Połączenie między dwoma telefonami bez BTSu - możliwe?
Moderator: Moderatorzy
-
Eu
- Początkujący użytkownik forum
Połączenie między dwoma telefonami bez BTSu - możliwe?
Witam, mam następujące pytanie, czy jest możliwe przesyłanie danych (względnie rozmowa, przesyłanie smsów) między dwoma telefonami GSM (oczywiście na duże odległości - porównywalne powiedzmy z zasięgiem BTSu - czyli nie chodzi mi o Bluetooth, IrDĘ itp.
)? Chodzi mi o taką modyfikację telefonu, by wykorzystywać jego nadajnik i odbiornik w celu przesyłania bezpośredniego - jak w zwykłych radiotelefonach. A może powstały modele telefonów które mają coś takiego w standardzie (Japończycy rządzą
)?
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Połączenie między dwoma telefonami bez BTSu - możliwe?
Eu, niema takich urządzeń. BTS co inna bajka a niżeli telefon komórkowy.
Takie zabawki może mieć ewentualnie wojsko, ale pewnie i niedokładnie to o czym mówisz.
Takie zabawki może mieć ewentualnie wojsko, ale pewnie i niedokładnie to o czym mówisz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Usługa w Plusie "Push to talk" ale zasięg jest mały bo telefony maja małe moce nadawania.Eu pisze:jak w zwykłych radiotelefonach
Nie pomagam na PW!
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
wojteks, "Push to talk" nie działa na takiej zasadzie.
"Push to talk" działa na zasadzie pakietowej transmisji danych z możliwością puszczenia fonii w jedną stronę w jednym momencie. Działa on jedynie po aktywacji i w Polsce taką opcję ma tylko Plus. Tworzy się kanał i jak to używasz to wszyscy w tym kanale Cię słyszą. Np. firmy kurierskie to używają w miastach gdzie walkie talkie nie przebija się. To działa na infrastrukturze sieci. To nie połączenie ad-hoc między komórkami.
[ Dodano: 2009-01-17, 20:34 ]
"Push to talk" działa na zasadzie pakietowej transmisji danych z możliwością puszczenia fonii w jedną stronę w jednym momencie. Działa on jedynie po aktywacji i w Polsce taką opcję ma tylko Plus. Tworzy się kanał i jak to używasz to wszyscy w tym kanale Cię słyszą. Np. firmy kurierskie to używają w miastach gdzie walkie talkie nie przebija się. To działa na infrastrukturze sieci. To nie połączenie ad-hoc między komórkami.
[ Dodano: 2009-01-17, 20:34 ]
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Push_to_talkW telefonii komórkowej usługa push to talk (płatna, nie pomijająca sieci komercyjnych) realizowana jest w technologii VoIP, a dane (głos) przesyłane są za pomocą GPRS. Jak dotąd, wśród polskich operatorów, usługę tę oferuje jedynie Plus GSM.
- wojteks
- *** Administrator ***
Już się dokształciłem, słyszałem o takiej usłudze ale nie sądziłem że działa w obrębie całej sieci operatora.ja.michal pisze:"Push to talk" nie działa na takiej zasadzie.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe,na jakiej zasadzie miała by się taka transmisja odbywać,w jakim paśmie częstotliwości,w jakiej modulacji...
Dwa terminale o parametrach radiowych podobnych do telefonu GSM w realnych warunkach nigdy nie osiągną między sobą zasięgu zbliżonego do pary terminal - stacja bazowa.
Popatrz na np.PMR na ~450 MHz przy ERP=0,5W w otwartym terenie to kilka km zasięgu,w lesie i to niezbyt gęstym to nawet kilometra nie uciągnie.
Jeśli szukasz systemu łączności głosowej p2p w dupleksie na dalekie odległości,to niestety możesz o tym zapomnieć.
Oczywiście istnieją rozwiązania nielegalne,ale to już musisz sobie sam poszukać informacji na ten temat,bo do łamania prawa ręki przykładać nie mam zamiaru,poza tym piractwo radiowe jest w dzisiejszych czasach przedsięwzięciem mocno ryzykownym.
Dwa terminale o parametrach radiowych podobnych do telefonu GSM w realnych warunkach nigdy nie osiągną między sobą zasięgu zbliżonego do pary terminal - stacja bazowa.
Popatrz na np.PMR na ~450 MHz przy ERP=0,5W w otwartym terenie to kilka km zasięgu,w lesie i to niezbyt gęstym to nawet kilometra nie uciągnie.
Jeśli szukasz systemu łączności głosowej p2p w dupleksie na dalekie odległości,to niestety możesz o tym zapomnieć.
Oczywiście istnieją rozwiązania nielegalne,ale to już musisz sobie sam poszukać informacji na ten temat,bo do łamania prawa ręki przykładać nie mam zamiaru,poza tym piractwo radiowe jest w dzisiejszych czasach przedsięwzięciem mocno ryzykownym.
-
Eu
- Początkujący użytkownik forum
Dokładnie takie parametry jak między komórką a stacją bazową. Oczywiście zasięg byłby mniejszy - kwestia położenia stacji bazowej itp... zasięg koło kilometra w obszarze by był wystarczający i myślę, że całkiem realny...Patryk_ pisze:Ciekawe,na jakiej zasadzie miała by się taka transmisja odbywać,w jakim paśmie częstotliwości,w jakiej modulacji...![]()
Generalnie pomysł zrodził się z idei przesyłania SMSów na bliskie odległości z pominięciem stacji (czyli za darmoPatryk_ pisze:Jeśli szukasz systemu łączności głosowej p2p w dupleksie na dalekie odległości,to niestety możesz o tym zapomnieć.