Net tymczasowy na N6230, podział, optymalizacja

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tinuviel
Początkujący użytkownik forum

Net tymczasowy na N6230, podział, optymalizacja

Post autor: tinuviel »

Witam

Złożyło się tak że zmieniamy w domu usługodawcę internetu w technologii DSL, niefortunnie nastąpi przerwa w dostawie internetu w związku z powyższym zaistniała konieczność zapewnienia alternatywnego połączenia do sieci. Padło na Nokie 6230 + kabel DKU-2 + prepaid blueconnect.

1. Po podłączeniu 6230(ja.michal dzięki za korektę) do komputera i skonfigurowaniu połączenia (wedle FAQ z tego forum) uzyskałem dostęp do internetu ale... BARDZO wolny. Telefon pokazuje zasięg 85-100%, w lewym górnym rogu pokazuje się literka "G", test wykonany na stronie http://www.speedtest.net/ zaowocował wynikiem 30kb/s w download:] Nie oczekuje cudów od takiego sprzętu ale to jest kompletna porażka. Dzwoniłem do Ery z pytaniem czy da się coś z tym zrobić, wyszło na to że nie bardzo i że telefon korzysta z GPRSu a nie EDGEa (konsultant stwierdził że kiedy telefon łączy się z internetem via EDGE w górnym lewym rogu powinna być literka E a nie G.), przesłał mi jednak na telefon pliki konfiguracyjne, po dokonaniu testu skoczyło do 110kb/s. Oczywiście nasuwa się banalne rozwiązanie problemu - nie mam zasięgu EDGE, ale z mapy wynika coś innego:
Obrazek

Ciemniejszy niebieski - EDGE, jaśniejszy - GPRS, czerwona kropka to miejsce gdzie mieszkam... do najbliższego obszaru nie pokrytego zasięgiem EDGE mam z 20km:] Coś tu nie gra, mogę prosić o jakieś rady/porady jak wykrzesać więcej z noki 6230?

2. Sieć w domu funkcjonuje na bazie Linksysa wag200g:
Obrazek
Do niego jest podłączony kalem telefonicznym net aDSL, kablem sieciowym 1 komputer, 3 pozostałe łączą się bezprzewodowo. Pytanie jest następujące: Czy istnieje możliwość podziału internetu z nokii 6230 tak aby udostępnić internet innym komputerom? Czy jest możliwe ustawienie routera w ten sposób żeby zamiast dzielić internet z kabla telefonicznego, dzielił internet z kabla sieciowego. Wiem że gdybym podłączył dwa komputery kablem sieciowym to bez większych problemów mógłbym na drugim korzystać z internetu co więcej pewnie mógłby z tego drugiego udostępnić przez WiFi kolejnemu adhoc. Rozwiązanie oczywiście beznadziejne bo aby ostatni komputer miał dostęp do internetu wszystkie 3 musiałyby być włączone:] Napiszcie coś mądrego - będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 2009-01-30, 19:55 przez tinuviel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Net tymczasowy na N6230, podział, optymalizacja

Post autor: krystianb »

ICS można równiez wykorzystać przy pomocy tego routera, wykorzytując tylko wbudowane weń AP i swith, wyłączyć w routerze dhcp i udostępnić icsa na kabel do routera. Zawodowcem nie jestem może jeszcze ktoś coś dopowie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb dokładnie tak trzeba zrobić. Czyli łączysz tak samo jakbyś dzielił łącze aDSL, ale wyłączasz DHCP na AP i na tym komputerze załączasz ICS na kartę LAN, której przypisujesz adres 192.168.0.1. Dokładnie tak samo jak w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
tinuviel

Dzięki Panowie, przegryzę się przez to jutro. Nie mogę dojść do tego dlaczego net tak wolno działa... przed chwilą włożyłem kartę to mojego PDA, udało się osiągnąć 20kb/s :] Zasięg prawie max, sprawdziłem też na mojej karcie abonamentowej (też era) i udało się wyciągnąć na pda 50kb/s. Co ja mogę robić źle?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tinuviel pisze: Nie mogę dojść do tego dlaczego net tak wolno działa.
Bo to jest tak. Być może nie każdy BTS ma EDGE, niektóre mają tylko GRPS. No i pewnie jest u Ciebie tak nieszczęśliwie, że najbliższy Ciebie BTS ma tylko GPRS. Jako, że jest najbliżej to i daje najsilniejszy sygnał. A modem/telefon wybiera właśnie tego BTS'a który ma najsilniejszy sygnał. Nic na to nie poradzisz. Możesz pokombinować z ustawieniem komórki w pokoju. Czasem przesunięcie telefonu o pół metra daje stabilne EDGE.

