Radiówka do laptopa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
anonymous_nick

Radiówka do laptopa

Post autor: anonymous_nick »

Witam.
Na początku chciałbym się przywitać - mój pierwszy post na forum :)

Zakupiłem laptopa Compal FL90 i chciałbym podłączyć do niego internet od lokalnego dostawcy ,który jest dostarczany przez łącze radiowe. Ma on gniazdo Express Card.

Czy są jakieś karty na USB lub Expres Card (lub cokolwiek innego) które pozwolą mi na bezpośrednie podłączenie laptopa do internetu?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez anonymous_nick, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Radiówka do laptopa

Post autor: Jaco »

anonymous_nick pisze:Witam.
Na początku chciałbym się przywitać - mój pierwszy post na forum :) smilies/smile.gif
Od tego mamy osobne sub-forum http://www.bez-kabli.pl/viewforum.php?f=17 ale witamy :D

Odpowiadając na twoje pytanie to po co sobie głowę zawracać kartami na USB czy innymi. Masz zapewne wejście RJ 45 i do niego możesz podłączyć AP taki jak tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9495 i cieszyć się stałym łączem. Ja tak mam. Ale alternatywnie mam również kartę na USB: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9446

Może dostawca twojego przyszłego neta radiowego zaoferuje ci sprzęt?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

anonymous_nick pisze:Ma on gniazdo Express Card
przecież ten laptop ma kartę WiFI (a/g/n) więc podłączanie innej jest bez sensu.

anonymous_nick pisze:Czy są jakieś karty na USB lub Expres Card (lub cokolwiek innego) które pozwolą mi na bezpośrednie podłączenie laptopa do internetu?
ta karta WiFi na to pozwala ale..... zasięg dostawcy jest tak mały że musisz mieć antenę zewnętrzną a żeby mieć internet bez kabl ana laptopie to potrzebujesz AP Client z anteną zewnętrzną (do odbioru internetu od dostawcy, prawdopodobnie na dachu) i Acces Point do wysyłania intenetu do Twojego laptopa (wewnątrz mieszkania/domu)

Zapytaj dostawcę o rozwiązanie jakie by Ci polecił.
Nie pomagam na PW!
anonymous_nick

Trochę źle sformułowałem pytanie :) Mam stacjonarny podłączony do internetu przez popularną "radiówkę". Na dachu mam antenę kierunkową. Chciałbym czasem uaktualnić linuxa itp. na laptopie odłączając kabel antenowy od stacjonarnego i podłączyć do lapka. Tylko jest problem bo nie mam takiego wyjścia i poszukuje jakiegoś rozwiązania :)
Awatar użytkownika
Jaco

anonymous_nick pisze:kabel antenowy od stacjonarnego i podłączyć do lapka.
No to karta na USB będzie najlepsza.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

anonymous_nick pisze:Mam stacjonarny podłączony do internetu przez popularną "radiówkę". Na dachu mam antenę kierunkową
Zatem poczytaj to: >KLIK - Dzielenie łącza na dwa i więcej komputerów <
a tam masz linka: > Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
anonymous_nick

Dzięki Jaco, o coś takiego właśnie mi chodziło :) Masz może jakieś doświadczenie jak to pracuje pod linuxem?

BliSki, nie chce dzielić na dwa komputery, ponieważ będę musiał płacić większy abonament, :) a tak jak będę ściągał coś większego to podłącze laptopa do radiówki. Ale dzięki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

anonymous_nick pisze:nie chce dzielić na dwa komputery, ponieważ będę musiał płacić większy abonament, :) a tak jak będę ściągał coś większego to podłącze laptopa do radiówki.
Jeżeli dostawca nie stosuje zabezpieczenia po ttl to najlepszym wyjściem by był ICS lub coś podobnego. Gniazda antenowe w kartach WiFi są raczej delikatne i bardzo łatwo je wyrwać, to samo dotyczy wtyku zarobionego na kablu więc przy przepinaniu można narobić sobie problemów. Prawdopodobnie dostawca stosuje zabezpieczenie po MAC adresie więc podłączenie "obcej" karty WiFi się nie uda. Kabla antenowego nie można przedłużać natomiast kabel ethernet może mieć do 100m (dla połączenia laptopa ze stacjonarnym musi być typu "crossover" czyli skrosowany). Odpadłby również problem konfiguracji radiówki na laptopie.
Nie pomagam na PW!
anonymous_nick

Tak mają filtrowanie MAC, a to już nie problem :) Gniazda nie są aż takie delikatne, więc jak od czasu do czasu przełączę kabel nie powinno się nic stać. Polecono mi jeszcze coś takiego http://www.allegro.pl/item279239357_pen ... _7dbi.html. Ale szukałbym czegoś tańszego.
Awatar użytkownika
Jaco

anonymous_nick pisze:Dzięki Jaco, o coś takiego właśnie mi chodziło
Poleciłem to czego sam używam.
anonymous_nick pisze:Masz może jakieś doświadczenie jak to pracuje pod linuxem?
Mnie idealnie pracuje pod XP ale myślę że i pod Linuksem nie powinno być problemów o ile znasz się dobrze na tym systemie. Ja nie próbowałem więc się nie wypowiem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Niby na allegro jest pełno kart WiFi na USB (od mniej więcej 50zł z wejściem na antenę zewnętrzną RP-SMA, pytanie jakie złącze masz przy kablu/karcie obecnie)

