E220 Blue Connect (ERA)+ Vista Home Premium SP1 (32)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rgb35
Początkujący użytkownik forum

E220 Blue Connect (ERA)+ Vista Home Premium SP1 (32)

Post autor: rgb35 »

Po udanej aktualizacji FW E220 z wersji 11.116.05.00.00 (na tym -oryginalnym- FW ERY nie mogłem zainstalować modemu w Viście na laptopie DELL Inspiron 1525) do wersji 11.117.10.00.07 (chociaż na tym FW chyba jest mniejsza prędkość transferu) i zainstalowaniu w Viście Home Premium SP1 mam problem z uruchomieniem "Mobile Connect'a", wywala mi komunikat: "Załadowanie API DLL nie powiodło się". wgrywałem do modemu również HOST11.107.05.00.03 (logo HUAWEI), i podczas statru tego też pojawiał się komunikat "Failed to load API DLL", więc powróciłem do oryginalnego z ERY: HOSTA35.11.07.01.00.49
:faq:
Czy możecie coś doradzić?
DZIĘKI za odpowiedzi... i POZDRAWIAM! :zly:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: E220 Blue Connect (ERA)+ Vista Home Premium SP1 (32)

Post autor: YaHooo »

rgb35, a zrób samo połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i tego używaj do łączenia się z internetem. Jak chcesz odbierać, wysyłać SMS'y to pobierz program naszego forumowego kolegi <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>

A modem instaluje się, oraz działa na innym komputerze? Bo mi to wygląda na problem raczej z systemem operacyjnym komputera.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rgb35

Na pc pod XP pracuje normalnie.
Próbowałem zrobić "Dial-Up" wg TEJ porady i też wyłazi jakiś inny problem. Wydaje mi się, że to będzie problem z systemem (Vista).
Program »Top NetInfo« niechce się uruchomić. :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rgb35 pisze:też wyłazi jakiś inny problem.
A dokładniej jaki?
rgb35 pisze:Program »Top NetInfo« niechce się uruchomić
A co tu się złego dzieje?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
aaniaa

Post autor: aaniaa »

Witam, mam pytanko w tym temacie, gyz mam problem z zainstalowaniem modemu Huawei E220 z Blueconnect na Viscie. Pokazuje mi sie jako stacja dyskow, a nie jako modem.
Wgrywalam juz aktualizacje i sterowniki ze strony Ery i nic. Panowie doradcy mowia, ze z Vista jest problem. Poradzili mi kupic inny modem, ale nie mam pewnosci, czy bedzie on dzialac na moim laptopie.
Czy mozecie cos poradzic?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jaka to Vista?
aaniaa

vista Home Premium
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A masz możliwość sprawdzenia modemu na innym sprzęcie?
aaniaa

Z modemu korzystam na komputerze stacjonarnym, tylko ze tutaj mam XP i jest ok. To cos z Vista, albo z noetebookiem :(
paszczak

Post autor: paszczak »

rgb35 pisze: zainstalowaniu w Viście Home Premium SP1 mam problem z uruchomieniem "Mobile Connect'a", wywala mi komunikat:
Najkorzystniej przy wgrywaniu SP1 do Visty jest zrobić format, potem instalować dopiero SP1 i kolejno wszystko co trzeba.
Już widziałem takie jaja że po takim "normalnym" wgraniu sp1 system wywalał stery do kart albo widział jakieś nowe których normalnie nie było.

Jeszcze trzeba pamiętać żeby podczas instalacji wyjąć wszystko z gniazd lapka, wszystkie myszy bez kabli, modemy itd
rgb35

YaHooo pisze:A dokładniej jaki?
Problem dotyczył pliku .dba, ale niepamiętam dokładnie treści komunikatu, bo to był laptop kolegi, który go już odebrał odemnie.
P.S.
Będzie chyba reinstalka systemu i zobaczymy wtedy..... :?:
===============
aaniaa pisze:problem z zainstalowaniem modemu Huawei E220 z Blueconnect na Viscie. Pokazuje mi sie jako stacja dyskow, a nie jako modem.
Wgrywalam juz aktualizacje i sterowniki ze strony Ery i nic.
Miałem to samo. Przeczytaj mój post u góry i wgraj FW11.117.10.00.07 i spróbuj wtedy podłączyć modem do laptopa. Powinno się zainstalować.
Na pc-cie także trzeba przeinstalować "Connect'a", najpierw odinstalowując starą wersję: panel sterowania -> dodaj usuń programy potem podłączyć modem.
Na stronie ERY jest starsza wersja FW11.116.05.00.00. Ja poprzednio miałem te wersje i było to samo. :!:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-02, 20:18 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
P.S.
Napisz, czy udało się? :?: :!:
Ostatnio zmieniony 2009-02-03, 00:41 przez rgb35, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rgb35 pisze:Będzie chyba reinstalka systemu i zobaczymy wtedy.....
Jak masz ochotę się w to bawić to jest bardzo dobre rozwiązanie. Napisz czy to coś pomogło.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

rgb35 pisze: problem z uruchomieniem "Mobile Connect'a", wywala mi komunikat: "Załadowanie API DLL nie powiodło się"
Przeciągnij skrót Mobile Connect'a na program Dependency Walker i wybierz "Start Profiling". MC wykrzaczy się ale zobaczysz w oknie komunikatów w DW jakich bibliotek dll brakuje lub które biblioteki nie exportują wywoływanych funkcji. Właściwe biblioteki możesz potem znaleźć w innych wersjach MC lub w aktualizacjach Windows.
ODPOWIEDZ