfem w systemie. Niedawno byl przypadek z trojanem ktory wyglada jak usluga systemowa. svhost mam na mysli.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Niedawno byl przypadek z trojanem ktory wyglada jak usluga systemowa. svhost mam na mysli.
Dokładnie miałem go na dysku. Wysyłał dane jak się wczytywało stronkę. Ponadto zapisywał na dysku wszystkie hasła/loginy. Oraz nawet wysyłane posty na forach.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Ponadto zapisywał na dysku wszystkie hasła/loginy. Oraz nawet wysyłane posty na forach.
A można wiedzieć w którym miejscu? Bo obserwuje u siebie od czasu do czasu jakiś nienaturalny upload przy otwieraniu strony.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:A można wiedzieć w którym miejscu?
Ja miałem trojana Mebroot. Jego cechą charakterystyczną jest to, że w katalogu C:\WINDOWS\Temp powstają pliki których nie da się usunąć o nazwach bca4e2da.$$$ oraz fa56d7ec.$$$. Jak tam zajrzałem w te pliki w Notatniku to się przeraziłem. Było tam nawet numer oraz hasło mojego gg oraz wszystkie moje posty które wysyłałem na bez-kabli oraz inne fora.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

YaHooo pisze:że w katalogu C:\WINDOWS\Temp powstają pliki których nie da się usunąć
Na szczęście nie mam takich podejrzanych plików :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Na szczęście nie mam takich podejrzanych plików :]
I dobrze, bo by powędrowały do serwera w jakiejś Tajlandii, czy innym egzotycznym kraju ;)
Mi?osz

Post autor: Mi?osz »

Stary 1giga to jest nic wierz mi naprawde tydzien czasu i mi nie starcz poiwaznie. Moim zdanie jak na teraz jes zainwestowac w linie tpsa 256 tam chociaż nie masz ograniczen.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-30, 21:00 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 20:59 przez Mi?osz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ja się z Tobą częściowo zgodzę ;)

Po prostu niektórzy ludzie mają nieco mniejsze potrzeby co do internetu :) Jednemu starczy 1GB, drugiemu 20GB miesięcznie to za mało.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Miłosz nie kazdy moze miec internet po kablu. Ja mam taka sytuacje. A poza tym przez chyba dwa lata uzywalam simdaty.Jakby giga nie starczalo to bym juz dawno pod mostem spala bo chalupe bym na doladowania przehandlowala ;)
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Sundance_kid pisze:Miłosz nie kazdy moze miec internet po kablu. Ja mam taka sytuacje.
Są gorsze przypadki: niektórzy mogą, a nie chcą - z różnych powodów :cwaniak:
1GB - by odczytywać pocztę i podyskutować na różnych forach, nawet dość intensywnie - w zupełności wystarczy.
Natomiast wszelkiego rodzaju Pudle, Wrzuty, itp. Jutuby z filmikami - są na całe szczęście przeznaczone wyłącznie dla dzieci neostrady, więc niech im ziemia lekką będzie, howgh.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

artureal pisze:1GB - by odczytywać pocztę i podyskutować na różnych forach, nawet dość intensywnie - w zupełności wystarczy.
Tak właśnie jest. Co do tych serwisów to czasem można posłuchać jakiejś piosenki na Wrzucie. Można znaleźć jakiś nowy zespół :]
ODPOWIEDZ