[ Dodano: 2009-01-29, 22:56 ]
Aha i pozostaje jeszcze jedna możliwość > Netmonitor < pozwala on na wymuszenie kanału, a co za tym idzie wybranie sobie BTS'a z EDGE.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja myślę że jeśli mieszkasz w samym mieście Wrocław sądząc po profilu to masz dość sporo obciążone nadajniki które również mogą się przyczynić do wolniejszego neta. Wszak rozmowy mają priorytet nad danymi. Ale to też nie jest regułą.
tinuviel

YaHooo pisze: Aha i pozostaje jeszcze jedna możliwość > Netmonitor < pozwala on na wymuszenie kanału, a co za tym idzie wybranie sobie BTS'a z EDGE.
Czytałem to, niestety nie mam odpowiedniego kabla żeby wgrać net monitor, mógłbym kupić ale pakowanie jeszcze więcej kasy w rozwiązanie które ma funkcjonować 2tygodnie to przegięcie.
W erze nie mogłem się doprosić o to żeby mi powiedzieli czy są w okolicy nadajniki bez EDGEa. Można gdzieś to sprawdzić? W Erze stwierdzili że tak być nie powinno, szczególnie że sprawdzałem też na zewnątrz budynku - zgłosili do działu technicznego.

Jaco
Obciążenie sieci... możliwe ale o 12 w nocy?? Gdzie mieszkam to na mapce widać, to są przedmieścia.

Walczę dalej
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:wyłączasz DHCP na AP i na tym komputerze załączasz ICS na kartę LAN, której przypisujesz adres 192.168.0.1.
Ja sądzę, że nawet nie trzeba adresu routera zmieniać. Tylko poustawiać adresy na komputerach i jako IP bramę komputera udostępniającego.

[ Dodano: 2009-01-30, 00:02 ]
tinuviel, masz strasznie daleko jakikolwiek BTS Ery.
Najśmieszniejsze jest to, że masz obok domu nadajnik 3G Orange (tylko 3G jest na nim).
Z tego co wiem to ta nokia ma WCDMA (3G) czyli do około 380kb/s.
Jak nie masz simlocka to może kupić kartę Orange Free na kartę i spróbować skoro BTS pod nosem?
Z mapki Orange wynika, że ten BTS Orange działa.
tinuviel

ja.michal pisze:
YaHooo pisze:wyłączasz DHCP na AP i na tym komputerze załączasz ICS na kartę LAN, której przypisujesz adres 192.168.0.1.
Ja sądzę, że nawet nie trzeba adresu routera zmieniać. Tylko poustawiać adresy na komputerach i jako IP bramę komputera udostępniającego.

[ Dodano: 2009-01-30, 00:02 ]
tinuviel, masz strasznie daleko jakikolwiek BTS Ery.
Najśmieszniejsze jest to, że masz obok domu nadajnik 3G Orange (tylko 3G jest na nim).
Z tego co wiem to ta nokia ma WCDMA (3G) czyli do około 380kb/s.
Jak nie masz simlocka to może kupić kartę Orange Free na kartę i spróbować skoro BTS pod nosem?
Z mapki Orange wynika, że ten BTS Orange działa.
Że co ma moje nokia? :P Od 3G to ją lata świetlne dzielą, mój palmtop ma 3G, ale nie mogę go zostawić na stałe w domu:( UMTS niestety odpada ponieważ nie ma sprzętu, inna sieć natomiast wchodzi w grę, mapki mapkami ale prawdę mówiąc najlepszy zasięg tutaj ma Plus, czyli można spróbować coś z plusa bądź Playa, tylko nie wiem jak u nich z cenami i usługami tego typu, jutro poszukam chyba że ktoś zna na pamięć:) Generalnie dzięki za zainteresowanie i pomoc:)

