Połączenie między dwoma telefonami bez BTSu - możliwe?

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Eu
Początkujący użytkownik forum

Połączenie między dwoma telefonami bez BTSu - możliwe?

Post autor: Eu »

Witam, mam następujące pytanie, czy jest możliwe przesyłanie danych (względnie rozmowa, przesyłanie smsów) między dwoma telefonami GSM (oczywiście na duże odległości - porównywalne powiedzmy z zasięgiem BTSu - czyli nie chodzi mi o Bluetooth, IrDĘ itp. :D )? Chodzi mi o taką modyfikację telefonu, by wykorzystywać jego nadajnik i odbiornik w celu przesyłania bezpośredniego - jak w zwykłych radiotelefonach. A może powstały modele telefonów które mają coś takiego w standardzie (Japończycy rządzą :D )?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Połączenie między dwoma telefonami bez BTSu - możliwe?

Post autor: ja.michal »

Eu, niema takich urządzeń. BTS co inna bajka a niżeli telefon komórkowy.

Takie zabawki może mieć ewentualnie wojsko, ale pewnie i niedokładnie to o czym mówisz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Eu pisze:jak w zwykłych radiotelefonach
Usługa w Plusie "Push to talk" ale zasięg jest mały bo telefony maja małe moce nadawania.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wojteks, "Push to talk" nie działa na takiej zasadzie.
"Push to talk" działa na zasadzie pakietowej transmisji danych z możliwością puszczenia fonii w jedną stronę w jednym momencie. Działa on jedynie po aktywacji i w Polsce taką opcję ma tylko Plus. Tworzy się kanał i jak to używasz to wszyscy w tym kanale Cię słyszą. Np. firmy kurierskie to używają w miastach gdzie walkie talkie nie przebija się. To działa na infrastrukturze sieci. To nie połączenie ad-hoc między komórkami.

[ Dodano: 2009-01-17, 20:34 ]
W telefonii komórkowej usługa push to talk (płatna, nie pomijająca sieci komercyjnych) realizowana jest w technologii VoIP, a dane (głos) przesyłane są za pomocą GPRS. Jak dotąd, wśród polskich operatorów, usługę tę oferuje jedynie Plus GSM.
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Push_to_talk
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:"Push to talk" nie działa na takiej zasadzie.
Już się dokształciłem, słyszałem o takiej usłudze ale nie sądziłem że działa w obrębie całej sieci operatora.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Ciekawe,na jakiej zasadzie miała by się taka transmisja odbywać,w jakim paśmie częstotliwości,w jakiej modulacji... :rotfl:
Dwa terminale o parametrach radiowych podobnych do telefonu GSM w realnych warunkach nigdy nie osiągną między sobą zasięgu zbliżonego do pary terminal - stacja bazowa.
Popatrz na np.PMR na ~450 MHz przy ERP=0,5W w otwartym terenie to kilka km zasięgu,w lesie i to niezbyt gęstym to nawet kilometra nie uciągnie.

Jeśli szukasz systemu łączności głosowej p2p w dupleksie na dalekie odległości,to niestety możesz o tym zapomnieć.
Oczywiście istnieją rozwiązania nielegalne,ale to już musisz sobie sam poszukać informacji na ten temat,bo do łamania prawa ręki przykładać nie mam zamiaru,poza tym piractwo radiowe jest w dzisiejszych czasach przedsięwzięciem mocno ryzykownym.
Eu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Eu »

Patryk_ pisze:Ciekawe,na jakiej zasadzie miała by się taka transmisja odbywać,w jakim paśmie częstotliwości,w jakiej modulacji... :rotfl:
Dwa terminale o parametrach radiowych podobnych do telefonu GSM w realnych warunkach nigdy nie osiągną między sobą zasięgu zbliżonego do pary terminal - stacja bazowa.
Dokładnie takie parametry jak między komórką a stacją bazową. Oczywiście zasięg byłby mniejszy - kwestia położenia stacji bazowej itp... zasięg koło kilometra w obszarze by był wystarczający i myślę, że całkiem realny...
Patryk_ pisze:Jeśli szukasz systemu łączności głosowej p2p w dupleksie na dalekie odległości,to niestety możesz o tym zapomnieć.
Generalnie pomysł zrodził się z idei przesyłania SMSów na bliskie odległości z pominięciem stacji (czyli za darmo :D ). Do innych celów też można by to było wykorzystać.
ODPOWIEDZ