Axesstel 410 i jego WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Axesstel 410 i jego WiFi
Testujac od 1.5 tygodnia OFP stwierdzilem ze albo AP tego modemu jest lichy albo mam uszkodzony Axesstel 410. Obecnie tylko i wylacznie korzystam z WiFi modem lezy jakies 8m od laptopa w przedpokoju jest to nowy dom sciany wew. z cegly bialej 24cm sciany zew. 36.5cm w/g radia w laptopie sygnal niski szybkosc 48Mb/s. Docelowo chce umiescic modem w garazu w rozdzielni internetowo-alarmowej tam powyprowadzalem wszystkie skretki oraz kabel antenowy ale trzymajac go na probe w tym miejscu jakosc sygnalu drastycznie spadla. Jak to wyglada u Was?? W obecnym miejscu zamieszkania uzywam AP D-link`a jakosc sygnalu owiele lepsza, jezeli ten typ tak ma nie pozostanie mi nic innego jak dalej korzystac z w/w AP do wzmocnienia sygnalu.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Re: Axesstel 410 i jego WiFi
Witam U mnie nie działa już w drugim pokoju a nie mieszkam w bloku z wielkiej płyty pełnej żelastwa tylko w standardowym domu z cegly.
Próbowałem ustawiać router niżej wyżej ale nic nie daje.Może wymiana antenki albo wypuszczą jakiś alternatywny firmware.<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> trzeba czekać widać że urządzonko jest niedopracowane i z niskiej półki.
Może ktoś ma dobre wyniki to będzie znaczyło o uszkodzeniu
pozdrawiam
Próbowałem ustawiać router niżej wyżej ale nic nie daje.Może wymiana antenki albo wypuszczą jakiś alternatywny firmware.<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> trzeba czekać widać że urządzonko jest niedopracowane i z niskiej półki.
Może ktoś ma dobre wyniki to będzie znaczyło o uszkodzeniu
pozdrawiam
Netia DSL 4Mb fritz 7050 , Orange CDMA MV410+ fritz
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na razie testuje i kupa z tym wifi ja siedze w chałupie z drewna i tynku
80 lat ma domek
derki zeżarte przez korniki pewnie i w drugim pokoju wifi ledwo ciągnie ping przez wiwi jest 15 ms jedna próba reszta albo upłyną limit czasu albo brak połaczenia z hostem ? Nie wiem za ardzo o co kaman ? na routerze wifi usr robotics hulało jak siemasz

- wojteks
- *** Administrator ***
Czyżby Axesstel był jak LiveBox słabiutki po WiFi?Khalbar pisze:na routerze wifi usr robotics hulało jak siemasz
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
kupiłem bramkę VOIP fritz i zaczynam żałować że bez routera i wifi parę złoty drożej ale by było ok.Dobrze że voip śmiga jak trzeba.
pozdrawiam
pozdrawiam
Netia DSL 4Mb fritz 7050 , Orange CDMA MV410+ fritz
Bajki opowiadacie , albo trafiły wam się wadliwe sprzęty-ja CDMA używam tylko po Wi-fi ruter stoi teraz obok kompa,bo po zamontowaniu anteny zewnętrznej na dachu z 10m, kablem, musi stać tu a nie gdzieś indziej-do drugiego komputera mam 8m, w tym 2ściany z cegły, dom poniemiecki(1918r)więc ściany grube (36cm)i na połączeniu sieciowym mam 5kresek-w ramach testu podłączyłem oryginalną antenę i wyniosłem go na dwór 40m od domu i miałem 2kreski 3czasem mignęła, więc nie jest żle.
Dalej mam las więc nie sprawdzałem.No ale karta Wi-fi trochę mnie kosztowała ,ale nie żałuję tego.

Ostatnio zmieniony 2009-02-06, 19:03 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Sam sobie odpowiadasz to, ze masz super odbior to zasluga karty WiFi i anteny w tej karcie, po przeprowadzce postram sie zrobic test Axesstel`a i D-link`a dla mnie juz widac roznice. Zobacze jak bedzie wygladala sprawa na kompie stacionarnym z karta WiFi.onimusza666 pisze:Bajki opowiadacie , albo trafiły wam się wadliwe sprzęty-ja CDMA używam tylko po Wi-fi ruter stoi teraz obok kompa,bo po zamontowaniu anteny zewnętrznej na dachu z 10m, kablem, musi stać tu a nie gdzieś indziej-do drugiego komputera mam 8m, w tym 2ściany z cegły, dom poniemiecki(1819r)więc ściany grube (36cm)i na połączeniu sieciowym mam 5kresek-w ramach testu podłączyłem oryginalną antenę i wyniosłem go na dwór 40m od domu i miałem 2kreski 3czasem mignęła, więc nie jest żle.Dalej mam las więc nie sprawdzałem.No ale karta Wi-fi trochę mnie kosztowała ,ale nie żałuję tego.[url=http://img101.imageshack.us/img101/5871/20090206164110vc3.th.jpg]Obrazek[/URL]
Wiem że to zasługa karty Wi-fi jak kupowałem ją z myślą o CDMA to chciałem najzwyklejszą-ale w sklepie doradzili mi Asus WL-130L - i nie żałuję chociaż może i wystarczyła by jakaś tańsza.Nie znam się na tym ale mam zaufanie do kolesi w sklepie gdzie kupuję zawsze gadżety do kompa itp.
-
- Stały użytkownik forum
Małe pytanko: które anteny są odpowiedzialne za wi-fi?Te dwie malutkie w środku? 

