Złożyło się tak że zmieniamy w domu usługodawcę internetu w technologii DSL, niefortunnie nastąpi przerwa w dostawie internetu w związku z powyższym zaistniała konieczność zapewnienia alternatywnego połączenia do sieci. Padło na Nokie 6230 + kabel DKU-2 + prepaid blueconnect.
1. Po podłączeniu 6230(ja.michal dzięki za korektę) do komputera i skonfigurowaniu połączenia (wedle FAQ z tego forum) uzyskałem dostęp do internetu ale... BARDZO wolny. Telefon pokazuje zasięg 85-100%, w lewym górnym rogu pokazuje się literka "G", test wykonany na stronie http://www.speedtest.net/ zaowocował wynikiem 30kb/s w download:] Nie oczekuje cudów od takiego sprzętu ale to jest kompletna porażka. Dzwoniłem do Ery z pytaniem czy da się coś z tym zrobić, wyszło na to że nie bardzo i że telefon korzysta z GPRSu a nie EDGEa (konsultant stwierdził że kiedy telefon łączy się z internetem via EDGE w górnym lewym rogu powinna być literka E a nie G.), przesłał mi jednak na telefon pliki konfiguracyjne, po dokonaniu testu skoczyło do 110kb/s. Oczywiście nasuwa się banalne rozwiązanie problemu - nie mam zasięgu EDGE, ale z mapy wynika coś innego:

Ciemniejszy niebieski - EDGE, jaśniejszy - GPRS, czerwona kropka to miejsce gdzie mieszkam... do najbliższego obszaru nie pokrytego zasięgiem EDGE mam z 20km:] Coś tu nie gra, mogę prosić o jakieś rady/porady jak wykrzesać więcej z noki 6230?
2. Sieć w domu funkcjonuje na bazie Linksysa wag200g:

Do niego jest podłączony kalem telefonicznym net aDSL, kablem sieciowym 1 komputer, 3 pozostałe łączą się bezprzewodowo. Pytanie jest następujące: Czy istnieje możliwość podziału internetu z nokii 6230 tak aby udostępnić internet innym komputerom? Czy jest możliwe ustawienie routera w ten sposób żeby zamiast dzielić internet z kabla telefonicznego, dzielił internet z kabla sieciowego. Wiem że gdybym podłączył dwa komputery kablem sieciowym to bez większych problemów mógłbym na drugim korzystać z internetu co więcej pewnie mógłby z tego drugiego udostępnić przez WiFi kolejnemu adhoc. Rozwiązanie oczywiście beznadziejne bo aby ostatni komputer miał dostęp do internetu wszystkie 3 musiałyby być włączone:] Napiszcie coś mądrego - będę wdzięczny.