Zrobiłem raz jeszcze testy... generalnie dochodzę do wniosku że bardzo niestabilnie to działa. Testy wahają się od 20 do nawet 180kb/s (jednorazowo takie szaleństwo - czyli jakby nie patrzeć EDGE prawda? Oczywiście żadne "E" w telefonie tak jak myślałem się nie pokazało), średnio jest to jednak 40-80kb/s. Muszę skończyć z tymi testami bo kasa zejdzie z karty.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tinuviel pisze:czy są w okolicy nadajniki bez EDGEa. Można gdzieś to sprawdzić?
Możesz poszukać na spisie http://btsearch.org/ Tylko nie zawsze jest taka informacja jest dodana. Czasem jest nieaktualna. Ale spróbować można.
tinuviel pisze:Obciążenie sieci... możliwe ale o 12 w nocy??
W takim razie pewnie masz dość słaby zasięg. Bo dla EDGE to też jest ważna sprawa.
ja.michal pisze:Tylko poustawiać adresy na komputerach i jako IP bramę komputera udostępniającego.
Może nie do końca to było jasne, ale miałem na myśli ustawić adresy na kartach ;)
tinuviel pisze:Testy wahają się od 20 do nawet 180kb/s (jednorazowo takie szaleństwo - czyli jakby nie patrzeć EDGE prawda?
Dokładnie, to jest EDGE.
tinuviel pisze:średnio jest to jednak 40-80kb/s.
No to jak masz stabilnie ponad 60kb/s to masz EDGE.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

tinuviel pisze:Że co ma moje nokia? :P Od 3G to ją lata świetlne dzielą
Teraz już widzę.
Ale weź mi wytłumacz dlaczego w temacie masz 6230 a w poście masz 6630? :)
Przeczytałem post i 6630 ma 3G. :)
tinuviel pisze:czyli można spróbować coś z plusa bądź Playa
Tylko z Plusa. Play Online działa na swojej sieci 3G tylko. Czasem może się zdarzyć GSM, ale dopiero testują.
tinuviel

Przeglądałem mapkę nadajników w okolicy, zaiste z erą jest kiepsko, dookoła najwięcej PLUSa co zaiste w praktyce jak już pisałem przekłada się na dobry zasięg.

Odnośnie nadajnika ORANGE umts, włożyłem Taty kartę (orange prepaid) do palmtopa i nie złapał zasięgu żadnego (w takim magicznym pokoju w domu w którym tylko plus ma zasięg chociaż pokój praktycznie nie ma ściany tylko wielkie rozsuwane okno). Wymusiłem w palmtopie tryb 3G ale nie pomogło. Zatem albo sygnał jest zbyt słaby (chyba można odrzucić, to jest bardzo blisko), albo nadajnik jeszcze nie działa albo w Orange trzeba gdzieś coś aktywować aby karta obsługiwała 3G.

Raz jeszcze dzięki za porady - model już poprawiłem:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

tinuviel pisze:nadajnik jeszcze nie działa
To na 99%.
tinuviel pisze:albo w Orange trzeba gdzieś coś aktywować aby karta obsługiwała 3G
Nie. 3G to funkcja telefonu/modemu.
tinuviel pisze:model już poprawiłem
To dobrze. ;)
tinuviel

Khem... dobra wpadł mi do głowy jeszcze jeden (szatański :gwiazdki: pomysł). Jestem w stanie złapać bardzo słaby zasięg WiFi czyjejś sieci. Sieć jest nie zabezpieczona do tego stopnia że dostałem się na router Dlinka i gdybym tylko chciał mógłbym zablokować dostęp innym użytkownikom i zmienić hasło - czego oczywiście nie zrobię:] Zasięg jest naprawdę słaby. Mam do dyspozycji:
- Kartę wbudowaną w laptopa w standardzie 802.11g (dell d410) - łapie zasięg jak wystawie go za okno, ale ciężko cokolwiek otworzyć
- Kartę PCMCIA Belkin 802.11G z TRUE MIMO - podobnie jak wbudowana
- Kartę pod usb Linksys (model WUSB11) w standardzie 802.11b i o dziwo ta (pewnie dzięki temu że ma rozkładaną antenkę) wyrzucona za okno jest w stanie dostarczyć mi internet.