Ja jednak użyłbym ICS z windowsa i kabla ethernet (można by z laptopem usiąść przy drugim biurku czy na fotelu)

Najlepiej by było sie z dostawcą dogadać, postawić router z AP i laptopa po WiFI na stałe podłączyć do sieci (apetyt rośnie w miarę jedzenia :) )
anonymous_nick pisze:ponieważ będę musiał płacić większy abonament,
a ile większy??? 5zł
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

anonymous_nick pisze:BliSki, nie chce dzielić na dwa komputery
Pisałeś, że:
anonymous_nick pisze:Mam stacjonarny podłączony do internetu [...] czasem uaktualnić linuxa itp. na laptopie
Więc sądziłem, że potrzebujesz podzielić na dwa.
wojteks pisze:Kabla antenowego nie można przedłużać natomiast kabel ethernet może mieć do 100m
Dokładnie to też miałem na myśli sugerując APC+router.
anonymous_nick pisze:ponieważ będę musiał płacić większy abonament
Przecież będziesz tego używał we własnym lokalu i tylko jdnego w jednym czasie, więc operator nie powinien się przyczepić. Zwłaszcza, że operator będzie widział router jako jedno urządzenie (znaczy jedno IP i MAC)... A dzięki routerowi możesz mieć także laptopa po WiFi. Więc dla mnie to byłoby idealne rozwiązanie. Ale faktem jest że droższe.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
anonymous_nick

Antena ma wtyk RP-SMA więc pasuje do tej karty na USB, którą podał Jaco. Płaciłbym o 10 zł więcej, a to mi sie nie opłaca + jeszcze router. Niedługo mam zamiar zrezygnować z radiówki więc nie będę inwestował w coś co potem mi sie nie przyda :) Pozostaje jeszcze kwestia jaką kartę na USB mam wybrać...
piotrek9035
Początkujący użytkownik forum

Post autor: piotrek9035 »

Witam, chciałbym podłączyć moją radiówkę która mam podłączona do stacjonarnego kompa przez kabel wkręcany do karty która jest podłączona pod płytę główna kompa. Jest jakaś możliwość żeby podłączyć ten net pod laptopa? Jakaś kartę do laptopa żeby podłączyć do niej ten kabel? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

piotrek9035 to zależy jakie masz złącze na karcie w komputerze stacjonarnym. Ale zapewne RP-SMA. Jak tak to możesz kupić dowolną kartę na USB z antenką zewnętrzną. Np taką jak ta > Edimax EW-7318USg <.

[ Dodano: 2009-01-10, 15:46 ]
Aha pozostaje jeszcze sprawa zabezpieczenia sieci po filtracji <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> ale to da się obejść zmieniając adres MAC karty na USB na taki jaki ma karta w komputerze stacjonarnym.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
piotrek9035

YaHooo, Dzięki za odpowiedź.
Korzystam z karty Ralink Turbo Wireless LAN Card i połączenia PTP w sieci PPPoE podłączone prze RP-SMa.
Nie znam dokładnie modelu karty ale mam antene na dachu od niej idzie kabel do domu i ten kabel jest przykręcany przez RP-SMA do karty która jest podpięta pod gniazdo na płycie głównej pod PCI.
Czytałem o tej karcie Edimax i myśle że byłaby odpowiednia.
Najlepiej jakbym mógł sobie wkręcić w tego Edimaxa mój kabel i radiówki i śmigam na kablu ale z netem w radiówce. Myślisz, że coś takiego będzie do tego odpowiednie?
KLIK Czy dostawca stosuje maca tego nie wiem ale jeśli tak to nie ma problemu przejścia tego przez mac makeupa? Czekam na odpowiedźi. Pozdrawiam

EDIT:
Dodaje nowy link do Edimaxa EDIMAX
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

piotrek9035 pisze:Korzystam z karty Ralink Turbo Wireless LAN Card
Z tego co wie google to ta karta ma złącze rp-sma, czyli takie jak ten Edimax co Ci wcześniej podałem, oraz chyba 99% kart do których można podłączyć antenkę.
piotrek9035 pisze:Czy dostawca stosuje maca tego nie wiem ale jeśli tak to nie ma problemu przejścia tego przez mac makeupa?
Z tą kartą to nie wiem. Ale z Edimaxem to na pewno. Tak samo MacMakeUp pozwala na zmianę MAC'a olbrzymiej większości kart.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
piotrek9035

OK. Wielkie dzięki Yahoo bardzo mi pomogłeś :-) Wszystko już wiem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Proszę bardzo :) Cieszę się, że mogłem pomóc :)
ODPOWIEDZ