Program

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Program

Post autor: Darecky »

Hej, potrzebuje napisać ( lub ściągnąć) prosty program, który po naciśnięciu wyświetli wybrany tekst w standardowym okienku windows. Pomożecie? Program wiem jak napisac w pascalu, lecz nie wiem jak zrobić okienko windows... Generalnie to obojętnie w jakim języku będzie napisane - byle działało.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Program

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli chcesz więcej ściągać a mniej pisać to ściągnij Borland Turbo C++ (darmowy), kiedyś się to nazywało Builder, teraz jakoś Borland Developer Studio. Napisanie takiego programu będzie bardzo proste (sprowadzi się do wrzucenia na formatkę tekstu), ale rozmiar będzie dość duży.
Jeśli natomiast chcesz popisać więcej ale najpierw się co nieco dowiedzieć to pisz w WinAPI - trochę to więcej zajmie czasu, ale zrobisz to dowolnym kompilatorem C/C++.
Oczywiście może być też Delphi, ale nie wiem jak z dostępnością za darmo. W Delphi działa to tak samo jak w Turbo C++.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Darecky pisze:Program wiem jak napisac w pascalu, lecz nie wiem jak zrobić okienko windows...
Bo do tego jest Delphi a nie pascal ;) Jak znasz Pascala, to szybko rozpracujesz.
C++ Builder też się nada, ale tu już trzeba znać C.
Jo_gurt pisze:Oczywiście może być też Delphi, ale nie wiem jak z dostępnością za darmo.
Wersja 7 była za free, ale nie wiem czy jeszcze jest dostępna w downloadzie u Borlanda.

[ Dodano: 2009-01-01, 14:15 ]
Borland Delphi 2005 Personal też jest za free chyba, ale po darmowej rejestracji na Borlandzie.

http://www.borland.com/downloads/download_delphi.html
Więcej o tym kiedyś było tu: http://www.borland.pl/delphi

Na marginesie zapomniałem, że Borland zmienił nazwę czy co ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:C++ Builder też się nada, ale tu już trzeba znać C.
Właśnie nie trzeba do takiego programu ;) Przeciągasz komponent i już.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:Właśnie nie trzeba do takiego programu ;) Przeciągasz komponent i już.
No tak, jeżeli ma robić tylko to: "który po naciśnięciu wyświetli wybrany tekst w standardowym okienku windows." To faktycznie nie potrzebna znajomość programowania. Ja miałem na myśli bardziej zaawansowane programy na przyszłość.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Darecky, jak będziesz miał problemy czy coś to daj znać, wrzucę ci kod w WinAPI.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Darecky pisze:który po naciśnięciu wyświetli wybrany tekst w standardowym okienku windows
Ale to ma być takie okienko informacyjne z przyciskiem OK oraz ikonką np. żółtego wykrzyknika? Bo jak tak to wystarczy wywołać funkcję API MessageBox http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms645505.aspx
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo, faktycznie, zapomniałem że WinAPI ma parę predefiniowanych standardowych okienek, dla których nie trzeba rejestrować klasy ani procedury okna :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:dla których nie trzeba rejestrować klasy ani procedury okna :)
W końcu to zwykła funkcja dostępna w bibliotece :) Można ją nawet z programu działającego w trybie tekstowym wywołać :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