Nie wiem czyja to sieć, pewnie któregoś z sąsiadów. Mógłbym się dogadać żebym za przysłowiową flaszkę mógł korzystać z neta przez tydzień czy dwa. W związku z powyższym pytanie:

Najtańsza karta pod USB z wyjściem antenowym + antena. Może ktoś coś poradzić?

EDIT:
Sprawdziłem teraz jak z przepustowością tego łącza:
Download: 1072kb/s
Upload: 263kb/s

Hmm.. to jest jakieś 26razy szybciej niż po (moim)EDGE? Żeby nie utrudniać życia sąsiadom mógłbym ustawić ograniczenie nawet od 100kb/s co i tak jest nieporównywalnie lepszym rozwiązaniem niż użeranie się gsm/gprs/edge.

EDIT 2:
Mam dość specyficzną obudowę na stacjonarnego PC(HTPC) w związku z czym w grę wchodzą tylko karty WiFi pod usb

EDIT 3:
Gdybym kupił takie cudo:
http://www.inwazjapc.pl/index.php?main_ ... ts_id=5942

+ kabel to chyba by wystarczyło? czy ta antena z zestawu to nic nie warta?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tinuviel pisze:Jestem w stanie złapać bardzo słaby zasięg WiFi czyjejś sieci. Sieć jest nie zabezpieczona do tego stopnia że dostałem się na router Dlinka
Takiego działania nie popieramy na naszym forum. Takie działanie jest nielegalne, oraz nieetyczne. Zatem od nas pomocy w tej sprawie nie dostaniesz. Poczytaj sobie to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
tinuviel

po rozmowie z YaHooo winien jestem sprostowanie;)

Nie chciałbym żeby mnie źle zrozumiano, to nie jest sieć jakiejś firmy do której chcę się włamać tylko sąsiada którego znam:] Zresztą napisałem że chcę się z Nim dogadać a nie robić tego na lewo czy bez jego wiedzy. Napisałem też że chociaż dostałem się na router to nie będę robił chamstw, zwrócić chciałem tylko uwagę jak bardzo niezabezpieczoną sieć ma sąsiad... brak hasła, brak listy MACów, brak zmiany standardowego hasła do routera.

Rozmawiałem dziś z sąsiadem, powiedział że nie ma sprawy, chociaż On nie bardzo rozumie o co mi chodzi i żebym z synem pogadał:P

w związku z powyższym cóż powinienem zakupić? Wyczytałem na forum że anteny z allegro to mogą co najwyżej za wieszak robić:] W jednym z polecanych sklepów znalazłem taki zestaw:
Obrazek
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,5
46zł

+

Obrazek
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2271
39zł

Nie ukrywam że wybrałem najtańszy zestaw. Trzyma się to kupy?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

tinuviel pisze:w związku z powyższym cóż powinienem zakupić? Wyczytałem na forum że anteny z allegro to mogą co najwyżej za wieszak robić:] W jednym z polecanych sklepów znalazłem taki zestaw:
Na jaką to odległość. Bo jeśli tylko za przysłowiowy ,,za płot,, to nawet sama ta karta USB z tą anteną wystarczy. Ważne aby widziała się z nadajnikiem lub była w jego zasięgu na przynajmniej 70%.
tinuviel

Odległość niewielka, może z 20metrów (to już z zapasem) gorzej że pewnie musi się przebijać sygnał przez ściany. Tak jak pisałem, jak wystawie za okno Linksysa 802.11b:
Obrazek
to łapie 1kreskę ale zapewnia stabilny transfer, niestety z oczywistych powodów nie mogę go zostawić na dworze:]

W pokoju, na parapecie jak postawie laptopa bokiem to łapie mi jedną kreskę Belkin preN (True MIMO) 802.11g
Obrazek
Niestety laptopa w domu zostawić nie mogę.

