Axesstel 410 i jego WiFi

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
scorup
Użytkownik forum

Axesstel 410 i jego WiFi

Post autor: scorup »

Testujac od 1.5 tygodnia OFP stwierdzilem ze albo AP tego modemu jest lichy albo mam uszkodzony Axesstel 410. Obecnie tylko i wylacznie korzystam z WiFi modem lezy jakies 8m od laptopa w przedpokoju jest to nowy dom sciany wew. z cegly bialej 24cm sciany zew. 36.5cm w/g radia w laptopie sygnal niski szybkosc 48Mb/s. Docelowo chce umiescic modem w garazu w rozdzielni internetowo-alarmowej tam powyprowadzalem wszystkie skretki oraz kabel antenowy ale trzymajac go na probe w tym miejscu jakosc sygnalu drastycznie spadla. Jak to wyglada u Was?? W obecnym miejscu zamieszkania uzywam AP D-link`a jakosc sygnalu owiele lepsza, jezeli ten typ tak ma nie pozostanie mi nic innego jak dalej korzystac z w/w AP do wzmocnienia sygnalu.

pozdrawiam
sanity
Użytkownik forum

Re: Axesstel 410 i jego WiFi

Post autor: sanity »

Witam U mnie nie działa już w drugim pokoju a nie mieszkam w bloku z wielkiej płyty pełnej żelastwa tylko w standardowym domu z cegly.
Próbowałem ustawiać router niżej wyżej ale nic nie daje.Może wymiana antenki albo wypuszczą jakiś alternatywny firmware.<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> trzeba czekać widać że urządzonko jest niedopracowane i z niskiej półki.
Może ktoś ma dobre wyniki to będzie znaczyło o uszkodzeniu

pozdrawiam
Netia DSL 4Mb fritz 7050 , Orange CDMA MV410+ fritz
Khalbar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Khalbar »

Na razie testuje i kupa z tym wifi ja siedze w chałupie z drewna i tynku :( 80 lat ma domek :D derki zeżarte przez korniki pewnie i w drugim pokoju wifi ledwo ciągnie ping przez wiwi jest 15 ms jedna próba reszta albo upłyną limit czasu albo brak połaczenia z hostem ? Nie wiem za ardzo o co kaman ? na routerze wifi usr robotics hulało jak siemasz
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Khalbar pisze:na routerze wifi usr robotics hulało jak siemasz
Czyżby Axesstel był jak LiveBox słabiutki po WiFi?
Nie pomagam na PW!
sanity
Użytkownik forum

Post autor: sanity »

kupiłem bramkę VOIP fritz i zaczynam żałować że bez routera i wifi parę złoty drożej ale by było ok.Dobrze że voip śmiga jak trzeba.

pozdrawiam
Netia DSL 4Mb fritz 7050 , Orange CDMA MV410+ fritz
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Bajki opowiadacie , albo trafiły wam się wadliwe sprzęty-ja CDMA używam tylko po Wi-fi ruter stoi teraz obok kompa,bo po zamontowaniu anteny zewnętrznej na dachu z 10m, kablem, musi stać tu a nie gdzieś indziej-do drugiego komputera mam 8m, w tym 2ściany z cegły, dom poniemiecki(1918r)więc ściany grube (36cm)i na połączeniu sieciowym mam 5kresek-w ramach testu podłączyłem oryginalną antenę i wyniosłem go na dwór 40m od domu i miałem 2kreski 3czasem mignęła, więc nie jest żle. :ok: Dalej mam las więc nie sprawdzałem.No ale karta Wi-fi trochę mnie kosztowała ,ale nie żałuję tego.Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-02-06, 19:03 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
scorup
Użytkownik forum