tom_kas
-
- Stały użytkownik forum
Teraz pytanie odnośnie axess menadżera, w odnośniku stan są dwie pozycje poziomu sygnału EvDO,pierwsza w moim przypadku pokazuje -82 a drugi poziom sygnału''diversity'' -90.Moje pytanie:co oznacza ten drugi poziom sygnału?Czy niższy poziom (-90dBm)ma wpływ na transfer? Na który odczyt sygnału trzeba zwracać większą uwagę?Dodam że nie używam na razie anteny zew. 

tom_kas
Nie wiem u mnie z anteną zewnętrzną:
EvDO -77dBm
EvD -96dBm
Nie używam AxssesMenager bo to szajs-nawet jak nie korzystasz z neta i w menager pisze ''uśpiony'' to i tak dane sa wysyłane i pobierane - widzę to po NetMeterze-jak miałem Ofree to ''trzymałem się za kieszeń''
Nie używam Menagera i nie mam żadnych problemów-nic mi się nie wiesza ani nie zrywa połączenia.To samo się tyczy USB-też szajs.
Z tymi liczbami to im niższe tym lepiej-bez anteny zewnętrznej dochodziło u mnie do -100dMb.
EvDO -77dBm
EvD -96dBm
Nie używam AxssesMenager bo to szajs-nawet jak nie korzystasz z neta i w menager pisze ''uśpiony'' to i tak dane sa wysyłane i pobierane - widzę to po NetMeterze-jak miałem Ofree to ''trzymałem się za kieszeń''

Z tymi liczbami to im niższe tym lepiej-bez anteny zewnętrznej dochodziło u mnie do -100dMb.
-
- Stały użytkownik forum
Też nie używam axess menadżera do łączenia ,program jest zainstalowany ale wyłączony potrzebny tylko do siły sygnału,ja łącze się przez wi-fi w laptopie i nie odpalam tego szajsu.A w kompie stacjonarnym to utworzyłem połączenie ręcznie.
tom_kas
- YoungAndStupid
- Początkujący użytkownik forum
Witam mam pytanie ...
Jak podłącze do PC-ta kabel ethernet-owy to na laptopie łącz się z netem.
Jak podłącze do PC-ta kabel usb to na laptopie nie łącz się z netem.
Czy da się połączyć laptopa z Axesstel-em przez wi-fi, ale bez podłączania kabla usb bądź ethernet-u. Bo u mnie na laptopie widzi sieć wi-fi łączy się, ale net nie chodzi
Chdzi o takie coś że stoi sobie sam Axesstel bez podłączonych żadnych kabli bez usb/ethernet-u. Włączam zasilanie Axesstel-a i laptopem łącze się z Axesstel-em przez wi-fi... da się tak...
Jak podłącze do PC-ta kabel ethernet-owy to na laptopie łącz się z netem.
Jak podłącze do PC-ta kabel usb to na laptopie nie łącz się z netem.
Czy da się połączyć laptopa z Axesstel-em przez wi-fi, ale bez podłączania kabla usb bądź ethernet-u. Bo u mnie na laptopie widzi sieć wi-fi łączy się, ale net nie chodzi

Chdzi o takie coś że stoi sobie sam Axesstel bez podłączonych żadnych kabli bez usb/ethernet-u. Włączam zasilanie Axesstel-a i laptopem łącze się z Axesstel-em przez wi-fi... da się tak...

YoungAndStupid
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Musisz przełączyć na routerze z LAN na USB przełącznikiem na obudowie.YoungAndStupid pisze:Jak podłącze do PC-ta kabel usb to na laptopie nie łącz się z netem.
A jak masz adresy poustawiane? DHCP czy stałe?YoungAndStupid pisze:sieć wi-fi łączy się, ale net nie chodzi
- tracer.on
A jak włączyć hasło do wifi żeby sąsiad nie podpinał się pod sieć, ja u siebie mam ok 60 m od domu, zasięg w ogrodzie 2 do 3 kresek działa bez problemu, modem na piętrze.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W konfiguracji routera przez WWW: Setup>Wireless Settings

Szkoda,że ten sprzęt nie obsługuje WPA2...