Przepraszam że tak obrazowo piszę zamiast konkretnych danych, ale nie mam ani oprogramowania ani niestety czasu na dokonanie pomiarów.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tinuviel pisze:łapie 1kreskę ale zapewnia stabilny transfer, niestety z oczywistych powodów nie mogę go zostawić na dworze
Oczywiście ;) Więc widać, że tam jest dużo przeszkód skoro masz tylko 1 kreskę. Zatem ja bym się skusił na tą antenę co podałeś linka. Bo co do karty sieciowej to każda się nada praktycznie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:karty sieciowej to każda się nada praktycznie.
Oczywiście z wyjciem na antene.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Oczywiście z wyjciem na antene.
No jasne jak zamierzamy podłączyć antenę to trzeba mieć gdzie ją podłączyć :)
tinuviel

Zrobione - działa:) Dziwnie trochę u mnie łapie zasięg, w domu przy oknie ledwo 1kreska, za oknem (30cm dalej) 3 kreski, w związku z czym antena sterczy na dworze... mam nadzieje że jej to nie zaszkodzi:) Zainteresowało mnie WiFi, możecie polecić jakieś programy do pomiaru mocy sygnału? Widziałem na stronie też takie wykresy działania anten (nawet przestrzenne)... to też można jakimś programem zrobić? :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tinuviel pisze:Dziwnie trochę u mnie łapie zasięg, w domu przy oknie ledwo 1kreska, za oknem (30cm dalej) 3 kreski, w związku z czym antena sterczy na dworze
To akurat typowe ;) Po prostu okno tłumi sygnał.
tinuviel pisze:mam nadzieje że jej to nie zaszkodzi
Z tego co wiem to nie powinno. Mój kolega ma antenę za oknem i wszystko działa dobrze ;)
tinuviel pisze:możecie polecić jakieś programy do pomiaru mocy sygnału?
NetStumbler.
tinuviel pisze:Widziałem na stronie też takie wykresy działania anten (nawet przestrzenne)... to też można jakimś programem zrobić?
To akurat robi producent i samemu tego nie zmierzysz. Do tego potrzebne są dokładne badania anteny oraz dość kosztowny sprzęt ;)
tinuviel

Po raz kolejny dzięki za info:) Zdziwiony jestem tym jak bardzo szyba może tłumić sygnał, głupi otworzenie okna skutkuje znacznym wzrostem mocy sygnału + 4nowe sieci WiFi.

Program przetestuje - dzięki:)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tinuviel pisze:Zdziwiony jestem tym jak bardzo szyba może tłumić sygnał, głupi otworzenie okna skutkuje znacznym wzrostem mocy sygnału
Niestety tak to już jest z tymi oknami, a jeszcze jak masz metalowe ramy to mogą one dodatkowo tłumić sygnał mocniej niż drewniane okna.
tinuviel

YaHooo pisze:Niestety tak to już jest z tymi oknami, a jeszcze jak masz metalowe ramy to mogą one dodatkowo tłumić sygnał mocniej niż drewniane okna.
Mam dach pokryty blachą:] Generalnie w tym domu to same anomalie jeżeli chodzi i zasięg czegokolwiek z zewnątrz:) W jednym miejscu może być UMTS na 2 kreski a może być GSM na 1 kresce oraz wszystko pomiędzy;)

Czekam mnie jeszcze zakup i zamontowanie repeatera gsm, ale to jeszcze nie teraz;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-05, 21:08 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-02-05, 21:07 przez tinuviel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tinuviel pisze:Mam dach pokryty blachą:]
To może nieco wyjaśnić ;)
tinuviel pisze:Czekam mnie jeszcze zakup i zamontowanie repeatera gsm, ale to jeszcze nie teraz;)
A podzielisz się z nami na forum wynikami :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

tinuviel co do tłumienia, ja swój modem połączony przez BT trzymałam na zewnętrznym parapecie bo rolety tak tłumiły sygnał ;)
tinuviel