Post autor: scorup »

onimusza666 pisze:Bajki opowiadacie , albo trafiły wam się wadliwe sprzęty-ja CDMA używam tylko po Wi-fi ruter stoi teraz obok kompa,bo po zamontowaniu anteny zewnętrznej na dachu z 10m, kablem, musi stać tu a nie gdzieś indziej-do drugiego komputera mam 8m, w tym 2ściany z cegły, dom poniemiecki(1819r)więc ściany grube (36cm)i na połączeniu sieciowym mam 5kresek-w ramach testu podłączyłem oryginalną antenę i wyniosłem go na dwór 40m od domu i miałem 2kreski 3czasem mignęła, więc nie jest żle. :ok: Dalej mam las więc nie sprawdzałem.No ale karta Wi-fi trochę mnie kosztowała ,ale nie żałuję tego.[url=http://img101.imageshack.us/img101/5871/20090206164110vc3.th.jpg]Obrazek[/URL]
Sam sobie odpowiadasz to, ze masz super odbior to zasluga karty WiFi i anteny w tej karcie, po przeprowadzce postram sie zrobic test Axesstel`a i D-link`a dla mnie juz widac roznice. Zobacze jak bedzie wygladala sprawa na kompie stacionarnym z karta WiFi.
EmTeeDee

Wiem że to zasługa karty Wi-fi jak kupowałem ją z myślą o CDMA to chciałem najzwyklejszą-ale w sklepie doradzili mi Asus WL-130L - i nie żałuję chociaż może i wystarczyła by jakaś tańsza.Nie znam się na tym ale mam zaufanie do kolesi w sklepie gdzie kupuję zawsze gadżety do kompa itp.
tom_kas
Stały użytkownik forum

Post autor: tom_kas »

Małe pytanko: które anteny są odpowiedzialne za wi-fi?Te dwie malutkie w środku? :cwaniak:
tom_kas
EmTeeDee

Tak te dwie małe po środku ;)
tom_kas
Stały użytkownik forum

Teraz pytanie odnośnie axess menadżera, w odnośniku stan są dwie pozycje poziomu sygnału EvDO,pierwsza w moim przypadku pokazuje -82 a drugi poziom sygnału''diversity'' -90.Moje pytanie:co oznacza ten drugi poziom sygnału?Czy niższy poziom (-90dBm)ma wpływ na transfer? Na który odczyt sygnału trzeba zwracać większą uwagę?Dodam że nie używam na razie anteny zew. :niepewny:
tom_kas
EmTeeDee

Nie wiem u mnie z anteną zewnętrzną:
EvDO -77dBm
EvD -96dBm
Nie używam AxssesMenager bo to szajs-nawet jak nie korzystasz z neta i w menager pisze ''uśpiony'' to i tak dane sa wysyłane i pobierane - widzę to po NetMeterze-jak miałem Ofree to ''trzymałem się za kieszeń'' :hyhy: Nie używam Menagera i nie mam żadnych problemów-nic mi się nie wiesza ani nie zrywa połączenia.To samo się tyczy USB-też szajs.
Z tymi liczbami to im niższe tym lepiej-bez anteny zewnętrznej dochodziło u mnie do -100dMb.
tom_kas
Stały użytkownik forum

Też nie używam axess menadżera do łączenia ,program jest zainstalowany ale wyłączony potrzebny tylko do siły sygnału,ja łącze się przez wi-fi w laptopie i nie odpalam tego szajsu.A w kompie stacjonarnym to utworzyłem połączenie ręcznie.
tom_kas
Awatar użytkownika
YoungAndStupid
Początkujący użytkownik forum

Post autor: YoungAndStupid »

Witam mam pytanie ...

Jak podłącze do PC-ta kabel ethernet-owy to na laptopie łącz się z netem.
Jak podłącze do PC-ta kabel usb to na laptopie nie łącz się z netem.

Czy da się połączyć laptopa z Axesstel-em przez wi-fi, ale bez podłączania kabla usb bądź ethernet-u. Bo u mnie na laptopie widzi sieć wi-fi łączy się, ale net nie chodzi :cry:

Chdzi o takie coś że stoi sobie sam Axesstel bez podłączonych żadnych kabli bez usb/ethernet-u. Włączam zasilanie Axesstel-a i laptopem łącze się z Axesstel-em przez wi-fi... da się tak... :niepewny:
YoungAndStupid
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YoungAndStupid pisze:Jak podłącze do PC-ta kabel usb to na laptopie nie łącz się z netem.
Musisz przełączyć na routerze z LAN na USB przełącznikiem na obudowie.
YoungAndStupid pisze:sieć wi-fi łączy się, ale net nie chodzi :cry:
A jak masz adresy poustawiane? DHCP czy stałe?
Awatar użytkownika
tracer.on

