[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-12-30, 18:25 ]
Poprawa pisowni na oprawną.
Moderator: Moderatorzy
Piszesz z FF i ortografów nie poprawiasz a zdania z dużej litery się zaczyna.Miłosz pisze:takie małe pytanie to normalne ze po połonczeniu wyswietla się prędkość 236,8Kb/s
Tak jak masz EDGE to jest jak najbardziej poprawne.Miłosz pisze:to normalne ze po połączeniu wyświetla się prędkość 236,8Kb/s?
Miłosz pisze:Jeżeli włoże karter sim do noki 6230i i użyje jej jako modem to wyswietla mi się predkość 936Kb/s,jak włoże karte do modemu huawei e220 to wyświetla mi 236.8Kb/s.i w jednym i drugim pokazuje mi ze jest EDGE
Jaki to telefon? Czy wszystkie te urządzenia nie mają simlocka?Miłosz pisze:Ale mam telefon w plusie i opcje tako ze moge włonczyc tryp sieci zwykłoł lub umts jezei włoncze umts łapie zasięg tylko 3g,i łapie go nawet 4kreski.
Może ten modem jest uszkodzony. Rozumiem, że na EDGE działa bez problemu tylko na UMTS nie działa w ogóle mimo dobrego zasięgu na telefonie. Czy modem kupiłeś używany, czy masz od nowości? Powinieneś sprawdzić go tam gdzie jest jeszcze lepszy zasięg UMTS. Sprawdź też ustawienia, czy nie jest wymuszony ciągle tryb GPRS.Miłosz pisze:dlaczego nie łonczy mi się internet przez 3g nawet potymjak ustawie w modemie to zeby łonczyło sie przez 3g.
Ta prędkość tak naprawdę nie ma znaczenia. To jest prędkość portu modemu. To, że pisze 936kb/s na nokii to znaczy tylko tyle, że modem jest wyższej klasy. Jednak to nie ma znaczenia, ponieważ w Polsce wszyscy operatorzy udostępniają EDGE o prędkości do 238.8kb/s. I to w warunkach idealnych.Miłosz pisze:eżeli włoże karte sim do noki 6230i i użyje jej jako modem to wyswietla mi się predkość 936Kb/s,jak włoże karte do modemu huawei e220 to wyświetla mi 236.8Kb/s.
Czyli masz zasięg 3g i to nawet dobry. A to, że się nie łączy to wywala jakiś błąd, czy coś innego?Miłosz pisze:Dlaczego nie łączy mi się internet przez 3g?
Myśle że to może być przyczyna słabego wskazywania zasięgu UMTS. Spotkałem się z identyczną sytuacją na dwóch różnych telefonach (Nokia 6630 i HTC Diamond). Tak więc to może być kwestia oprogramowania, ale na pewno i tak antenę do UMTS musisz kupić i podłączyć do E220.I jeszcze pytanie jak bym sciognoł nowe oprogramowani do modemu to by coś pomogło czy to niema nic do tego
Masz przyklejony temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10331Miłosz pisze:i jak ją podłączyć do modemu?
No to można próbować z aktywnym HUB'em USB i modem położyć tam gdzie jest dobry zasięg.Miłosz pisze:No udało mi się załapałem 3g ale to pośrodku okna jakieś 2metry od kompa
A jaką masz siłę sygnału odczytaną za pomocą > Hyperterminala < za pomocą komendy AT+CSQ, ewentualnie za pomocą programu > Top NetInfo < autorstwa kolegi z naszego forum?Miłosz pisze:Podpowiedzcie co najlepiej w tym wypadku zrobic.
Tak antenę do tego modemu trzeba lutować.Miłosz pisze:poprostu ją jakoś tam podłączyć tak?
A więc LAC to tzw. obszar wywoławczy. Oznacza on obszar na jakim znajduje się BTS do którego jesteś podłączony. CID jest to po prostu numer BTS'a. Jest jeszcze sektor, czyli numer anteny w BTS'ie.Miłosz pisze:Powiedzcie co one znaczą
- LAC: 11032Miłosz pisze:BTS:LAC:11032,CID:7233236 4
Oznacza poziom sygnału. Jest to bardzo słaby sygnał, potrzebujesz anteny zewnętrznej.Miłosz pisze:-109dBm
A jakie masz wtedy prędkości i jak są stabilne?Miłosz pisze:edge 5kresek czy 3g1kreska
Im więcej deceybeli tym lepiej. Patrz, że tam jest minus na początku. Czyli -80dBm to lepiej niż -100dBm.Miłosz pisze:te decybele rozumiem tym mniejsze tym lepsze tak
Dokupic dodatkowy transferMiłosz pisze:mogę coś zrobić żeby net po limicie chodził normalnie lub coś w tym stylu