Blueconnect problem

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jacek138
Początkujący użytkownik forum

Blueconnect problem

Post autor: jacek138 »

Witam!

Posiadam karte PCMCIA gt max globetrotter option. Od jakiegos tygodnia mam taki problem ze rozłącza mnie często co 15 minut z internetem jak śmigam na 3G natomiast jak dam na edge to połączenie jest stabilne. Taka sytuacja spotyka mnie pierwszy raz wczesniej reinstalka systemu pomagała a tym razem nie pomogła. Z gory dziekuje za odpowiedz:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Blueconnect problem

Post autor: ja.michal »

Przeciążenie sieci, słaby zasięg, słabe zasilanie modemu.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

jacek138 może jeakies prace na nadajniku :niepewny: Spróbuj tak przemieścic się z kompem i modemem, żeby korzystać z innego nadajnika. Jeżeli będzie ten sam problem to stawiam na zasilanie.
paszczak

Post autor: paszczak »

jacek138 pisze:Od jakiegos tygodnia mam taki problem ze rozłącza mnie często co 15 minut z internetem jak śmigam na 3G natomiast jak dam na edge to połączenie jest stabilne
Typowe dla 3G z jednego btsa i obciążonej sieci, edge jest stabilne bo może łapać z kilku btsów.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

paszczak pisze:edge jest stabilne bo może łapać z kilku btsów.
Nie, no nie mieszajmy ludziom w głowach ;) Zawsze się jest podłączonym pod 1 BTS. A co do tego, że jest się w zasięgu kilku BTS'ów to modem/telefon wybiera ten co ma najsilniejszy sygnał.

No i akurat takie zachowanie z tym zrywającym 3g oraz stabilnym 2g jest typowe. Ja zawsze tak robię, że jak mam słaby, rwący zasięg 3g na obrzeżu miasta to wymuszam 2g i mam stabilne połączenie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