Program
Moderator: Moderatorzy
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Program
Hej, potrzebuje napisać ( lub ściągnąć) prosty program, który po naciśnięciu wyświetli wybrany tekst w standardowym okienku windows. Pomożecie? Program wiem jak napisac w pascalu, lecz nie wiem jak zrobić okienko windows... Generalnie to obojętnie w jakim języku będzie napisane - byle działało.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Program
Jeśli chcesz więcej ściągać a mniej pisać to ściągnij Borland Turbo C++ (darmowy), kiedyś się to nazywało Builder, teraz jakoś Borland Developer Studio. Napisanie takiego programu będzie bardzo proste (sprowadzi się do wrzucenia na formatkę tekstu), ale rozmiar będzie dość duży.
Jeśli natomiast chcesz popisać więcej ale najpierw się co nieco dowiedzieć to pisz w WinAPI - trochę to więcej zajmie czasu, ale zrobisz to dowolnym kompilatorem C/C++.
Oczywiście może być też Delphi, ale nie wiem jak z dostępnością za darmo. W Delphi działa to tak samo jak w Turbo C++.
Jeśli natomiast chcesz popisać więcej ale najpierw się co nieco dowiedzieć to pisz w WinAPI - trochę to więcej zajmie czasu, ale zrobisz to dowolnym kompilatorem C/C++.
Oczywiście może być też Delphi, ale nie wiem jak z dostępnością za darmo. W Delphi działa to tak samo jak w Turbo C++.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Bo do tego jest Delphi a nie pascalDarecky pisze:Program wiem jak napisac w pascalu, lecz nie wiem jak zrobić okienko windows...

C++ Builder też się nada, ale tu już trzeba znać C.
Wersja 7 była za free, ale nie wiem czy jeszcze jest dostępna w downloadzie u Borlanda.Jo_gurt pisze:Oczywiście może być też Delphi, ale nie wiem jak z dostępnością za darmo.
[ Dodano: 2009-01-01, 14:15 ]
Borland Delphi 2005 Personal też jest za free chyba, ale po darmowej rejestracji na Borlandzie.
http://www.borland.com/downloads/download_delphi.html
Więcej o tym kiedyś było tu: http://www.borland.pl/delphi
Na marginesie zapomniałem, że Borland zmienił nazwę czy co

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Właśnie nie trzeba do takiego programuBliSki pisze:C++ Builder też się nada, ale tu już trzeba znać C.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
No tak, jeżeli ma robić tylko to: "który po naciśnięciu wyświetli wybrany tekst w standardowym okienku windows." To faktycznie nie potrzebna znajomość programowania. Ja miałem na myśli bardziej zaawansowane programy na przyszłość.Jo_gurt pisze:Właśnie nie trzeba do takiego programuPrzeciągasz komponent i już.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Darecky, jak będziesz miał problemy czy coś to daj znać, wrzucę ci kod w WinAPI.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale to ma być takie okienko informacyjne z przyciskiem OK oraz ikonką np. żółtego wykrzyknika? Bo jak tak to wystarczy wywołać funkcję API MessageBox http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms645505.aspxDarecky pisze:który po naciśnięciu wyświetli wybrany tekst w standardowym okienku windows
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
YaHooo, faktycznie, zapomniałem że WinAPI ma parę predefiniowanych standardowych okienek, dla których nie trzeba rejestrować klasy ani procedury okna 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W końcu to zwykła funkcja dostępna w biblioteceJo_gurt pisze:dla których nie trzeba rejestrować klasy ani procedury okna![]()

Pozdrawiam YaHooo