iPlus - 1 GB na ile wystarczy?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sahara
Początkujący użytkownik forum

iPlus - 1 GB na ile wystarczy?

Post autor: Sahara »

Witam. Mam do Was pytanie. Na jak długo wystarczy 1 GB w abonamencie Plusa za 60 zł? Zakładając, że będę korzystać 3 godziny dziennie? Nie zamierzam nic ściągać, a jedynie przeglądać strony. To czy zmieszczę się w tym 1 GB czy już mi grozi "cięcie"?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus - 1 GB na ile wystarczy?

Post autor: Sundance_kid »

Sahara pisze:To czy zmieszczę się w tym 1 GB czy już mi grozi "cięcie"?
Zainstaluj sobie NetMettera i sprawdź ile danych przesyłasz to otrzymasz przybliżony wynik.

Dodatkowo polecam zapoznać sie z tym: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19010#19010
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Post autor: niedobradzidzia »

Sahara pisze:Witam. Mam do Was pytanie. Na jak długo wystarczy 1 GB w abonamencie Plusa za 60 zł? Zakładając, że będę korzystać 3 godziny dziennie? Nie zamierzam nic ściągać, a jedynie przeglądać strony. To czy zmieszczę się w tym 1 GB czy już mi grozi "cięcie"?
Też się martwiłam, że się nie zmieszczę, a okazało się, że w zupełności wystarcza. Dziennie korzystam średnio 6 godzin z Netu. Nie ciągle, ale w ciągu dnia z przerwami. Laptop jest prawie cały czas włączony i połączony z netem. Tlen, GG, strony, coś ściągnę i wykorzystuję na miesiąc najwięcej 600 mb. Zawsze 300 - 400 mam niewykorzystane, więc jak najbardziej się zmieścisz. Krócej ode mnie masz zamiar siedzieć, to tym bardziej. Ja korzystam z iPlus Managera i każdego ostatniego dnia miesiąca zeruję licznik ( w tym dniu Plus zeruje wszystkie liczniki) i dzięki temu mam kontrolę, ile mb wysłanych i odebranych oraz ile jest razem. Nigdy nie przycięli mi, tzn nie zdażyło mi się przekroczyć.
heroiczna walka o lepsze jutro...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

niedobradzidzia pisze:Ja korzystam z iPlus Managera i każdego ostatniego dnia miesiąca zeruję licznik ( w tym dniu Plus zeruje wszystkie liczniki)
Nie do końca u mnie na przykład okres rozliczeniowy zaczyna się 17 dnia każdego miesiąca. Najlepiej zobaczyć na umowie, tak pisze od kiedy do kiedy trwa okres rozliczeniowy. Dla mnie też wystarcza ten 1GB na miesiąc, przy czym nie ukrywam, że co miesiąc sciagam sobie trochę danych np. poprzez torrenty, czy jakieś inne rzeczy ze stronek (czasem wychodzi tego z 400MB).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Nie do końca u mnie na przykład okres rozliczeniowy zaczyna się 17 dnia każdego miesiąca. Najlepiej zobaczyć na umowie, tak pisze od kiedy do kiedy trwa okres rozliczeniowy
Ktoś mnie wprowadził w błąd widocznie. Taką wersję słyszałam od kilku osób, więc jeśli to nieprawda, to zwracam honor. Sprawdzę na umowie, co tam pisze w tej sprawie. To jest liczone tak: podpisałam umowę np. 20 stycznia, to 20 lutego zerują mi licznik? Dobrze rozumiem?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

niedobradzidzia pisze:podpisałam umowę np. 20 stycznia, to 20 lutego zerują mi licznik? Dobrze rozumiem?
Niekonieczne. Ja mam 5 dni różnicy np między podpisaniem umowy a zerowaniem limitu. Sprawdź na rachunku :)
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Sundance_kid pisze:Niekonieczne. Ja mam 5 dni różnicy np między podpisaniem umowy a zerowaniem limitu. Sprawdź na rachunku
Sprawdzałam umowę i mam tylko umowę, kopertę z kartą sim do modemu i kartkę z kodami dostępu. Nic więcej o tym nie pisze. Na rachunu to jest? Nigdy nie sprawdzałam rachunków :-D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tak na samym górze pod dużymi literami u mnie jest na tej stronie co jest przekaz

