Moderator: Moderatorzy
Usługa w Plusie "Push to talk" ale zasięg jest mały bo telefony maja małe moce nadawania.Eu pisze:jak w zwykłych radiotelefonach
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Push_to_talkW telefonii komórkowej usługa push to talk (płatna, nie pomijająca sieci komercyjnych) realizowana jest w technologii VoIP, a dane (głos) przesyłane są za pomocą GPRS. Jak dotąd, wśród polskich operatorów, usługę tę oferuje jedynie Plus GSM.
Już się dokształciłem, słyszałem o takiej usłudze ale nie sądziłem że działa w obrębie całej sieci operatora.ja.michal pisze:"Push to talk" nie działa na takiej zasadzie.
Dokładnie takie parametry jak między komórką a stacją bazową. Oczywiście zasięg byłby mniejszy - kwestia położenia stacji bazowej itp... zasięg koło kilometra w obszarze by był wystarczający i myślę, że całkiem realny...Patryk_ pisze:Ciekawe,na jakiej zasadzie miała by się taka transmisja odbywać,w jakim paśmie częstotliwości,w jakiej modulacji...![]()
Dwa terminale o parametrach radiowych podobnych do telefonu GSM w realnych warunkach nigdy nie osiągną między sobą zasięgu zbliżonego do pary terminal - stacja bazowa.
Generalnie pomysł zrodził się z idei przesyłania SMSów na bliskie odległości z pominięciem stacji (czyli za darmoPatryk_ pisze:Jeśli szukasz systemu łączności głosowej p2p w dupleksie na dalekie odległości,to niestety możesz o tym zapomnieć.