Szkoda,że ten sprzęt nie obsługuje WPA2...
- tracer.on
Po wybraniu WWW: Setup>Wireless Settings pokazuje się czysta strona bez żadnych ustawień, takich jak na obrazku nigdzie nie znalazłem.
--
-
Mam taki sam problem... Wireless Settings - czysta strona. Wie ktoś w czym może być problem???tracer.on pisze:Po wybraniu WWW: Setup>Wireless Settings pokazuje się czysta strona bez żadnych ustawień, takich jak na obrazku nigdzie nie znalazłem.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Zakładam,że wifi macie oczywiście wlaczone...
Spróbujcie jeszcze na innej przeglądarce,np.na IE
Jak dalej nie będzie,to pewnie reklamacja sprzętu pozostaje z powodu wadliwego firmware
Spróbujcie jeszcze na innej przeglądarce,np.na IE

Jak dalej nie będzie,to pewnie reklamacja sprzętu pozostaje z powodu wadliwego firmware

-
Rozwiązałem to. Głupi błąd - Kaspersky wszystko blokował ;-)
tracer.on - dodaj do wyjątków w firewallu.
tracer.on - dodaj do wyjątków w firewallu.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
gruzin333 pisze:Kaspersky wszystko blokował ;-)

Wyłączcie te całe programowe firewalle,dzałacie przecież za NATem i sprzętowym firewallem w Axesstelu

-
- Użytkownik forum
- tracer.on
-
- Użytkownik forum
ta karta wystarczy do połączenia się?
- tracer.on
kshaq6 pisze:ta karta wystarczy do połączenia się?
Po co ta karta ja neta mam. Chodzi o zabezpieczenie wifi hasłem żeby nikt się nie podpinał.
- bob
- Guru bezprzewodowy
A Adblocka masz?tracer.on pisze:Wyłączyłem zaporę sieciową w Kasperskim i dalej nic
- tracer.on
-
- Użytkownik forum
Ratunku
Hej, właśnie wziąłem na próbę tego axesstela, przyjechałem do domu i straszny zonk:/
Płytka z driverami jest pęknięta:( A chyba trzeba mimo wszystko (chcę używać przez sieciówkę a nie USB) zainstalować tą aplikację żeby wprowadzić pin do karty?? Bo udało mi się połączyć przez sieciówkę z modemem, auaktywnić wifi i niby to chodzi ale dioda od sygnału wcale się nie pali więc chyba karta nie jest aktywna i dlatego brak netu?? Bo że nie mam wcale sygnału to ciężko mi uwierzyć... Włożyłem tą kartę sim do modemu gprs/3g ale w nim po wpisaniu PIN nie chce się wcale zalogować do sieci... Więc jak to z tym jest?? Nie mam zasięgu czy mam niekatywną kartę SIM dopóki nie zainstaluje aplikacji i nie wpisze kodu PIN do modemu? Jeśli to ta druga opcja to czy ktoś może mógłby mi te sterowniki przesłać?? mój adres: [email protected]
Pozdrawiam:)
Płytka z driverami jest pęknięta:( A chyba trzeba mimo wszystko (chcę używać przez sieciówkę a nie USB) zainstalować tą aplikację żeby wprowadzić pin do karty?? Bo udało mi się połączyć przez sieciówkę z modemem, auaktywnić wifi i niby to chodzi ale dioda od sygnału wcale się nie pali więc chyba karta nie jest aktywna i dlatego brak netu?? Bo że nie mam wcale sygnału to ciężko mi uwierzyć... Włożyłem tą kartę sim do modemu gprs/3g ale w nim po wpisaniu PIN nie chce się wcale zalogować do sieci... Więc jak to z tym jest?? Nie mam zasięgu czy mam niekatywną kartę SIM dopóki nie zainstaluje aplikacji i nie wpisze kodu PIN do modemu? Jeśli to ta druga opcja to czy ktoś może mógłby mi te sterowniki przesłać?? mój adres: [email protected]
Pozdrawiam:)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Twój telefon nie obsługuje CDMA450, więc się nie zaloguje. Domagaj się od Orange nowej płyty, jeśli to nie Ty ją uszkodziłeś.broker2004 pisze:Włożyłem tą kartę sim do modemu gprs/3g ale w nim po wpisaniu PIN nie chce się wcale zalogować do sieci