Kod: Zaznacz cały

FAKTURA VAT nr xxxxxxxxxxxxx
Data wystawienia faktury xx.xx.xxxx
Za okres od xx.xx.xxxx do xx.xx.xxxx  <-- Tu masz okres rozliczeniowy
Należność płatna dp xx.xx.xxxx
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
SVIPER
Stały użytkownik forum

Post autor: SVIPER »

Sahara pisze:Na jak długo wystarczy 1 GB
Nie nie wiem jak u Was, ale np. ja już wykorzystałem ponad 1,5 GB - fakt niedługo kończy się miesiąc i sporo ściągałem w tym miesiącu, ale jak tylko do przeglądania stron to w 1GB powinieneś się wyrobiś spokojnie;)
ED77 + ATK20 = :D
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

Do przeglądania stron to myślę, że spokojnie wystarczy. Chociaż strona stronie nie równa. Bywają strony "limitożercze". Jeśli np będziesz przez te 3 godziny dziennie oglądał filmy na youtube to może się szybko ten 1 GB wyczerpać.
Okres rozliczeniowy jest podany na fakturze którą Ci przysyłają. Ja miałem od dnia w którym zakupiłem IPlusa.
Awatar użytkownika
LuKaSh

Post autor: LuKaSh »

Sahara pisze:Na jak długo wystarczy 1 GB w abonamencie Plusa za 60 zł? Zakładając, że będę korzystać 3 godziny dziennie?
Gwarantuje ze na przegladaniu stron bez filmow i muzyki (youtube czy wrzuta) nie przekroczysz tego limitu :cwaniak:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

luki19910221 pisze:Gwarantuje ze na przegladaniu stron bez filmow i muzyki (youtube czy wrzuta) nie przekroczysz tego limitu
A to czemu? :zdziwko:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
LuKaSh

Post autor: LuKaSh »

BliSki pisze:A to czemu? :zdziwko:
No wlasnie dopiero teraz zobaczylem ze Sahara jest z Gdanska a tam jest juz HSDPA
;) Wiec moze mniej pewnosci mam ;)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

luki19910221 pisze:No wlasnie dopiero teraz zobaczylem ze Sahara jest z Gdanska a tam jest juz HSDPA
Dokładnie tak, jeżeli jest, to myślę, że problemu z przekroczeniem limitu by nie było :]
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

luki19910221 pisze:No wlasnie dopiero teraz zobaczylem ze Sahara jest z Gdanska a tam jest juz HSDPA
Swoją drogą przy prędkości 100kb/s limit w wysokości 1GB da się wykorzystać przez niecałe 24 godziny ciągłego pobierania, co jest bardzo realne przez miesiąc nawet przy EGDE.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

YaHooo pisze:Swoją drogą przy prędkości 100kb/s limit w wysokości 1GB da się wykorzystać przez niecałe 24 godziny
Co to za prędkość ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Co to za prędkość ?
U mnie na obrzezach miasta tam gdzie nie ma HSPDA osiągałem takie prędkości.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:U mnie na obrzezach miasta tam gdzie nie ma HSPDA osiągałem takie prędkości.
Ok, czytałem sobie ten temat i coś mi się pomyliło, że odnosisz się do wypowiedzi luki19910221, pod kątem technologi HSDPA a nie jej braku. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob :ok: bo ja też myslałem że coś mi się pomieszało ;)
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

YaHooo, a w podpisie masz 2.8Mbps, ładnie to się tak chwalić :P
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:prędkości 100kb/s
12,5KB/s
YaHooo pisze:tam gdzie nie ma HSPDA osiągałem takie prędkości.
Chyba chodzi o 100KB/s? Czyli 800kb/s :roll:
Sahara
Początkujący użytkownik forum

dziękuję

Post autor: Sahara »

dziękuję Wam za porady. No, mieszkam sobie teraz w Gdańsku, ale niedługo przeprowadzam się do Krakowa i głównie tam będę korzystać. Tam pewnie podobnie z zasięgiem jak w Gdańsku. A to HSDPA czy jakoś tak to dobrze czy źle? Sorrki, ale nei znam się na tym :) :) :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Sahara pisze:A to HSDPA czy jakoś tak to dobrze czy źle?
Dobrze. W sumie HSDPA oferuje Ci największą prędkość w internecie komórkowym.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

compile pisze:YaHooo, a w podpisie masz 2.8Mbps, ładnie to się tak chwalić :P
To prawda bo ja mieszkam w centrum miasta 200 m od BTS który obsługuje HSDPA więc mam tyle :P
ja.michal pisze:Chyba chodzi o 100KB/s? Czyli 800kb/s
Hmm jak można na EDGE'u osiągać takie prędkości. Ja tylko napisałem że jak się chce to limit 1GB to można wykorzystać nie tylko za pomocą HSDPA tak jak napisał luki19910221 podając przykład jakie prędkości osiągałem będąc u kolegi, który mieszka na obrzeżach miasta i jest w zasięgu EGDE
Awatar użytkownika
Wedymin
Użytkownik forum