Post autor: tracer.on »

A jak włączyć hasło do wifi żeby sąsiad nie podpinał się pod sieć, ja u siebie mam ok 60 m od domu, zasięg w ogrodzie 2 do 3 kresek działa bez problemu, modem na piętrze.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

W konfiguracji routera przez WWW: Setup>Wireless Settings

Obrazek

Szkoda,że ten sprzęt nie obsługuje WPA2...
Awatar użytkownika
tracer.on

Po wybraniu WWW: Setup>Wireless Settings pokazuje się czysta strona bez żadnych ustawień, takich jak na obrazku nigdzie nie znalazłem.
--
gruzin333

Post autor: gruzin333 »

tracer.on pisze:Po wybraniu WWW: Setup>Wireless Settings pokazuje się czysta strona bez żadnych ustawień, takich jak na obrazku nigdzie nie znalazłem.
Mam taki sam problem... Wireless Settings - czysta strona. Wie ktoś w czym może być problem???
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Zakładam,że wifi macie oczywiście wlaczone...
Spróbujcie jeszcze na innej przeglądarce,np.na IE :)
Jak dalej nie będzie,to pewnie reklamacja sprzętu pozostaje z powodu wadliwego firmware :(
gruzin333

Post autor: gruzin333 »

Rozwiązałem to. Głupi błąd - Kaspersky wszystko blokował ;-)
tracer.on - dodaj do wyjątków w firewallu.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

gruzin333 pisze:Kaspersky wszystko blokował ;-)
:rotfl:

Wyłączcie te całe programowe firewalle,dzałacie przecież za NATem i sprzętowym firewallem w Axesstelu ;)
kshaq6
Użytkownik forum

Post autor: kshaq6 »

Awatar użytkownika
tracer.on

Wyłączyłem zaporę sieciową w Kasperskim i dalej nic
--
kshaq6
Użytkownik forum

Post autor: kshaq6 »

ta karta wystarczy do połączenia się?
Awatar użytkownika
tracer.on

kshaq6 pisze:ta karta wystarczy do połączenia się?

Po co ta karta ja neta mam. Chodzi o zabezpieczenie wifi hasłem żeby nikt się nie podpinał.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

tracer.on pisze:Wyłączyłem zaporę sieciową w Kasperskim i dalej nic
A Adblocka masz?
Awatar użytkownika
tracer.on

Jednak to kasperski wyłączyłem całkiem i hasło zapisane.
--
broker2004
Użytkownik forum

Ratunku

Post autor: broker2004 »

Hej, właśnie wziąłem na próbę tego axesstela, przyjechałem do domu i straszny zonk:/
Płytka z driverami jest pęknięta:( A chyba trzeba mimo wszystko (chcę używać przez sieciówkę a nie USB) zainstalować tą aplikację żeby wprowadzić pin do karty?? Bo udało mi się połączyć przez sieciówkę z modemem, auaktywnić wifi i niby to chodzi ale dioda od sygnału wcale się nie pali więc chyba karta nie jest aktywna i dlatego brak netu?? Bo że nie mam wcale sygnału to ciężko mi uwierzyć... Włożyłem tą kartę sim do modemu gprs/3g ale w nim po wpisaniu PIN nie chce się wcale zalogować do sieci... Więc jak to z tym jest?? Nie mam zasięgu czy mam niekatywną kartę SIM dopóki nie zainstaluje aplikacji i nie wpisze kodu PIN do modemu? Jeśli to ta druga opcja to czy ktoś może mógłby mi te sterowniki przesłać?? mój adres: [email protected]
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

broker2004 pisze:Włożyłem tą kartę sim do modemu gprs/3g ale w nim po wpisaniu PIN nie chce się wcale zalogować do sieci
Twój telefon nie obsługuje CDMA450, więc się nie zaloguje. Domagaj się od Orange nowej płyty, jeśli to nie Ty ją uszkodziłeś.
ODPOWIEDZ