Ograniczenia internetu w play
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ograniczenia internetu w play
Witam, jakie są ograniczenia internetu w play ?
Oczywiste sprawy to 1Mb/s pobieranie, oraz limity transferu.
Interesują mnie pozostałe ograniczenia, tj:
-Jaki jest maksymalny upload ?
-Czy mamy publiczne IP ?
-Czy i jakie porty są zablokowane ?
-Czy blokowany jest dostęp do p2p, ftp, VoIP czy innych serwisów/usług ? FTP i VoIP najbardziej mnie interesuje.
-Inne ?
Oczywiste sprawy to 1Mb/s pobieranie, oraz limity transferu.
Interesują mnie pozostałe ograniczenia, tj:
-Jaki jest maksymalny upload ?
-Czy mamy publiczne IP ?
-Czy i jakie porty są zablokowane ?
-Czy blokowany jest dostęp do p2p, ftp, VoIP czy innych serwisów/usług ? FTP i VoIP najbardziej mnie interesuje.
-Inne ?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Ograniczenia internetu w play
Mam tylko prepaid, wiec zbyt długo tej usługi nie testowałem, ale wiem na pewno:
Prędkość UMTS, czyli 384kb/sadamos22 pisze:-Jaki jest maksymalny upload ?
Od pewnego czasu jest publiczne.adamos22 pisze:-Czy mamy publiczne IP ?
Nic nie jest blokowane.adamos22 pisze:-Czy blokowany jest dostęp do p2p, ftp, VoIP czy innych serwisów/usług ? FTP i VoIP najbardziej mnie interesuje.
-
- Początkujący użytkownik forum
Coś mi tu nie pasuje. Partyline i Play24 zaklina się, że nic nie jest blokowane. Ale nie mogę z zewnątrz się połączyć z żadną usługą (remote desktop, serwer www, telnet itp.) a p2p twierdzą, że mają poblokowane porty.Blido pisze:Nic nie jest blokowane.
Ostatnio zmieniony 2009-06-16, 20:48 przez Kaizen, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bo to jest tak, że masz IP wyglądające na zewnętrzne. Czyli jest widziane jako zewnętrzne, ale nie można się do niego podłączyć z zewnątrz. Zupełnie tak jak na routerze z nieprzekierowanymi portami. I właśnie tak jest w Play'u oraz standardowym IP Plusa. Nie ma się przekierowanych portów, ale ma się IP widziane z zewnątrz. Do mnie na Plusa nawet pingi nie idą z zewnątrz.Kaizen pisze:a p2p twierdzą, że mają poblokowane porty.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Guru bezprzewodowy
VoIP jest na 100% blokowany (SIP).
- guteq
Przeciwnie, wszystkie połączenia przychodzące są blokowaneBlido pisze:Nic nie jest blokowane.
(w sensie: sieciowe IP, nie telefoniczne. no i oczywiście z wyjątkiem ruchu powrotnego dla żądań wysłanych przez klienta).
Otóż to. IP jest publiczne, owszem, ale z zewnątrz komunikacji brak-więc w Playu nie ma co liczyć na wbicie się do kompa podłączonego przez PlayOnline przez VNC, Remote Desktop ani nic z tych rzeczy. Sprawdzane zarówno dla usługi abonamentowej jak i prepaid.YaHooo pisze:Bo to jest tak, że masz IP wyglądające na zewnętrzne. Czyli jest widziane jako zewnętrzne, ale nie można się do niego podłączyć z zewnątrz. Zupełnie tak jak na routerze z nieprzekierowanymi portami. I właśnie tak jest w Play'u oraz standardowym IP Plusa. Nie ma się przekierowanych portów, ale ma się IP widziane z zewnątrz. Do mnie na Plusa nawet pingi nie idą z zewnątrz.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, dlatego Plus ma o tyle lepiej, że można sobie u nich wykupić pełne zewnętrze IP, dynamiczne, lub stałe.guteq pisze:IP jest publiczne, owszem, ale z zewnątrz komunikacji
Pozdrawiam YaHooo 

