Nec e616V jako modem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

andreww78
Początkujący użytkownik forum

Re: Nec e616V jako modem

Post autor: andreww78 »

Witam
Używam NECa e616 już ponad 4 lata jako tel do dzwonienia i byłem z tego Bzadowolony.
Wczoraj przez pół dnia próbowałem go uruchomić jako modem do Play online, wszystko się poprawnie zainstalowało, net na innych telefonach (ale bez UMTSu i z innymi operatorami) już uruchamiałem i wszystko szło gładko a wczoraj ciągle błąd 777 lub 734.
Nie mam BT w kompie więc używam kabelka USB, transmisja działa, telefon też prawidłowo, a netu nie ma. mieszkam w centrum Wrocławia wiec zasięg mam super, nie używałem jeszcze terminala aby coś profesjonalnie grzebać w ustawieniach, ale jak ktoś by mi wysłał maila ze screanem (albo parę zdań co gdzie wcisnąć) to spokojnie sobie poradzę.
Pytanko - ten APN "internet" ma być ustawiony w telefonie? bo przy tworzeniu nowego połączenia nigdzie nie mam zapytania o APN. Czy może mam w telefonie jakieś ustawienia zmienić bo mi blokują net?
Czy ten tel może mieć jakieś ograniczenia w prędkości - czy wycisnę na nim tyle co daje PLAY? bo nie wiem czy kombinować i szukać innego tela aby go używać jako modem do netu.
Pozdrawiam i czekam na rady.
andreww78
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pgoral »

NEC zdaje się ignoruje to co ustawisz w kompie. Ustaw poprostu jako APN w kompie "internet "i tyle. Mi tak działało.

Jeżeli nie możesz zmienić APN1 to ustaw jakikolwiek inny i gdy to jest np. APN3 to wybieraj numer *99***3#

Ew. są kody do odblokowywania zmiany APN1 i APN2 w tel. w których jest to ustawione na sztywno. Jak ich nie znajdziesz to poszukam u siebie i podam.

Co do wyciśnięcia tyle co daje PLAY to się nie da bo ten tel. nie ma HSDPA. Więc będziesz miał niecałe 0.4 Mbit a nie 1. Ale za to bardzo stabilne. I bardzo krótkie pingi. Skype chodzi doskonale na tym.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

andreww78 pisze:Pytanko - ten APN "internet" ma być ustawiony w telefonie? bo przy tworzeniu nowego połączenia nigdzie nie mam zapytania o APN.
Jak dokładnie przeczytasz opis <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> to jest tam napisane, że APN podaje się we właściwościach modemu w Menadżerze Urządzeń. W postaci ciągu inicjalizacyjnego na karcie Zaawansowane jako AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pgoral »

Nie nie - w tym NEC (przynajmniej tych co miałem w rękach) to one ignorują co się tam wpisze. Trzeba wpisać APN w telefonie. Potem *99***1# wybiera APN1, *99***2# wybiera APN2, *99***3# wybiera APN3. Albo *99# wybiera domyślny.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Sprawdziłem przecież dogłębnie że jedyny słuszny numer dostępowy dla NEC e616v to *99#
Wybór APN komendą +CGDCONT jest zupełnie ignorowany. Dlatego w menu telefonu, w "Ustawieniach sieci" trzeba edytować zawartość APN3 a następnie w "Wybierz APN" tylko wskazać na APN3.
Kolego andreww78 nie zapomnij że trzeba wpisać cokolwiek jako nazwę użytkownika w profilu Dial-Up na Windows. To jest takie widzimisię NECa.
ODPOWIEDZ