Jak zakupię to podzielę:) Trochę strach bo jak nie będzie działać dobrze do kupę kasy utopionę:/

Pobawiłem się Network Slumblerem. całkiem fajny, pomógł mi dobrze antenę ustawić (swoją drogą panel który zakupiłem nie jest jakoś rewelacyjny, na upartego - wymaga to trochę gimnastyki - zwykła antenką też mogę osiągnąć takie wzmocnienie, dodatkowo jest pełen podziwu dla Belkina na pcmcia, true mimo która postawiona na parapecie zapewnia stabilne połączenie, czego nie można powiedzieć o zintegrowanej w laptopie karcie WiFi.) Brakuję mi jednak w nim bardziej zaawansowanych funkcji, albo ja nie potrafię go obsłużyć. Wykres stosunku S/N mało dokładnie kreśli, trudno odczytać wartości z osi.

Generalnie ma dobrą okazję do porównania różnych kart WiFi w bardzo praktyczny sposób. Niestety NetSlumber dla karty na USB z wyjściem antenowym i wbudowanej w laptopa pokazuje siłę sygnału w db a dla Belkina na pcmcia w RSSI, dla linksysa na usb natomiast w ogóle nie chce nic pokazać. Koniec końców ciężko porównać jedno z drugim. Tak czy siak, gdyby tak belkin na pcmcia miał wyjście na antenę (właściwie 3 anteny :D) to by się działo :cwaniak: Właśnie... ciężko jest dolutować gniazdo antenowe w takiej karcie?

Jeszcze jedno ma pytanie. Właściwie teoretyczne, ponieważ nie rozumiem czegoś. Punkt dostępowy ma tą właściwość że jest w stanie nawiązać połączenie z wieloma kartami (właśnie z iloma?) przy czym przepustowość gwarantowana pewnym standardem nie jest dzielona przez ilość podpiętych kart. Czyli jeżeli AP może podłączyć powiedzmy 32karty to daje to (teoretycznie, pomijając interferencje której jednak przy pracy 4kart WiFi w jednym pomieszczeniu nie odnotowałem) 32x54Mb/s.

Robiłem taki mały test, na komputerze podpiętym kablem LAN do AP postawiłem lokalny serwer FTP. W laptopie podłączyłem oprócz wbudowanego WiFi belkina i linksysa oraz nawiązałem połączenie. Windows średnio sobie niestety radzi z taką konfiguracją - nie chce korzystać równocześnie z 3 połączeń, ale Total Comannder już sobie z tym poradził i ściągał równocześnie przez 3 karty - z tym że każda inny plik. Sumaryczna prędkość transferu wyniosła koło 6MB/s, czyli zgodnie z przewidywaniami 3x szybciej niż na jednej karcie (jedna była standardzie b, ale za to Belkin trochę szybciej ściągał).

Można zatem stwierdzić że gdybym podłączył 6kart to uzyskałbym 12MB/s tym samym nasycając przepustowość kabla LAN 100mb/s. (około nie czepiajmy się;) )

Oczywiście mocno teoretyzuje po kto normalny będzie podpinać 6kart sieciowych:] ALE... skoro AP może nawiązywać równolegle wiele połączeń to czy można wykorzystać go jako kartę? Jeden AP nawiązuje 32połączenia z drugim AP, a te są kablami Gb/s LAN podłączone do komputerów. Czyli tak:

Komputer 1 ->kabel LAN->AP1 ~~~~~~ AP2->kabel LAN->Komputer 2

Czy w konsekwencji transfer z komputera 1 na komputer 2 osiągnąłby 64MB/s ?
Oczywiście wymagałoby to odpowiedniego oprogramowania na komputerach które paczkowałoby dane... a może nie.

Zawsze zastanawiało mnie to, szczególnie kiedy jeszcze nie było umtsu dlaczego nie integruje się w urządzeniach wielu nadajników/odbiorników celem zwielokrotnienia transferu.

Będę wdzięczny za odpowiedź:)
ODPOWIEDZ