- guteq
Zgadza się - z APNem pro.plusgsm.pl (dynamiczne) albo m2m.plusgsm.pl (stałe).YaHooo pisze:Plus ma o tyle lepiej, że można sobie u nich wykupić pełne zewnętrzne IP, dynamiczne, lub stałe.
Wykupiłem sobie dynamiczny IP, to tylko 5 zł/mies. a w połączeniu z DynDNS.org w zupełności wystarcza

Nota bene, także w Erze można wykupić sobie publiczny IP - ale tylko stały, za 15 zł/mies. APN wtedy to: eradata i też sprawuje się to bardzo dobrze (sprawdzane w firmie).
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Też tak sądzęguteq pisze:Wykupiłem sobie dynamiczny IP, to tylko 5 zł/mies. a w połączeniu z DynDNS.org w zupełności wystarcza![]()

A o tym to nawet nie miałem pojęcia, ale dzięki za informacjęguteq pisze:Nota bene, także w Erze można wykupić sobie publiczny IP - ale tylko stały, za 15 zł/mies. APN wtedy to: eradata i też sprawuje się to bardzo dobrze (sprawdzane w firmie).

Pozdrawiam YaHooo 

- valdens
To znaczy, ze w Playu nie da się korzystać ze Skype, uTorrenta czy w ogóle jakiegokolwiek programu, z którego w Plusie się da? Play jest jakoś upośledzony? Ale prosiłbym o odpowiedź w języku zrozumiałym dla ludzi.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Akurat Skype i torrent nie wymagają do działania możliwości połączenia się do Twojego komputera "bezpośrednio" z zewnątrz - Skype omijanie tej "ułomności" ma niejako wbudowane w sposób komunikacji, a przy torrencie jedynym minusem tego będzie brak możliwości połączenia się do innych użytkowników bez zewnętrznego IP (czyli po prostu mniej dostępnych peerów).
Brak w pełni sprawnego zewnętrznego IP może też mieć swoje plusy, jak na przykład to, że do użytego transferu nie wlicza Ci się niechciany ruch przychodzący; choć - powiedzmy sobie szczerze - u przeciętnego użytkownika nie będzie miało to większego znaczenia.
Brak w pełni sprawnego zewnętrznego IP może też mieć swoje plusy, jak na przykład to, że do użytego transferu nie wlicza Ci się niechciany ruch przychodzący; choć - powiedzmy sobie szczerze - u przeciętnego użytkownika nie będzie miało to większego znaczenia.
- valdens
Dziękuję. Zwłaszcza za przemówienie ludzkim głosem. 

A jakieś jeszcze? Rozumiem, że generalnie wychodzi na minus, ale może coś jeszcze? Choćby jakieś "plusy ujemne"kszaq pisze:Brak w pełni sprawnego zewnętrznego IP może też mieć swoje plusy...

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z "plusów ujemnych" można dorzucić większe bezpieczeństwo (czyli brak możliwości bezpośredniego ataku). No ale wiadomo, zawsze lepiej mieć swój adres niż nie mieć.valdens pisze:Choćby jakieś "plusy ujemne"
- gigers
- Stały użytkownik forum
Do "plusów ujemnych" dodałbym to, że przy ściagniu ze stron takich jak rapidshare nie trzeba oczekiwać np. 15 min na mozliwość pobrania kolejnej części np. filmu tylko wystarczy rozłączyć się z netem i połączyć ponownie wówczas otrzymujemy nowe IP. Po kolejnym połaczeniu z nowym IP rapidshare nie zmusza nas do czekania tylko rozpoczynamy pobieranie odrazu. 

- valdens
No, to całkiem duży plus koło minusa.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
gigers, ale ty mówisz o publicznym adresie dynamicznym.
Na prywatnym to w ogóle ciężko się na RS dostać
Na prywatnym to w ogóle ciężko się na RS dostać