Post autor: Wedymin »

Sundance_kid pisze:Dobrze. W sumie HSDPA oferuje Ci największą prędkość w internecie komórkowym.
Znaczy, oferuje Ci największą teoretyczną prędkość w internecie komórkowym :hyhy:

Wracając do innej kwestii - jeszcze faktury nie dostałem, ale czy to nie jest czasem tak, że zerowanie licznika w Plusie następuje w miesiąc po aktywacji karty?
Ja np. umowę podpisałem 31 stycznia, ale aktywacja kart nastąpiła 4 lutego...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Wedymin pisze:Znaczy, oferuje Ci największą teoretyczną prędkość w internecie komórkowym :hyhy:
HSDPA w stosunku do innych technologi ma praktycznie największą prędkość. Inną rzeczą jest, że prędkość 7,2Mbps to teoria ( praktyka to 5,5-6,5Mbps ) a jeszcze inną HSDPA "po limicie". ;)
Awatar użytkownika
Wedymin
Użytkownik forum

bob pisze:[...]Inną rzeczą jest, że prędkość 7,2Mbps to teoria ( praktyka to 5,5-6,5Mbps ) a jeszcze inną HSDPA "po limicie". ;)
Toć przeca godom :hyhy: Teoria sobie (nawet najszczytniejsza), a życie sobie...

Ja (bez żadnych specjalnych usprawnień, poza antenką dołączaną do Huaweia) osiągnąłem chyba max. 1,7 Mb/sek... I w zasadzie wystarczy.

Wracając do tematu - mnie 1GB starcza bez problemu (jak dotąd, czyli mniej więcej od 12 lutego do teraz), oczywiście zdroworozsądkowo podchodząc - zwykłe śmiganie po stronach (bez YouTube'a, itp.), GG, fora, aktualizacje antywira i od czasu do czasu windy... Na razie - styka. :cfaniak:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Wedymin pisze:Ja (bez żadnych specjalnych usprawnień, poza antenką dołączaną do Huaweia) osiągnąłem chyba max. 1,7 Mb/sek... I w zasadzie wystarczy.
Pewnie temu, że jesteś w Warszawie za duże obciążenie BTS'a. Ja u siebie mieszkając 200m od niego bez antenki (modem ten sam co u Ciebie) wygiągam spokojnie nieco ponad 2.5Mb/s
Wedymin pisze:Na razie - styka. :cfaniak:
Chyba, że złapiesz jakiegoś wirusa co Ci zacznie wysyłać dane w sposób niekontrolowany :cwaniak:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Wedymin pisze:Toć przeca godom :hyhy: Teoria sobie (nawet najszczytniejsza), a życie sobie...
co nie zmienia jednak faktu, że
HSDPA w stosunku do innych technologi ma praktycznie największą prędkość.
:]
Awatar użytkownika
Wedymin
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Pewnie temu, że jesteś w Warszawie za duże obciążenie BTS'a. Ja u siebie mieszkając 200m od niego bez antenki (modem ten sam co u Ciebie) wygiągam spokojnie nieco ponad 2.5Mb/s
Wiesz tak po prawdzie to ja mieszkam literalnie pod masztem Plusa (BTW - czy każdy maszt to Base Transceiver Station? Bo ja to lamer w tych kwestiach jestem... :niepewny: ), więc podejrzewam, że jakbym wyszedł na zewnątrz (jeżeli dobrze kumam, to fale rozchodzą się raczej na boki, nie?) to może do 2-3 Mb/sek by mi skoczyło...
YaHooo pisze:Chyba, że złapiesz jakiegoś wirusa co Ci zacznie wysyłać dane w sposób niekontrolowany :cwaniak:
Wszystko jest możliwe... Taki wirus to jest jak każdy wirus czy poprzez w jakiś specjalny sposób / działanie (tylko nie pisz o oczywistościach typu: "nie otwieraj załączników w mailu nieznanego pochodzenia" :D ) można się na to narazić?
ODPOWIEDZ